Pește și fructe de mare

Supă aromată de pește, viața și Thoreau

supa de peste

”Mulţi oameni se duc la pescuit toată viaţa fără să ştie că nu caută peştele” (Henry D. Thoreau)

Am ales acest citat deoarece mi se pare mai mult decât semnificativ atât pentru drumul pe care am ales eu să merg în viață, cât și pentru drumul lui Uri Buri, un chef israelian specializat în preparate cu pește și fructe de mare. Despre el, restaurantul pe care îl conduce în Akko și cartea sa intitulată ”Uri Buri – Fish and Seafood” îmi voi împărtăși opiniile într-un articol separat, dedicat lui, în care voi face și recenzia cărții. Până atunci, cum ar zice francezul, revenons a nos moutons!

De ce este semnificativ pentru mine citatul de mai sus? Pentru că în urmă cu 12 ani am luat decizia de a nu merge la pescuit o viață întreagă, în condițiile în care mie îmi plăceau și continuă să o facă, fructele. Așa că am lăsat la o parte sfaturile apropiaților despre ce ar fi bine și poate chiar logic să fac în viață și am mers pe drumul meu. Evident, nu a fost ușor, am urcat și am coborât dealuri și munți, am căzut și m-am ridicat, am vrut să renunț, am râs și am plâns, dar toate aceste trăiri au fost experiențe și lecții care m-au adus astăzi aici, exact în locul în care visam să ajung în acele clipe când am hotărât să pornesc pe drumul ales de mine și nu pe unul impus din exterior.

Bucătăria și gastronomia sunt două dintre acele pasiuni care mi-au ținut companie în clipe de tristețe și momente de singurătate, ele m-au ajutat să descopăr un domeniu care mi-a pus de nenumărate ori la încercare răbdarea, perseverența, limitele și dorința de a evolua. Poate vă întrebați și este legitim chiar, de ce aș dori să fiu în concurență cu mine însămi în acest domeniu diametral opus drumului meu profesional care nu are nimic de-a face cu gastronomia? Răspunsul este unul surprinzător de simplu: pentru că m-a ajutat să mă descopăr, să mă autocorectez, să mă încurajez să merg mai departe, în alte cuvinte să mă dezvolt în toate celelalte domenii care mă interesează.

Am crescut cu iubire pentru arta culinară ajungând să avem o relație simbiotică de-a dreptul. Nu mi-aș putea închipui viața fără gândurile legate de rețete noi pe care să le pun în practică, fără idei de decorațiuni pentru torturi și prăjituri, fără mirosul pâinii coapte în casă, fără aromele de măr copt cu scorțișoară și vinul fiert servit alături suflete foarte dragi mie.

De ce am ales să fac această introducere când vedeta de astăzi este o supă de pește? Pentru că ingredientele ei sunt asemenea ingredientelor din viețile noastre, sare, piper, chili, pastă de curry, lămâie – yin și yang – arome și senzații puternice și o explozie dulceagă dată de crema de cocos.

Este lesne de înțeles că nu voi redacta o rețetă de genul copy-paste din cartea lui Uri Buri, acest guru care m-a impresionat profund prin ceea ce face, și că va avea amprenta mea personală. Deci, vă invit să savurați o supă delicioasă care vă poate duce cu gândul la existența aceasta efemeră și la rolul nostru în ea – viața, cu întregul ei buchet de arome. Sper să vă acordați câteva clipe și pentru a medita la citatul de mai sus.

Pentru 4 porții vom avea nevoie de:

  • 1 cutie de cremă de cocos (nu lapte de cocos, ci un fel de smântână, așa numitul ”coconut cream”)
  • 1 cutie de lapte de cocos
  • 1 bucățică de ghimbir proaspăt
  • Sucul de la o lămâie
  • 400-500 gr de file de pește alb (tăiat cubulețe) sau fructe de mare – eu am folosit carne de doradă
  • ½ linguriță pastă de curry portocalie, pentru pește și fructe de mare
  • ½ linguriță de curry pudră și de curcuma
  • 1 linguriță unt de cocos sau ulei de măsline
  • Sare și piper după gust

Bun, să purcedem:

  1. În puțin unt de cocos sau ulei de măsline se pune pasta de curry, ghimbirul dat pe răzătoare, împreună cu pudra de curry și curcuma; se amestecă rapid să nu se ardă, aproximativ 1 minut.
  2. Se adaugă crema și laptele de cocos, sucul de lămâie, sarea și piperul și se lasă să fiarbă. Tot acest proces este unul extrem de rapid și ușor de realizat. Când s-au întrepătruns aromele și a dat câteva clocote, deci, spre final, se adaugă bucățile de pește sau fructele de mare și se lasă la fiert maxim 5 minute.
  3. Știu că nu vă vine să credeți, dar supa chiar este gata! O puteți garnisi cu coriandru proaspăt tocat mărunt și vă recomand să o serviți cu o baghetă integrală proaspătă și păcătoasă.

Sfat: Dacă doriți ca supa să aibă o consistență mai cremoasă, puteți adăuga 1 lingură de amidon dizolvat în 100 ml de lichid (apă sau chiar supă) în preparat care va căpăta, astfel, o cremozitate asemănătoare unei supe creme. Eu sunt, în general, împotriva unor asemenea adaosuri, dar rămâne la latitudinea fiecăruia.

Carpe diem și să fiți sănătoși!

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s