Dragii mei, așa cum se poate remarca din postările mele, eu nu am multe în comun cu alimentația vegană, pe care o respect, de altfel, dar care nu se pliază pe stilul meu de viață și nici pe cel alimentar. Cred însă, cu tărie, că organismul are nevoie în repetate rânduri de o pauză de digestie, sens în care alimentația vie nu poate decât să-l degreveze de multe reziduuri adunate în timp. Pentru perioade limitate, am abordat și eu acest stil, dar aș fi cinică dacă aș da lecții în domeniul raw-veganismului, tocmai eu, care trăiesc după principiul românului autentic ”cea mai bună legumă este porcul” (la mine este peștele, dar nah…sunt pe-aproape).
Totuși, îmi plac provocările, îndeosebi cele culinare, așa că, la solicitarea unei bune prietene, am făcut acest tort raw-vegan, pe care l-am intitulat ”Raw Vegan Lime Cheesecake”. Aici, în bucătăria mea virtuală, voi mai posta și alte rețete de deserturi din această categorie, pentru că intenționez să dezvolt o linie în materie, dar asta va veni în timp. Recunosc că unele torturi raw sunt de-a dreptul formidabile, atât în materie de gust, cât și din punct de vedere caloric. Mare atenție la această capcană dacă intenționați să slăbiți!
Bun, vorba multă, sărăcia omului – cum zice proverbul nostru românesc – haideți să vedem despre ce este vorba în propoziție și să ne aventurăm în expediția vegană de astăzi.
PS: Vă rog să nu vă supărați pentru că voi da cantitățile în ”cups”, însă am obținut rețeta în acest fel și nu am vrut să o iau pe arătură cu modificări în gr. sau ml. Vă pot sfătui să investiți într-un set de măsurat în cups, nu este scump și vă poate ajuta și în încercarea altor rețete, în general. Evident, ”m-am născut un original, nu pot muri o copie” (lol), așa că rețeta a suferit niște modificări, fiind personalizată după imaginația mea. Nu sunt un plagiator 😉.
Ingrediente (formă de 22 cm, rezultă 8 porții):
Blatul/ crusta:
- 1 ¼ cups nuci macadamia crude
- 1 ¼ cups nuci românești (sau nuci pecane) crude
- ½ cup curmale moi (desâmburite, înmuiate în prealabil cca. 1 oră)
- 1 lgț cu vârf de pudră de cacao neagră (raw sau normală)
- Un praf de sare
- Esență de vanilie după gust
- ½ lgț coajă rasă de lime
Sfat: În ceea ce privește combinația de nuci, o puteți realiza din nucile preferate de voi. Referitor la curmale, eu folosesc întotdeauna soiul Medjoul (mari, cărnoase și moi).
Umplutura:
- 1 cup suc proaspăt de lime
- 1 cup sirop de agave
- ½ cup lapte de cocos integral (merge bine si coconut cream)
- 2 bucăți de avocado bine copt (decojite, sâmburele îndepărtat)
- 200 gr. caju crud nesărat (înmuiat în prealabil 3 ore)
- Esență de vanilie după gust
- 1 lgț coajă rasă de lime
- 1 ¼ cups ulei de cocos
Metodă de preparare:
Crustă:
- Se pregătește o formă de 22 cm și se unge cu ulei de cocos.
- Nucile, curmalele scurse de apă, sarea, pudra de cacao, esența de vanilie și coaja de lime se introduc în mixer (cu lama S) și se mixează până rezultă un aluat maleabil. Acesta se distribuie în mod egal în forma pregătită și se dă la rece până pregătim crema/ umplutura.
Umplutura:
- Sucul de lime, siropul de agave, laptele de cocos, avocado, caju-ul scurs bine, esența de vanilie, coaja de lime și uleiul de cocos se introduc într-un blender și se mixează până se transformă într-o cremă fină.
- Se toarnă crema peste blatul care a stat puțin la rece, se acoperă cu folie alimentară și se lasă peste noapte (sau minim 6 ore) la congelator. Se decorează după plac și imaginație și se servește alături de cei dragi (care apreciază acest gen de deserturi). Eu vă garantez că este un desert extrem de bun, chiar dacă sună cam extraterestru pentru non-vegani 😊. Se păstrează foarte bine la congelator, de unde se scoate înainte de servire.
Cu drag,
MousseAdina