Ispite dulci de toate felurile

Mango Curd

 

received_2061475077211359

De fiecare dată când mă gândesc la mango, călătoresc parcă în țările lui de origine și îmi imaginez cum mă plimb printre pomii plini de roade, cu un coș de nuiele frumos împletit, de un galben pai așa, și culeg din bijuteriile care îl împodobesc. Le simt mereu mirosul în gând și aștept sezonul lor cu respect și nerăbdare. Mango este un deliciu divin prezentat în forma unui fruct. Așa cum vă spuneam într-un alt articol, eu locuiesc momentan în Israel unde toate, dar absolut toate fructele sunt diferite de ale noastre și mă refer, îndeosebi, la cele ”exotice” care sunt cultivate aici, pe când la noi sunt importate, în condiții care nu cred că mai necesită multe explicații.

Cel mai delicios mango pe care l-am încercat mi-a fost dăruit de o colegă din India care îl adusese de acasă (bine-cunoscutul Mangifera Indica), un soi demențial. Aici, în Israel, am încercat un soi gustos și el, aromat, un mango bicolor, verde și roșu, diferit de cel dintâi amintit. Pentru că sezonul acestuia este unul extrem de scurt, am vrut să profit de ocazie și să realizez un curd de mango (cremă/sos), pe care l-am folosit într-o tartă. Se poate păstra însă foarte bine și în borcane sterilizate, pentru a fi folosit ulterior în cele mai diverse moduri (pe pâine cu fructe la micul dejun, ca umplutură în brioșe, în torturi etc.).

Bun, haideți să vedem de ce ingrediente avem nevoie și să trecem la treabă 😊.

Ingrediente *(rezultă 600 gr de cremă, cantitate suficientă pentru o tartă de 22 cm):

  • 450 gr. pulpă de mango făcută pireu (în cazul meu au fost 2 bucăți mari de fruct)
  • 4 gălbenușuri mari
  • 125 gr. unt gras nesărat (tăiat în cubulețe)
  • 125 gr. zahăr alb sau galben (golden caster sugar)
  • Coaja și sucul de la 1 lime
  • Câteva picături de esență de vanilie și de lămâie

Metoda de preprare:

  1. Mango se curăță de coajă, se îndepărtează sâmburele din mijloc și se face pireu cu ajutorul unui mixer sau blender.
  2. Într-un vas termorezistent, se pune pireul de mango rezultat, împreună cu sucul și coaja de lime, zahărul, gălbenușurile, untul și esențele și se așază pe baie de aburi. Atenție! Apa din vasul de bain-marie nu trebuie să atingă recipientul cu ingredientele de mai sus, altfel riscați să faceți omletă😊.
  3. Se amestecă încontinuu cu un tel până se îngroașă crema și acoperă, fără să curgă, o lingură de lemn. Durează cca. 20 de minute. Se ia de pe foc și se trece printr-o sită pentru a-i da finețe. Ținut la rece, el se va mai întări datorită untului.
  4. Curd-ul rezultat se folosește după preferință. Eu l-am folosit la o tartă cu mangocurd și bezea afumată. Dacă îl folosiți la o tartă, atunci vă recomand să adăugați în el și 5 gr de gelatină (3 foi Dr. Oetker – folosite conform instrucțiunilor de pe ambalaj).

Sfat: Dacă nu îl folosiți imediat și nici nu îl conservați în borcane sterilizate, vă recomand să acoperiți cu folie alimentară curd-ul, așezând folia direct pe suprafața acestuia (astfel, evitați formarea unei cruste deasupra lui). Poate fi păstrat la frigider sau chiar în congelator.

 

2

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s