”Part of the secret of success in life is to eat what you like and let the food fight it out inside.” (Mark Twain)
Cred că v-am înnebunit deja cu iubirea mea față de bucătăria orientală, așa că am hotărât să schimb puțin registrul și să aduc în prim-plan o altă bucătărie pe care o ador literalmente: cea mediteraneană. Numai când mă gândesc la uleiul de măsline extravirgin, măslinele kalamata, lâmâile din Amalfi, roșiile coapte de un soare prietenos, ciabatta aburindă, paste în cele mai diverse feluri, saltimbocca, ossobucco, smochine, înghețată, calamari, pește, fructe de mare, sunt recunoscătoare pentru această pasiune ancestrală care mă ajută să transform ingrediente de bază în dovezi de dragoste pentru cei apropiați. DA! Iubesc peste limitele toleranței această bucătărie și mă voi dedica mai mult ei, pentru că reprezintă o sursă inepuizabilă de sănătate și respect pentru darurile naturii sub forma ingredientelor care o compun. Mai mult decât atât, țările ale căror bucătării fac parte din această tipologie nu privesc mâncarea precum o simplă nevoie fiziologică, ci se dedică actului de savurare a ceea ce consumă, este o acțiune de socializare și o reflexie a iubirii pentru produsele oferite de divinitate.
Preparatul pe care vi-l prezint astăzi aparține grupei sud-europene a bucătăriei mediteraneene și are la bază câteva ingrediente simple, dar pline de savoare: pui, sparanghel, ciuperci, roșii uscate, mirodenii, smântână, nelipsitul ulei de măsline extravirgin.
Ingrediente (4-6 porții):
- 2 bucăți mari de piept de pui (preferabil bio)
- 1 ceapă roșie medie-mare tocată mărunt
- 5 căței de usturoi tăiați rondele
- 400 gr. ciuperci champignon feliate (cele brune sunt mai gustoase)
- 6 fire de sparanghel
- 150 gr. roșii uscate și marinate în ulei
- 100 gr. roșii cherry proaspete
- 250 gr. smântână pentru gătit + 200 ml lapte
- 1 lgț amidon de porumb
- 100 gr. parmezan ras
- 150 ml vin alb demisec
- 1/2 legătură de pătrunjel tocat mărunt
- sare și piper
- câte 1/2 lgț de oregano și busuioc uscat
- 2 lgț pudră de usturoi
- 1 + 1 lg ulei de măsline
- 25 gr unt
Sfat: Vă recomand să folosiți o tigaie adâncă cu capac.
Metodă de preparare:
- Pieptul de pui se taie în bucăți mari, se condimentează cu sare, piper și pudra de usturoi și se prăjește într-o lingură de ulei de măsline până când bucățile sunt pătrunse bine, dar nu uscate.
- Când este făcut, puiul se scoate din tigaie și se pune deoparte.
- În aceeași tigaie, se pune untul și a doua lingură de ulei de măsline, în care se călesc ceapa și usturoiul până se înmoaie, apoi se adaugă vinul și se lasă să se evapore.
- Se adaugă roșiile cherry tăiate în 2, roșiile uscate tocate mărunt, sparanghelul tăiat în două, feliile de ciuperci, sare, piper, oregano și busuiocul și se amestecă bine. Se acoperă cu un capac și se lasă pe foc mic până se înmoaie ciupercile.
- Între timp ne ocupăm de sos. Într-un bol se amestecă smântâna cu laptele, amidonul și parmezanul și se adaugă peste legume.
- Se dau câteva clocote, apoi se pun în sos și bucățile de pui prăjite anterior. Se mai lasă pe foc mic cca 5-7 minute să se întrepătrundă aromele.
- La final, se adaugă pătrunjelul și încă niște piper negru proaspăt măcinat. De asemenea, dacă doriți, mai puteți adăuga acum și parmezan ras. Depinde de preferințele voastre.
- Acest preparat poate fi servit cu orez fiert, legume înăbușite sau chiar paste. Poftă bună!
Sfat: Pentru o variantă fără lactate, renunțați la parmezan, unt (adăugați doar ulei de măsline), smântână+lapte (pot fi înlocuite cu o cutie de coconut cream – smântână de cocos, de 17% grăsime – dacă nu găsiți, folosiți lapte de cocos).
Cu drag,
MousseAdina