Dragi iubitori ai artei culinare, astăzi vreau să vă prezint un desert absolut magnific, mai puțin obișnuit ca aromă, dar care vă va impresiona papilele într-un mod neașteptat: un crème brûlée cu influență asiatică. Aseară am avut oaspeți și, pentru că am ales să organizez o seară thailandeză, nu am avut de ales decât în a ține pasul și a întregi registrul tematic inclusiv la desert. Așa că, pe lângă green thai curry cu pui la felul principal și cocktailul cu ananas, lytchi, lime și rom, am optat pentru acest desert pe care l-am încercat prima dată într-un restaurant fusion din Israel. De acolo inspirația de moment :).
Înrudită cu crema catalana și asemănătoare cu crema noastră de zahăr ars, crème brûlée este de origine hispanică și poate fi preparată în varianta sa simplă, respectiv cu vanilie, sau poate fi adusă la un alt nivel, prin adăugarea unor diverse elemente.
În România, lemongrass-ul poate fi cumpărat de ex. la Selgros. Tot acolo am găsit și florile comestibile pe care le-am folosit la decor. Cum simplitatea nu este mereu totul (ha-ha!), am întregit tabloul de arome cu o cupă de sorbet de mango. Nu vă puteți imagina ce gust are acest desert! Sper să îl încercați și voi 🙂
Ingrediente (4 porții):
- 600 ml smântână pentru frișcă, lichidă (de casă sau La Dorna, NU vegetală!)
- 60 gr zahăr tos + 20 gr zahăr vanilat (+ extra pentru caramelizat, cca 1 lingură rasă/ formă)
- 1 păstaie de vanilie
- 6 gălbenușuri
- 4 bucăți de lemongrass
Mod de preparare:
- Se pregătește lemongrass-ul astfel: se taie partea subțire de sus și se păstrează rădăcina. I se înlătură primul strat (înveliș), apoi se taie în rondele.
- Se taie în două pe lung păstaia de vanilie și i se scoate miezul. Ambele (miezul și restul păstăii) se adaugă împreună cu rondelele de lemongrass în frișca lichidă, într-o crăticioară. Compoziția se pune la foc mic până ajunge aproape de punctul de fierbere. NU trebuie să dea în clocot.
- Când începe să facă bule mici pe margini, se dă la o parte. Se lasă la infuzat între 4-6 ore.
- După trecerea acestui timp, se scoate păstaia de vanilie din compoziție și se strecoară pentru înlăturarea bucăților de lemongrass. Se încălzește puțin amestecul (până la 50C). Se dă la o parte.
- Între timp, se bat gălbenușurile cu ambele tipuri de zahăr până la dizolvarea acestuia, apoi se toarnă peste ele amestecul de frișcă, în fir subțire, cu atenție să nu se gătească ouăle. Dacă se formează spumă, aceasta trebuie înlăturată.
- Într-o tavă adâncă se așază formele de ceramică, se toarnă în mod egal compoziția lichidă în ele, apoi se toarnă apă în tavă; aceasta trebuie să ajungă până la jumătatea formelor de ceramică. Atenție, să nu turnați apă peste compoziția de crème brûlée! :).
- Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 150C timp de 30-40 de minute. La mijloc trebuie să rămână puțin moale compoziția, iar pe margini trebuie să fie închegată. Urmăriți ce se întâmplă în procesul de coacere, fiecare cuptor este diferit, așa că mai bine faceți testul la 25 de minute.
- La trecerea testului, se scot formele din tavă, se lasă la răcit până ating temperatura camerei, se acoperă cu folie alimentară și se dau la rece minim 4 ore înainte de servire.
- Chiar înainte de servire, se distribuie uniform în fiecare formă un strat subțire de zahăr alb și se caramelizează cu o torță specială. Aveți grijă să nu îl ardeți! Se lasă 5 minute să se întărească zahărul. Se ornează după gust și imaginație. Eu am optat pentru flori comestibile și am servit alături câte o cupă de sorbet de mango.
Info: Pentru informații despre lemongrass puteți accesa următorul link: https://diversificare.ro/alimente/2015/02/lemongrass-iarba-cu-multe-beneficii/
Cu drag,
MousseAdina