Pizza cu ciuperci și ulei infuzat cu hribi
Aluaturi sărate

Pizza cu ciuperci, mozzarella și ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi

”Pizza is a blossoming flower, noble and full of fragrant odours; Mozzarella bubbles in the heat of the fire, revealing spots of oil and touches of tomato” (Leon Gessi în ”Rome et ses environs”)

Pizza am mâncat în toate țările pe care le-am vizitat din pura dorință de a realiza o comparație între diferitele percepții cu privire la acest clasic al bucătăriei napoletane, căci acolo, în Napoli, își are ea originea. Am vizitat, pe parcursul ultimului nostru concediu în Italia, și acest misterios oraș, altfel nu l-aș putea descrie, și am mâncat pizza și la faimoasa L’antica Pizzeria da Michele (fondată în 1870 de către Salvatore Condurro), un loc pe care NU aveți cum să-l ratați dacă ajungeți în Napoli. Sfatul meu: înarmați-vă cu multă răbdare, noi am avut un noroc chior, am stat la rând doar 2 ore…da! 2 ore pentru o pizza, dar a meritat experiența. Ei, și de aici, întoarsă în Tel Aviv, Israel, oraș în care locuiam la acea vreme, la recomandarea unei bune prietene, o mare cunoscătoare de restaurante bune, am nimerit la Ha Pizza, un mic local de pe strada Bograshov din Tel Aviv, cu un bogat meniu italienesc. Pizza ocupă aici un loc fruntaș și vine la pachet cu o experiență culinară demnă de încercat, așa că număratul caloriilor este desuet și inutil. Aici am mâncat prima dată pizza cu hribi și trufe, o pizza demențială, care m-a inspirat în alegerea produsului pe care vi-l prezint astăzi.

Ei, revenind pe meleaguri autohtone, departe de frumoasele amintiri din Napoli și Tel Aviv, în canicula ce a acaparat Bucureștiul, m-a cuprins acest dor de o pizza bună, cu ciuperci, hribi, trufe, mozarella, o pizza bună, cu ingrediente demne de distrus dieta, așa că am trecut la treabă. Gustul senzațional al produsului pe care l-am creat nu ar fi fost posibil fără acest ulei minunat de floarea soarelui infuzat cu hribi despre care vă voi vorbi în cele ce urmează. Oricât aș încerca, aroma sa nu poate fi descrisă în cuvinte….

Undeva în mirificul Maramureș, un loc tare drag sufletului meu, în Șomcuta Mare, o  familie de români dornici să ofere semenilor săi produse de calitate a creat ceea ce astăzi găsim sub denumirea de ulei presat la rece Șomcuta Mare (http://www.uleisomcuta.ro/). Este vorba despre o serie de uleiuri presate la rece. Cu respect, onestitate și pasiune. Mica întreprindere de familie aduce pe piață produse 100% naturale, uleiuri presate la rece din semințe cu coajă, achiziționate de  la fermieri locali, prin care este susținută, astfel, și agricultura locală. Uleiurile sunt decantate natural (după presarea semințelor, uleiul brut este lăsat la decantat/ limpezit natural în bazine speciale), proces care durează până la trei săptămâni, gustul fiind unul pe măsura așteptării, la fel și beneficiile uleiurilor. Astfel, valorile nutritive sunt păstrate aproape integral.
Firma produce produse naturale nefiltrate. Uleiurile sunt mereu proaspete, iar semințele sunt atent selectate (și neprăjite) înainte de a fi procesate.
În goana mea nebună după astfel de produse, am descoperit uleiurile acestea și am vrut să încep prin a recrea amintiri. Așa a luat naștere și preparatul pe care vi-l prezint astăzi, o pizza cu hribi, ciuperci champignon brune și ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi. Nu vă puteți închipui ce nebunie a ieșit. Ne-am bătut literalmente pe fiecare îmbucătură întrebându-ne de ce oare nu facem mai des pizza acasă? Dieta noastră este cauza, evident, dar uneori nu mai contează nimic în afară de satisfacția papilelor gustative. Haideți, să trecem la treabă, vă asigur că merită mini osteneala, căci, în realitate, chiar nu este o filozofie kantiană sau fizică cuantică de nedeslușit. Veți vedea 😉

Pizza cu ciuperci și ulei infuzat cu hribi
Pizza cu ciuperci și ulei infuzat cu hribi

Ingrediente (2 buc. de pizza cu diametru de 30 cm):

Pentru aluat:

 • 500 gr făină tip 550 (pentru pizza) sau 650 (pentru pâine) –  cernută
 • 7 gr drojdie proaspătă
 • 300 ml apă călduță
 • 30 ml ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi
 • 10 gr sare
 • 8 gr zahăr

Mod de preparare:

 1. Se realizează o maia simplă. Drojdia se freacă cu zahărul, apoi se adaugă 100 ml de apă călduță și 2 linguri din cantitatea de făină. Se omogenizează bine, se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la dospit timp de 15 minute, într-un loc cald.
 2. În bolul mixerului, se adaugă restul de făină amestecată cu sarea, maiaua rezultată, uleiul și restul cantității de apă călduță (200 ml) și se frământă cu cârligul special timp de 10 minute (eu am folosit pentru acest pas Thermomix și a durat doar 2 minute). Dacă nu doriți să folosiți mixerul, faceți toată operațiunea la mână, ca în cazul unui aluat clasic de pâine, în acest caz frământarea va dura ceva mai mult.
 3. Când este gata frământat, frumos, elastic, aluatul se pune într-un bol adânc uns cu ulei, care se acoperă cu folie alimentară, și se lasă la dospit într-un loc cald cca 1 oră (temperatura ideală pentru dospirea aluatului este de 27-28 C).
 4. După ce și-a dublat volumul, se răstoarnă pe masa de lucru presărată cu puțină făină și se împarte în 2 părți egale.
 5. Se poate începe asamblarea pizzei.

Pentru topping am folosit:

 • 8 linguri de sos de roșii făcut în casă din: roșii în conservă, ulei de măsline, sare, piper și oregano uscat
 • 8 bucăți mari de ciuperci champignon tăiate rondele potrivite
 • 60 gr hribi (uscați și rehidratați)
 • 400 gr mozzarella (cașcaval, nu proaspătă)
 • ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi
 • frunze de busuioc (opțional)

*Cantitățile date se împart în jumătate, pentru a ajunge pentru ambele pizze.

Cum am procedat?

Am întins fiecare pizza în diametru de 30 cm, am distribuit uniform câte 4 linguri de sos de roșii, mozzarella, 4 ciuperci brune tăiate rondele, 30 gr de hribi, și iar mozzarella. Am condimentat cu sare și piper negru proaspăt măcinat am stropit totul cu ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi și am așezat fiecare pizza pe o foaie de copt, într-o tavă de cuptor nu foarte adâncă. Am copt astfel: 5 minute la 230 C, apoi am redus temperatura la 180 C și am mai copt alte 15 minute. Durata de coacere va varia în funcție de cuptorul vostru. Eu am un cuptor electric și am folosit funcția de coacere a pâinii, cu căldură sus+jos. La servire, am presărat câteva frunze de busuioc.

După acest timp, pizza este gata, casa plutește într-un miros ademenitor, iar imaginația noastră ne poartă oriunde vrem, pe mine m-a purtat pe plaiurile mioritice ale Maramureșului nostru drag, în locul genezei acestui minunat ulei care mi-a redat în amintiri vii clipe frumoase trăite alături de cei dragi în escapadele noastre culinare. Atenție! Tot acest vis frumos este realizabil chiar la voi acasă. În aceasta constă magia 😉

Pizza cu ciuperci și ulei infuzat cu hribi
Pizza cu ciuperci și ulei infuzat cu hribi

In pizza we trust!

Acestea fiind spuse, vă doresc pizzărit plăcut (nah, că am mai inventat un cuvânt, DEX-ul îmi este dator vândut! Am zis!)

Cu drag,

MousseAdina – o gurmandisă veșnic îndrăgostită de ingrediente naturale și mâncăruri gustoase

Ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi
Ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s