”Nu m-aș putea imagina simțindu-mă cu adevărat vie dacă nu aș găti” (Judith Jones)
”Arta de a amesteca și a potrivi gusturile și aromele este ceea ce îi distinge pe marii maeștri bucătari (inclusiv pe cei de acasă) de bucătarii obișnuiți, supuși” (Inteligența culinară – Peter Kaminsky)
Mă regăsesc în citatul lui Jones cum nu se poate mai bine. Am multe activități zilnice, serviciul ocupându-mi o mare parte a timpului, însă, atunci când mi-am terminat toate îndatoririle și am petrecut timp cu cei dragi, cel mai important aspect al vieții noastre emoționale, atunci mă retrag împăcată în locul drag mie numit bucătărie. Și creez. pictorul are idei, culori și un șevalet. Eu am idei, tigăi, linguri, făcăleț, forme de copt, farfurii de plating, diverse ustensile de neînțeles etc. Doi artiști cu instrumente proprii care dau naștere unor diferite creații. Asta înseamnă bucătăria la superlativ, făcută cu drag și pasiune. Idem picturii.
Nu mi-am închipuit că, la revenirea din frumoasa și fascinanta țară a lămâilor amalfitane, a parmezanului, istoriei parcă neatinse de modernism, a porchettei, a ricottei, mozzarellei și lista poate continua la nesfârșit, voi scrie o primă rețetă a unei supe de roșii….instinctiv, îmi pare și mie mult prea banal, dar supa aceasta este un superlativ. Garantez! Am mâncat și preparat în fel și chip supă cremă de roșii, dar grozavă ca aceasta nu mi s-a părut niciuna. Secretul? Roșiile sunt coapte, nu fierte! Ca să-mi fie cu iertate, rămân, totuși, pe meleagurile Mediteranei, chiar dacă tarta cu ricotta și lămâie avea prioritate în fața oricărei alte rețete. Dar, cum probabil singura constantă existentă în lumea aceasta este schimbarea, nu m-a ocolit nici pe mine legea firii.
Înainte să trec la ingrediente și metodă, vreau să vă încurajez să încercați și voi parmezanul de capră dacă găsiți pe undeva. Eu am găsit un producător într-o piață de la periferia Romei și mi-am adus cu mine o roată generoasă. Vă asigur că nu seamănă cu nimic din ce ați mai încercat în materie de parmigiano. Delicios! Bun, dăm drumul la cuptor și trecem la treabă! Haideți cu mine:)
Ingrediente (6-8 porții):
- 1,4 kg roșii aromate, bine coapte (indiferent de soi)
- 600 gr roșii cherry la fel de gustoase
- 8 căței de usturoi
- ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă roșie medie (tocată mărunt)
- 200 gr cartofi albi (tăiați cubulețe)
- 1 ardei roșu (felii)
- 2 linguri pastă de roșii (eu folosesc pastă Regal)
- 1,2 l apă/ supă de legume (preferabil)
- 1 lgț oregano
- 1 mână plină cu frunze de busuioc proaspăt
- parmezan după gust (am folosit de capră)
- sare și piper după gust
- fulgi de chili după gust
- *opțional: 1 lg de zahăr brun
Mod de preparare:
Încingeți cuptorul la 220 grade.
- Roșiile tăiate în 4, roșiile cherry în 2, cățeii de usturoi zdrobiți cu un cuțit se condimentează cu sare și piper (nu prea mult), se stropesc cu ulei de măsline și se introduc în cuptor pentru cca. 25 de minute.
- Între timp, se călesc în ulei de măsline: ceapa, ardeiul și cubulețele de cartofi până se înmoaie toate puțin. Se adaugă pasta de roșii și oregano, se asezonează cu sare, piper, fulgi de chili și se mai călesc 2 minute.
- Se adaugă apa sau supa de legume și se lasă la fiert (foc mediu spre mic) până sunt bine moi cartofii.
- Se adaugă amestecul de roșii coapte și usturoi și busuiocul și se fierb împreună cca. 5 minute. Toate ingredientele trebuie să fie moi.
- Se ia supa de pe foc și, cu ajutorul unui mixer vertical, se mixează până devine o cremă fină. Se verifică balanța de arome și condimente și, în cazul unei acidități ridicate, se poate adăuga 1 lg de zahăr brun. În acest caz, se mai dă un clocot. Opțional, se poate strecura, nu consider însă că este absolut necesar.
- La servire, se rade parmezan deasupra după gust. Recomand să o serviți cu crutoane de pâine (de data aceasta am făcut crutoanele din pâinea coaptă de mine, o pâine organică de grâu integral spelta).
Cu drag,
MousseAdina