Aperitive sau fingerfood

”Egg-Baba” sau un melange israeliano-levantin

”Spre dobândirea plăcerii se încearcă orice”. (Publilius Syrus)

Vanata

Faptul că sunt îndrăgostită iremediabil de bucătăria orientală nu mai este o surpriză pentru cei care mă cunosc. Când mă refer la Orient, mă refer strict la cel Mijlociu și Apropiat, care oferă gurmanzilor plăceri nebănuite în ceea ce privește spectrul larg de gusturi puse la dispoziție papilelor mereu în căutarea unor noi provocări. Despre gastronomia orientală s-au scris și se vor scrie în continuare cărți, nu intenționez să o rezum eu la rândurile unei introduceri de reteță.

Cutreierând prin diferite părți ale sale, Orientul m-a invitat să savurez o mare varietate de preparate interesante, pline de savoare și condimente nu neapărat cunoscute în bucătăria noastră până de curând. M-a incitat atât de mult acest paradis al fecioarelor promise, încât am pornit pe drumul cunoașterii subterfugiilor sale și nu am putut să ocolesc aspectul culinar. În ”paginile” acestui blog ne vom întâlni des cu preparate orientale și vom călători împreună prin Turcia, Iran, zona Levantului, Israel, Iordania, Maroc (ok, facem o incursiune și în Maghreb) ș.a.

Deschid seria acestor delicii cu o salată pe care am denumit-o ”Egg-Baba”. Știu că sună relativ ciudat, dar este un melange creat de mine între aperitivul clasic intitulat ”Eggplant” în Israel și salata de vinete levantină ”Babaganoush”. Inspirată de o zi toridă de primăvară și din dorința de a pregăti o cină ușoară, a rezultat acest preparat care poate fi servit ca aperitiv, dar care are totuși veleitățile necesare să înlocuiască cu succes un kebab zemos și să fie servit și ca cină. Așa, ca pentru vegetarienii de ocazie ce suntem cu toții cel puțin uneori.

Pentru a realiza această pseudo-salată vom avea nevoie de (monoporție):

 • 1 vănătă medie
 • Câteva roșii cherry
 • 1 ardei gras roșu
 • 1 lingură de tahini (pastă de susan)
 • Sare (de Maldon), piper proaspăr măcinat
 • ½ legătură de pătrunjel (mă refer la legătura din România, aici, în Israel, 1 legătură de părtrunjel are cel puțin jumătate de kg)

Mod de săvârșire:

 1. Coacem vânăta după posibilități. Eu am copt-o direct pe flacără, așa, de ciudă, să știe toți vecinii ce voi savura la cină. După ce s-a pătruns, o punem într-un vas acoperit și o lăsăm să se odihnească cca. 10 minute. Între timp, ne pregătim psihic pentru a ne arde degetele, medităm puțin ca fachirii și apoi ne apucăm să o decojim. O lăsăm puțin la scurs, timp în care ne vom ocupa de legume (harakiri prin tocare).

Sfat: Pentru un aspect mai frumos, vă recomand să nu o desprindeți de codița ei, va fi de efect în farfurie….că deah, vorba neamțului ”Das Auge isst mit”.

 1. După ce ne-am ars degetele, am decojit și lăsat la scurs vânăta, o așezăm frumos pe o farfurie și o aplatizăm puțin. O ungem cu sosul tahini, sărăm și piperăm, apoi punem deasupra roșiile cherry tăiate în patru, ardeiul tăiat cubulețe și pătrunjelul tocat mărunt. Ibn Khaldoun ar muri de invidie să vadă cât este de ușor de înțeles filozofia orientală.

vanata 3

Se poate servi cu lipie sau pâinea preferată, asta dacă nu vânați caloriile, faceți excel-uri cu gramajele consumate și alte nebunii care calculează și urmele de aer ingerate.

Beteavon sau Bil Hana!  (i.e. poftă bună în ebraică și arabă)

Cu drag,

MousseAdina

2 thoughts on “”Egg-Baba” sau un melange israeliano-levantin”

 1. Ma bucur ca am descoperit blogul tau, draga MousseAdina! Calitatea textelor tale este remarcabila si o sa incerc in zilele urmatoare sa pregatesc si eu aceasta reteta, “Egg-Baba”! O sa revin cu feedback! 🙂

  Like

  1. Bună, Laura! Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase! Este un blog în construcție momentan, se va umple pas cu pas. Aștept feedback-ul tău:) O seară liniștită!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s