Papanașii fierți sunt desertul copilăriei mele, făcuți la noi în familie cu o recurență surprinzătoare. Pentru mine a fost un șoc primul contact cu papanașii prăjiți pe care nu i-am înțeles atunci, la 14 ani, și pe care nu-i înțeleg nici acum, ca ardeleancă. Nu spun că nu-mi plac, dar nu se compară cu varianta noastră. Dacă nu ați încercat încă papanașii fierți, nu pot decât să vă îndemn să vă încumetați la așa o provocare a gusturilor și să pregătiți și voi o porție zdravănă.
Din cantitățile de mai jos, mi-au ieșit 22 de papanași de cca 50 gr bucata. Toți și fiecare la fel de gustoși.
Sfat: Prăjirea pesmetului se începe concomitent cu fierberea papanașilor; este important ca atunci când sunt fierți papanașii să fie gata și pesmetul. Dacă nu îi puneți fierbinți, ei se răcesc și usucă și nu mai aderă pesmetul. În ceea ce privește cantitatea de zahăr din papanași și pesmet, aceasta poate fi ajustată după preferințele voastre. Cantitatea de griș poate varia și ea în funcție de brânza și de ouăle folosite (eu am pus 80 gr și a fost suficient).
Ingrediente (20-22 bucăți):
Pentru papanași:
- 700 gr brânză de vaci bine scursă de zer
- 40 gr zahăr pudră
- 40 gr zahăr tos
- 2 ouă medii
- 80-100 gr griș
- coaja rasă de la 1 lămâie bio
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
- Toate ingredientele se amestecă și se frământă pentru obținerea unui aluat omogen. Se lasă la rece 1 oră. Acest pas este important pentru că îi permite grișului să se umfle suficient și să aibă o ținută bună la fiert.
- Între timp, se pune apă la fiert.
- Se modelează papanași de cca 50 gr bucata și se pun la fiert în două tranșe când apa dă în clocot. Se fierb cca 6-7 minute, se vor ridica la suprafața apei.
- Când sunt gata, se scot cu spumiera și se aruncă direct în tigaia cu pesmet pentru a se acoperi integral cu mantie de pesmet.
Pentru pesmet:
- 200 gr pesmet
- 100 ml ulei de rapiță Estermann
- 100 gr zahăr tos
- 40 gr zahăr vanilat
- Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă, se adaugă pesmetul și se amestecă continuu până prinde o culoare auriu-brună. Abia apoi se adaugă zahărul tos și se continuă prăjirea pesmetului până este bine rumenit. Se amestecă des pentru a nu se arde.
- La final, se adaugă și zahărul vanilat.
Se savurează cu o poftă nebună! Se pot servi cu smântână și dulceață, dar mie îmi plac simpli.
Cu drag,
MousseAdina