Dragii mei, în preajma sărbătorilor de iarnă, la noi, în Ardeal, gospodinele se întrec care mai de care să facă cele mai multe și, mai ales, cele mai gustoase prăjituri. Este o regulă nescrisă ca fiecare familie să-și servească colindătorii cu câteva feluri de prăjituri, cozonacul nefiind inclus aici – el are parte de un tratament special.
Nu îmi amintesc Crăciun fără aceste mici prăjiturele făcute cu tot dragul de mătușa mea preferată, chiar dacă forma pe care le-o dă ea este de bezele șprițate – cu moț – lipite între ele cu cremă de ciocolată și trecute prin nucă. În acest an, m-am distanțat puțin de rețeta ei originală și am făcut mici ajustări pentru a le da o notă de prospețime și amprentă personală și pentru a schimba puțin decorul. Nu îmi arog eu ideea prezentării în acest mod, decât, poate, partea de sus a mono-prăjiturilor, creație care pot spune că-mi aparține. Rețeta de bază a suferit și ea, așa cum vă spuneam, unele modificări de care sunt extrem de mulțumită.
Vă recomand din suflet să le încercați, sunt extrem de gustoase, aspectuoase și demne de un platou elegant care să îi încânte și pe cei mai mofturoși oaspeți :). Vă sugerez, însă, de pe acum, să vă înarmați cu răbdare. Toate prăjiturile la bucată presupun muncă de chinez bătrân, așa că, dacă răbdarea nu este un atribut care vă caracterizează, alegeți alt desert sau plasați sarcina altcuiva. Eu sunt un om al detaliului, am foarte multă răbdare (dar numai în bucătărie, hehe) și îmi place enorm tot ce ține de decorat.
Ingrediente (50 bezele jumătăți – 25 produs finit):
Bezelele:
- 4 albușuri mărime L (la temperatura cemerei)
- 300 gr zahăr tos
- 100 gr pudră/ făină de migdale
- 1 lgț zeamă de lămaie/ oțet de vin alb
- 1 lgț pudră de tartar (folosită la pavlove) sau amidon de porumb
Crema de ciocolată:
- 4 gălbenușuri (mărime L)
- 1 ou
- 100 gr zahăr tos + 25 gr zahăr vanilat
- 30 gr cacao neagră
- 50 gr ciocolată (50 – 60% cacao)
- 200 gr unt la temperatura camerei
- 1/2 lgț esență de vanilie
- 1/2 lgț esență de ciocolată (opțional)
Decor de bază:
- Cca 100 – 150 gr nucă prăjită și măcinată nu foarte mărunt
Mod de preparare:
Începem cu prepararea bezelelor
- Batem cu un mixer albușurile până devin spumă, apoi adăugăm zahărul treptat și continuăm baterea până avem o bezea fermă și lucioasă (cca. 15 minute) care stă băț și nu cade de pe tel nici dacă o amenințăm, hehe😊.
- Adăugăm amidonul sau pudra de tartar și zeama de lămâie sau oțetul și mai mixăm 1 minut.
- Încorporăm cu mișcări de împăturire pudra de migdale.
- Punem compoziția într-un poș cu dui rotund și formăm bezele mai plate dar totuși înalte (nu în forma lor clasică, ci mai degrabă cu aspect de macarons, dar nici chiar atât de plate) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt lăsând distanță între ele. Eu le prefer cu un diametru de 3 cm, mi se par aspectuoase și suficiente. Mănânci una și știi o treabă😊.
- Bezelele se coc în cuptorul preîncălzit, la 130 – 140 grade cca 25 de minute. Totul depinde de cuptorul vostru. Eu le-am copt folosind funcția căldură sus și jos + ventilație; dacă aveți cuptor pe gaz, dați focul mic și coaceți cu ușa cuptorului întredeschisă.
- Le scoatem și le lăsăm la răcit în tavă, apoi le desprindem cu grijă de pe foaia de copt și trecem la umplut și decorat.
Crema de ciocolată:
Până se coc bezelele, ne ocupăm de cremă, astfel:
- Frecăm gălbenușurile și oul întreg bine cu zahărul (inclusiv cel vanilat) și pudra de cacao și le punem la fiert, la bain-marie, până se îngroașă bine (cam ca o smântână groasă). Aveți grijă ca fundul vasului în care faceți crema să nu atingă apa care fierbe, altfel veți obține, în locul cremei, o omletă dulce. Ouăle se gătesc la 85 grade.
- Când a atins consistența aceasta, o luăm de pe baia de aburi, adăugăm ciocolata și esențele și amestecăm energic. Lăsăm la răcit până ajunge la temperatura camerei.
- Spumăm untul cu mixerul și adăugăm treptat din crema de mai sus până o încorporăm pe toată și devine fină. Este un deliciu!
Sfat: Dacă nu sunteți adepții cremelor care conțin unt crud, puteți încorpora untul (tăiat cubulețe) în crema de ouă cât încă fierbinte și stă la odihnă pe bain-marie (exact ca la crema de vanilie pentru Kremschnitt). În acest caz, lăsați crema la răcit complet (la frigider) și umpleți apoi bezelele.
Asamblare:
Se lipesc între ele cu cremă câte două jumătăți de bezele, cu partea bombată una către alta, se acoperă pe margini cu cremă și se trec prin nucă măcinată. Se decorează după preferințe.
Savurați cu drag!
Crăciun fericit!
MousseAdina