”Like all food, whether you are talking about Persian food, or Chinese food, or Swedish food, it’s always a reflection of wars, trading, a bunch of good and a bunch of bad. But what’s left is always the food story”. (Marcus Samuelsson)
Pe măsură ce se dezvoltă această casă a ideilor și refugiului meu din cotidian – acest blogul – realizez, uneori stupefiată, că nu se regăsesc încă articole despre adevăratele mele pasiuni culinare, una dintre acestea fiind, cu siguranță, gastronomia persană. Dincolo de război, de regim politic, de programe nucleare sau de un islam teologic există un Iran minunat al aromelor, al unor preparate greu de descris în cuvinte. Din păcate, în România, bucătăria persană este mult prea puțin cunoscută, drept pentru care doar un număr relativ restrâns de persoane pot savura preparatele ei specifice. Promit solemn că vă voi ajuta să o cunoașteți mai bine prin intermediul articolelor pe care le voi scrie despre mâncarea persană și vă încurajez din suflet să încercați și voi să o pregătiți. Am să vă prezint preparate ale căror ingrediente sunt accesibile și în România, astfel încât achiziționarea lor să nu reprezinte un obstacol în calea fericirii papilelor voastre gustative.
Debutul în lumea aceasta unică a aromelor în care șofranul este vedetă, fisticul luptă cot la cot să țină pasul, verdețurile întregesc peisajul și aduc a operele lui Dali, Ferdousi explică pe fundal câteva pasaje din capodopera lui ”Shahname”, Omar Khayyam scrie o poezie ce ne pătrunde adânc în suflet, îl face, maiestuos, un aperitiv pe numele său KUKU SABZI. Sună complicat, dar în realitate este simplu: omletă cu verdețuri proaspete, împodobită cu nucă și berberitze și ornată cu fistic. Un deliciu căruia merită să-i acordați votul de încredere. Eu o servesc ca aperitiv și a avut mereu reacții pozitive chiar și printre sceptici 🙂
În imaginea de mai jos vedeți un festin iranian…
Ingrediente (8 porții, tavă de 22 cm):
- 8 ouă mari
- 250 gr pătrunjel proaspăt
- 200 gr coriandru proaspăt
- 50 gr mărar proaspăt
- 50 gr mentă proaspătă
- 2 legături de ceapă verde tăiată rondele
- 2-3 lg ulei de măsline
- 2 lg rase de făină albă
- 3 linguri iaurt gras (grecesc)
- 2 lgț cu vârf praf de copt
- sare + piper după gust
- 1 1/2 lgț curcuma
- 100 gr nucă prăjită și ușor zdrobită
- 5 lg de berberitze (fructe mici roșii, traduse în lb. ro drept ”agrișe”)
- 50 miez de fistic prăjit (pt decor)
Sfat: Dacă nu găsiți berberitze, puteți să le omiteți sau să le înlocuiți cu merișoare uscate/ confiate. Sunt delicioase și ele.
Mod de preparare:
- Se tapetează tava rotundă cu hârtie de copt, cuptorul se încinge la 180 grade.
- Verdețurile se toacă mărunt, iar apoi se prăjesc în uleiul de măsline împreună cu rondelele de ceapă verde. Se adaugă curcuma și se lasă la prăjit câteva minute, amestecând continuu. Se lasă apoi la răcit puțin.
- Ouăle se bat bine și se amestecă cu iaurtul, făina +praful de copt (cernute), sarea și piperul.
- Se adaugă amestecul de verdețuri la temperatura camerei peste amestecul de ouă până la omogenizare, iar apoi se adaugă nuca tocată grosier și berberitzele.
- Se toarnă în tavă omleta rezultată și se lasă la copt timp de cca 35 de minute. Pentru a verifica dacă este coaptă, se face testul scobitorii. Dacă rămân urme de ou crud, se mai lasă la copt 5 minute și se repetă testul (mie îmi place să opresc cuptorul după 35 de minute, să scot kuku sabzi din tavă și, după ce se mai răcorește puțin, să feliez și să-l mai las la copt încă 5-7 minute; astfel, prinde o crustă frumoasă fiecare felie și este și mai delicios;).
- Se feliază, decorează și se servește la temperatura camerei sau rece. Se păstrează bine la frigider timp de câteva zile (asta doar în situația în care rămâne ceva, adică, niciodată:)).
Nooshe jan! (=poftă bună)
Cu drag,
MousseAdina