Larg deschideți poarta sufletelor voastre! N-am venit să cerem, am venit să dăm! Primiți cu colindul?
Wow! Vine Crăciunul, sărbătoarea mea favorită, care creează magie prin însăși simbolistica sa, dar și prin prezența tuturor celor dragi. Nu prea înțeleg persoanele care detestă această perioadă, dar nici nu este treaba mea să judec, așa că-mi ocup timpul cu ce știu eu mai bine: bucătăritul.
Vă provoc la un test: care este produsul dulce nelipsit de pe masa de sărbătoare? BINGO! Cozonacul, fără doar și poate! Iubesc tradițiile noastre românești și, atâta timp cât mă ține Doamne Doamne în putere, voi face tot ce pot să le perpetuez. Cu respect, dragoste și pasiune, atribute care îmi ghidează pașii în universul meu favorit numit bucătărie.
Astăzi, vă prezint varianta ardelenească a mult-iubitului desert de sărbătoare, așa cum îl facem noi acasă, nici prea mic, nici prea înalt, cu bucăți de aluat ce se desfac fâșii și cât mai multă cremă de nucă, atât cât permite tehnologia pentru un cozonac clasic. Știu că multă lume optează pentru comanda unui cozonac și fuge de această muncă care pare un lung drum anevoios și sinuos, aproape un sacrificiu adus forțelor entropiei, un tunel care nu lasă prea curând zărirea bombeului rumen. Poate așa și este, dar merită! Aceasta este opinia mea, așa că voi continua cu îndârjire să pun în practică această tradiție…cu tot ce presupune ea, inclusiv frământatul până picură grinda, căci acesta este testul suprem al aluatului bine făurit sau așa e vorba pe la noi. Și tot atunci putem pune cozonacul în catastiful lucrurilor bine făcute.
Ingrediente (2 cozonaci frumoși și gustoși)
Aluat:
- 500 gr făină albă pentru cozonac (000)
- 35 gr drojdie proaspătă
- 140 gr zahăr alb + 20 gr zahăr vanilat
- 5 gălbenușuri (ouă mărime M)
- 250 ml lapte gras
- 1 lgț rasă de sare
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- Coaja rasă de la 1 portocală
- 60 gr unt gras topit și răcit
- 60 ml ulei de rapiță Estermann
+ 1 gălbenuș și 2 lg lapte pentru ungere la final
Crema de nucă:
- 400 gr nucă
- 150 gr zahăr
- 150 ml lapte
- 100 gr stafide
- Rom veritabil
- 80 gr coji de portocale confiate tocate mărunt
- Coaja rasă de 1 lămâie
- 1/2 lgț esență de vanilie
Mod de preparare:
*Cu 2 ore înainte să începeți treaba, se pun stafidele la înmuiat în rom, atât cât să le acopere.
1. Maiaua: Drojdia se freacă cu 50 gr de zahăr și 100 ml lapte călduț. Se adaugă 80 gr de făină și se amestecă bine. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit, la loc cald, 30-40 de minute (până își dublează volumul).
2. Șodoul: Gălbenușurile se freacă cu sare, restul de zahăr + zahăr vanilat, cojile rase de lămâie și portocală, restul de lapte și se încălzesc ușor; nu trebuie să fie fierbinte amestecul, ci doar călduț.
3. Aluatul: În bolul unui mixer/ malaxor/ vas se cerne făina, peste care se adaugă șodoul, maiaua, untul și uleiul și se începe frământarea. La început, se folosește viteza mică pentru înglobarea tuturor ingredientelor, apoi se crește viteza. Eu am frământat 15 minute la robot (Kitchen Aid) și 15 minute manual. Îmi place să simt aluatul și îmi dă o satisfacție mai mare atunci când savurez produsul final. Știm că este gata atunci când avem un aluat elastic, care se dezlipește de pe mâini, este fin și are o textură plăcută. Se face o bilă din aluat. Se unge un vas adânc cu ulei și se pune aluatul în el. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la dospit într-un loc cald (cca 28 – 29°C) cam 30-40 de minute sau până își dublează volumul. Cât dospește aluatul, ne ocupăm de crema de nucă.
4. Crema de nucă: Nuca se prăjește și, când s-a răcit, se macină fin. Laptele se pune la fiert cu zahărul și se lasă pe foc cca 8-10 minute. Se toarnă peste nucă și se amestecă bine. Se încorporează stafidele cu tot cu romul în care au stat, coaja rasă de lămâie, cojile de portocale confiate și esența de vanilie.
5. Distracția continuă: Se pregătesc 2 forme de cozonac care se ung bine de tot cu unt și se pudrează cu făină. Se cântărește aluatul și se împarte în 4 părți egale. Crema de împarte și ea în 4 părți egale. Fiecare dintre bucățile de aluat se întinde cu ajutorul unui făcăleț (masa de lucru se unge cu ulei), apoi se unge uniform cu cremă de nucă. Se rulează în sul și se împletesc câte două suluri pentru realizarea unui cozonac. Cozonacii se pun cu grijă în formele pregătite, se acoperă cu șervet sau folie alimentară și se lasă la dospit 60-70 de minute.
6. Ne pregătim de copt: Cuptorul se încălzește la 160°C. Se bate gălbenușul cu lapte și se unge fiecare cozonac cu acest amestec. Se lasă la copt pentru 60-65 de minute. Cuptorul meu drag și iubit are o funcție specială pentru cozonaci, așa că mă bazez mereu pe el.
7. Și acum? După ce s-au copt, sunt rumeni și știe tot blocul că ați făcut cozonaci, se scot din cuptor, se lasă 5-10 minute în tavă, se scot cu grijă pe grătare și se lasă la răcit complet, culcați pe o parte (stânga sau dreapta). Apoi, se pot savura. La noi acasă, se acoperă cu șervet de bucătărie să nu se usuce. Ei, la tura asta…pur și simplu nu a avut ce să se usuce, au devenit aproape imediat istorie antică, iar eu am rămas cu o singură întrebare: unde au trecut cele 5 ore?! :)).
Vă urez mult spor la copt și sper să vă încânte această rețetă de cozonaci ardelenești!
Cu drag,
MousseAdina