“Roast beef, medium, is not only a food. It’s a philosophy.” (Edna Ferber)
Unul dintre cele mai gustoase preparate care pot fi devorate la cinele din timpul iernii este cu siguranța friptura, indiferent pentru ce tip de carne optăm. Eu nu aleg prea des vita, deoarece nu găsesc mereu o carne în regulă, pe placul meu, fie are gust de metal, fie este precum talpa opincii. Dar când prind o bucată bună, mă năpustesc asupra ei și trec direct la treabă.
Astăzi, vă prezint o friptură de vită – renumitul roast beef – la cuptor, alături de rădăcinoasele mele preferate (morcovi colorați, rădăcină de pătrunjel, sfeclă roșie), fenicul, cartofi, usturoi și ceapă. Un deliciu! Îmi place să le servesc acest preparat oaspeților mei la cină, alături de dulceață de ardei iute și un pahar de vin roșu. Uneori fac și un sos se vin roșu, dar nu întotdeauna. Parcă mă transpun în Anglia secolului 18 și închin un pahar în cinstea comesenilor.
La treabă, gurmanzi!
Ingrediente (4 porții normale sau 6 mai mici):
- 1 kg de antricot (merge și mușchiuleț de vită sau vrăbioară de mânzat) – la temperatura camerei
- 1 kg de morcovi (colorați sau normali)
- 2 bulbi de fenicul
- 2 rădăcini mari de pătrunjel sau păstârnac
- 1 sfeclă roșie mare
- 2 cepe mari
- 1 căciulie de usturoi desfăcută în căței (lăsați în coajă)
- ulei de măsline
- sare (de Maldon sau fleur de sel) + piper proaspăt măcinat – după gust
- 3 crenguțe de rozmarin
- 1/2 lgț pudră de usturoi
- 1 lgț boia afumată
Mod de preparare:
- Se încălzește cuptorul la 240°C.
- Carnea, neapărat la temperatura camerei, se masează bine cu sare, piper si cca 1 lingură bună de ulei de măsline, pe toate părțile. Se dă la o parte până ne ocupăm de legume.
- Legumele se spală bine de tot și se lasă în coajă. Morcovii și pătrunjelul/ păstârnacul se taie în două pe lung, sfecla și ceapa în rondele, feniculul în felii groase. Se așază într-o tavă și se stropesc cu ulei de măsline, apoi se condimentează cu sare, piper, boia afumată și se rup câteva ace de rozmarin. Se amestecă bine să fie condimentate toate legumele. Se aruncă printre ele cățeii de usturoi lăsați în coajă.
- Se coboară temperatura cuptorului la 195-200°C. Carnea se așază în centrul legumelor. Crenguțele de rozmarin se rup și se aruncă în tavă ici și colo, apoi se bagă tava la cuptor. Pentru un rezultat medium rare, ca al meu, se lasă la cuptor 60 de minute. Cel mai simplu, mai ales pentru începătorii în ale fripturilor, este folosirea unui termometru pentru carne (el vă indică cel mai bine în ce punct al coacerii se află bucata de carne – vezi info mai jos).
- Când este gata, carnea se scoate din tavă și se înfășoară în folie de aluminiu unde se lasă la odihnit cca 10 minute.
- Pentru servire, se așază legume pe o farfurie și deasupra se pun câte două felii subțiri de roast beef. Dacă rămân resturi nemâncate, se pot ”recicla” pentru sandwich-ul de a doua zi. O minunăție!
Sfat: Eu vă recomand să serviți și niște cartofi noi (întregi sau rondele groase) trași la tigaie în ulei de măsline și unt, cu usturoi, rozmarin, sare și piper. Un kg ar ajunge pentru a întregi peisajul de mai sus.
Info: În cazul în care folosiți un termometru special, mai jos găsiți informațiile privind temperaturile din mijlocul cărnii care indică gradul de coacere și timpul necesar:
Rare: 45°C-50°C (20-25 min); medium-rare: 55°C-60°C (25-30 min); medium: 60°C-65°C (30-35); well done: 70-75°C (35-40). Totul calculat pentru 1/2 kg carne. Temperaturile se ajustează în funcție de greutatea bucății de carne.
Poftă bună!
Cu drag,
MousseAdina