”Stilul, pentru scriitor ca şi pentru pictor, este o chestiune nu de tehnică, ci de viziune. El este revelaţia diferenţei calitative ce există în felul în care ne apare lumea.” ( Timpul regăsit – Marcel Proust)
Când te apucă joaca pe timp de seară și îți vin idei, treci la treabă a doua zi. MADELEINE să fie, mi-am spus, urmându-i sfatul lui Proust care ne îndemna să procedăm astfel: ”Caută şi păstrează mereu o bucată de cer deasupra vieţii tale” – ceea ce fac eu de fiecare dată când mă aflu în templul meu culinar.
Acest minunat deliciu care face parte din categoria Viennoiseries este un desert care se pregătește foarte rapid, este gustos, pufos și aromat. De asemenea, rețeta de bază este una versatilă în materie de arome și note personale ale creatorului. Nouă ne este cunoscut îndeosebi în varianta sa clasică, de mini pandișpan în formă de scoică, cu vanilie și stafide (folosite opțional). Eu am vrut să creez însă o variantă care să mă reprezinte, așa că am modificat rețeta prin adăugarea de ciocolată neagră, esență de flori de portocal și bucăți de portocale confiate (coji). Credeți-mă, este delicios!
Această mică comoară a cofetăriei franțuzești își are originea în orașul Commercy, fiind denumită ”Madeleine” după numele unei bucătărese de la curtea ducelui de Lorraine (datând din secolul al XVIII-lea). Astăzi, este o vedetă internațională, cunoscută și iubită de toată lumea, fiind răspândită până și pe meleagurile mioritice. Mie îmi amintește de copilărie, aidoma lui Marcel Proust care a dedicat Madeleinei pasaje întregi în memorabilul său roman ”În căutarea timpului pierdut”.
”She sent for one of those squat, plump little cakes called “petites madeleines,” which look as though they had been moulded in the fluted valve of a scallop shell. And soon, mechanically, dispirited after a dreary day with the prospect of a depressing morrow, I raised to my lips a spoonful of the tea in which I had soaked a morsel of the cake. No sooner had the warm liquid mixed with the crumbs touched my palate than a shudder ran through me and I stopped, intent upon the extraordinary thing that was happening to me. An exquisite pleasure had invaded my senses, something isolated, detached, with no suggestion of its origin (…). And as soon as I had recognized the taste of the piece of madeleine soaked in her decoction of lime-blossom which my aunt used to give me (although I did not yet know and must long postpone the discovery of why this memory made me so happy) immediately the old grey house upon the street, where her room was, rose up like a stage set to attach itself to the little pavilion opening on to the garden which had been built out behind it for my parents (the isolated segment which until that moment had been all that I could see); and with the house the town, from morning to night and in all weathers, the Square where I used to be sent before lunch, the streets along which I used to run errands, the country roads we took when it was fine.” (pasaj din roman)
Acum, că sufletul e încântat de o lectură frumoasă, vă propun să pregătiți împreună cu mine acest desert și să înțelegem la ce se referea Proust cu atâta patos.
Ingrediente (15 bucăți):
- 100 gr unt gras (82%)
- 75 gr ciocolată neagră (70%)
- 75 gr făină albă
- 1/2 lgț praf de copt (preferabil fără aluminiu)
- 2 ouă întregi
- 100 gr zahăr
- un praf de sare
- 2-3 picături de esență de flori de portocal, esență de vanilie de Bourbon
- 50 gr bucăți de coji de portocale confiate
- zahăr pudră vanilat pentru atingerea finală
Mod de preparare:
1. Se încălzește cuptorul la 180 de grade. Se unge tava pentru madeleine cu un strat subțire de unt și se pudrează cu făină (doar o idee).
2. Ciocolata și untul se topesc pe baie de aburi și se lasă să se răcorească puțin.
3. Făina se amestecă cu praful de copt și sarea și se cern.
4. Ouăle, împreună cu zahărul și esențele, se bat cu mixerul electric până se deschid la culoare și au consistența unei smântâne groase.
5. Amestecul de ciocolată și unt se toarnă peste amestecul de ouă și se încorporează ușor.
6. Se adaugă și amestecul de făină și cojile de portocale confiate și se încorporează, de asemenea.
7. Se pune aluat în formele de madeleine. Nu trebuie să le umpleți, aluatul are praf de copt și ele vor crește. Se procedează ca în cazul brioșelor, se umple 2/3 din forma de copt.
8. Se coc 10-12 minute, apoi se scot și se lasă la răcit complet. Abia pe urmă vă recomand să le scoateți din forme. La final, se pudrează cu zahăr pudră vanilat și se savurează.
Se potrivesc de minune alături de o cafea de calitate și o carte bună sau prieteni (în cazul meu, de data aceasta au fost colegii de birou).
Cu drag,
MousseAdina