Aperitive sau fingerfood, Delicii orientale

Salată caldă de conopidă coaptă cu dressing tahini, muguri de pini și rodie

”Cauliflower is nothing but a cabbage with a college education” (Mark Twain)

Tahinov tzaghgagaghamp, nu, nu este o vorbă urâtă la adresa nimănui, dar acesta este numele oficial al preparatului pe care vi-l prezint azi, preparat care provine din Antiohia. Preparatul în sine apare atât în bucătăria tradițională turcă, dar și în Siria, de facto, însă, este prezent în totul Orientul, în diferite variații care pornesc de la aceeași bază: conopidă, tahina, zeamă de lămâie – ca ingrediente principale. Eu vă prezint astăzi o variantă pe care o consider extrem de delicioasă, căreia i-am adăugat muguri de pini ușor prăjiți și bobițe de rodie, o combinație de vis în opinia mea. Conopida este larg răspândită în bucătăria orientală, fiind adesea prăjită simplu în ulei sau trecută printr-o panadă (cazul Egiptului, de ex.). Oricum ar fi, este versatilă și poate servi unor preparate delicioase, vegane, vegetariene, de sine stătătoare sau ca garnitură la un fel principal. Bine zicea Mark Twain, conopida este o varză educată. Ha-ha! Și pe bune, are doar efecte pozitive asupra sănătății: este o sursă excelentă de fibre, purifică sângele și detoxifică ficatul, conține antioxidanți și minerale etc. Eu mă delectez cu acest preparat deobicei la prânz sau cină, mi se pare o alegere vegană excelentă, pentru acele zile când ne săturăm de carne sau alte proteine animale.

Trecem la treabă? Haideți, vă aștept mai jos, cu ingredientele și modul de preparare:).

Ingrediente:

 • 1 conopidă mare (cca. 700 gr)
 • 2 linguri de ulei de măsline
 • 150 ml sos tahini (tahina/thina)
 • 2 căței de usturoi
 • 150 ml apă rece
 • sucul de la o lămâie mare
 • 2 linguri de pătrunjel tocat
 • sare și piper după gust
 • 100 gr muguri de pini ușor prăjiți, dar fără ulei (sau după gust)
 • 100 gr sâmburi de rodie ( sau după gust)

Mod de preparare:

 1. Se rupe conopida în buchețele mici, se spală bine și se strecoară.
 2. Se pune într-o tavă, pe hârtie de copt, se condimentează cu sare și se stropește cu uleiul de măsline. Se introduce în cuptorul preîncălzit la 185 grade. Se coace cca. 20-25 de minute, până se rumenește frumos deasupra.
 3. Între timp, se pregătește dressing-ul. Se adaugă într-un mixer sau blender tahina, jumătate din cantitatea de apă rece, zeama de lămâie, usturoiul, sarea și piperul, 1 lingură de pătrunjel. Se mixează bine și se mai adaugă din apă dacă este necesar. Sosul trebuie să aibă consistența unei smântâni mai groase.
 4. După ce se coace conopida, se montează preparatul în farfurie astfel: un strat de conopidă peste care se toarnă dressing-ul, a doua lingură de pătrunjel, mugurii de pini și sâmburii de rodie. Și gata! Nimic complicat, în schimb extrem de delicios!

c2.jpg

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s