Shakshuka este o specialitate a bucătăriei nord-africane și a celei evreiești, ale cărei ingrediente de bază sunt următoarele: ouă, roșii (sos de roșii), ardei roșu (iute), ceapă, usturoi. De proveniență din Africa de Nord (îndeosebi Tunisia), Shakshuka a devenit un preparat extrem de popular în Israel (introdus de evreii din Tunisia și alți maghrebieni) unde se servește, de regulă, ca mic-dejun sau la brunch. Shakshuka este prezentă și în Turcia sub denumirea ”menemen”…la fel de gustoasă:)
Mie îmi place să servesc Shakshuka la prânz sau cină, având în vedere că micul nostru dejun este alcătuit doar din fructe sau smoothie-uri. Plecând de la varianta de bază a shakshukăi (nah, că am românizat termenul, hehe), am adăugat, de-a lungul timpului, diverse alte ingrediente, dar cel mai mult îmi place în varianta pe care o voi prezenta în cele ce urmează.
Vă recomand să încercați măcar o dată acest preparat, cred că vă veți îndrăgosti de el ;). Bun, haideți să vedem cum se prepară. PS: în poză sunt doar 3 ouă, atât am mai avut în casă :).
Ingrediente (2-4 persoane):
- 4 – 8 ouă
- 2 lg ulei de măsline
- cca 800 gr roșii bine coapte și aromate
- 2 ardei roșii kapia
- 1 ceapă roșie medie
- 5 căței de usturoi
- 1 lgț condiment garam masala
- 2 lg pastă de roșii (eu am folosit 150 ml bulion de casă)
- 1 lg ajvar (opțional = pastă de ardei)
- 1/2 lgț fulgi de chili (sau mai puțin, în funcție de gradul de iuțeală preferat)
- sare și piper după gust
- 1 legătură mică de pătrunjel tocat foarte mărunt
Mod de preparare:
- Ceapa se taie solzi, usturoiul în felii subțiri, ardeiul roșu în două pe lung iar apoi felii, roșiile în bucăți medii. În uleiul încins, se călesc: ceapa, usturoiul, ardeiul, fulgii de chili și ajvar-ul, peste care se adaugă garam masala, sare și piper. Se gătesc timp de cca 10 minute, la foc mic spre mediu, până se înmoaie bine ardeiul.
- Se adaugă roșiile și pasta de roșii (sau bulionul) și se lasă să fiarbă la foc mediu timp de alte 10 minute. Se amestecă des să nu se prindă. Se verifică de sare și piper.
- Se fac 4, respectiv 8 locuri în acest amestec și se sparge în fiecare dintre ele căte un ou, cu grijă să nu se împrăștie (dacă folosiți câte 2 ouă/ persoană, veți avea nevoie de o tigaie destul de încăpătoare).
- Se lasă la foc mic spre mediu cca 10 minute, până sunt făcute ouăle. Dacă doriți să urgentați timpul de gătire, puteți acoperi tigaia cu un capac.
- Când este gata, se stinge focul și se adaugă pătrunjelul. Se servește alături de pâine bună și proaspătă. Eu servesc shakshuka alături de o salată realizată din: valeriană, salată verde, apio, ridichi, avocado și un dressing din ulei de măsline, sare, piper, zeamă de lămâie.
Sfat: Dacă aveți în dotare, vă recomand să folosiți tigaia de fontă pentru acest preparat, veți sesiza diferența ;).
Cu drag,
MousseAdina