Garnituri și alte însoțitoare

Orez ”mujaddara”

“A hungry man would be willing to sell his soul for a dish of mujaddara.” (vorbă din popor)

Mujaddara, acest minunat preparat pe bază de orez și linte (două surse excelente de carbohidrați sănătoși), este specific bucătăriei orientale, fiind servit în multe țări arabe. Probabil, celor mai mulți locuitori din aceste regiuni le evocă amintirea copilăriei, când mujaddara era servit pretutindeni, de la restaurante până la tonetele ambulante. Este un gust al melancoliei adolescentine arăbești care, pentru noi, europenii, reprezintă un preparat realmente delicios și…exotic. Poate fi servit ca garnitură, însă și ca fel principal, alături de iaurt grecesc și o salată verde.

Prima rețetă documentată a mujaddara a apărut în Kitab al-Tabikh, o carte de bucate din 1226 aparținând autorului Al-Baghdadi din Irak (o capodoperă a vremii).

Vă recomand cu drag să-l încercați și cred că vă veți impresiona familia și prietenii.

Ingrediente (4 porții):

 • 200 gr de orez persan sau basmati (eu îl prefer pe cel din urmă)
 • 2 cepe mari tocate mărunt
 • 2-3 linguri de ulei de măsline
 • 250 de grame de linte maro (sau verde)
 • 2 lgț de semințe de chimen
 • 1 ½ lg de semințe de coriandru
 • ½ lgț de curcuma măcinată
 • 1 ½ lgț de ienibahar măcinat
 • 1 lgț de baharat* (opțional) – amestec arăbesc de condimente (se găsește și în România, la magazinele arăbești sau turcești)
 • 1 lgț de scorțișoară măcinată
 • Sare + piper după gust
 • 350 ml de apă (în funcție de orez, s-ar putea să fie nevoie de mai mult; adăugați câte puțin doar dacă mai cere preparatul, respectiv dacă orezul a absorbit toată apa, dar nu este fiert încă)

PS: Eu am folosit și un amestec de condimente pentru orez (îl găsesc aici, în Israel, unde locuiesc momentan). Am decis să nu îl menționez în rețetă per se pentru a nu crea confuzii și deznădejde, deorece la noi acasă nu se găsește și poate fi omis fără probleme din preparat. Va ieși la fel de delicios și fără acest condiment.

Mod de preparare:

 1. Lintea se pune la fiert pentru cca. 15 minute, cât să se înmoaie, dar să-și păstreze încă textura. Se strecoară.
 2. Se incinge uleiul și se aruncă îl el semințele de chimen și coriandru – se prăjesc 2 minute până eliberează aromele. Se adaugă și cele două cepe tocate mărunt și se călesc până se înmoaie.
 3. Se adaugă orezul, curcuma, allspice sau baharat, scorțișoara, sarea și mult piper negru, preferabil proaspăt măcinat. Se amestecă totul foarte bine pentru ca aromele să se întrepătrundă, apoi se adaugă lintea scursă și apa. Se acoperă și se lasă la fiert la foc mic cca 15 minute.
 4. Se ia de pe foc, capacul recipientului se învelește într-un prosop de bucătărie curat și se mai lasă la odihnit cca 10 minute.
 5. Se montează pe farfuria-platou și se decorează după gust și imaginație. Eu am ales frunze de pătrunjel și o bucată de lămâie (pentru varianta light). Un efect extraordinar d.p.d.v. al gustului l-ar avea adăugarea de ceapă fritată**, ca element suplimentar. Acest peisaj poate fi completat, cu succes, și de o lingură sănătoasă de iaurt grecesc gras (10% gr.) care va aduce un contrast răcoritor exploziei de arome din orez.

Orez3.jpg

*Bonus info: Baharat-ul este un amestec de condimente folosit în bucătăria orientală, compus, în mod clasic, din: ienibahar, boabe de piper negru, cardamom, cuișoare, semințe de coriandru și de chimen, nucșoară și chili uscat sau boia. Se folosește în preparate cu carne (miel, pește, pui, vită), supe, mâncăruri cu orez etc.

**Sfat: Pentru ceapa fritată aveți nevoie de 1-2 cepe medii, tăiate solzi. Aceasta se prăjește în ulei de floarea soarelui (sau rapiță) cca. 7 minute până devine auriu-maronie și crocantă. Se scoate pe un șervet de hârtie și se așează deasupra orezului. Atenție! În cazul în care optați pentru acest touch final, veți mai avea nevoie de 1-2 cepe, pe lângă cele 2 din rețeta de bază. 

Cu drag,

MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s