”This bouillabaisse a noble dish is – A sort of soup or broth, or brew, or hotchpotch of all sorts of fishes (…) green herbs, red peppers, mussels, saffron, soles, onion, garlic….”. (William M. Thackeray)
Nu știu dacă v-am mărturisit cât de mult iubesc fructele de mare, ador mirosul lor specific, textura și gustul lor care îmi amintește, mereu când le consum, de iubirea mea – marea – acea întindere albastră către infinit, în largul căreia mă pot pierde cu gândul ore întregi.
Am mâncat fructe de mare prin toate locurile pe care le-am colindat (nu puține la număr) și, într-un mod inexplicabil – având în vedere pretențiile mele gastronomice -, mi-au plăcut pretutindeni. Un preparat absolut delicios pe bază de fructe de mare am încercat la restaurantul de ultra-fiță din Tel Aviv, Israel, la Salva Vida, unde gătește un cunoscut chef israelian, un restaurant aflat în proximitatea mării, care beneficiază de o clientelă aleasă. Când îi trec pragul unui restaurant politicieni, oameni cunoscuți de afaceri și alte personalități, așteptările sunt enorme…iar la Salva Vida sunt, spre fericirea tuturor oaspeților, și onorate. Am ”răsfoit” meniul compus dintr-o singură pagina de am amețit și nu știam ce să comand. Dar, fiind seară și nedorind să exagerez cu preparate greu de digerat, am optat pentru unul pe bază de fructe de mare – în meniul lor de atunci apărea sub denumirea de ”Coippino”. Am trăit senzația unei explozii de fericire, așa cum rareori mi s-a întâmplat la degustarea unui preparat. PS: Noroc că măcar în bucătărie mă mai impresionează anumite preparate, căci în cofetărie sunt cel mai mare cârcotaș posibil.
Acest ”Coippino” conținea toate felurile de fructe de mare și un rac moțat. Porția părea relativ ok în materie de dimensiune, însă ca la orice restaurant de acest gen, omul merge pentru experiență, nu pentru sațietate. M-a intrigat atât de mult acest preparat, încât am decis să încerc să-l reproduc din amintirile papilelor și, având în vedere că semăna cu un bouillabaisse, am creat ceva în această direcție. Rețeta pe care o veți putea citi în scurt timp este o adaptare a experienței culinare mai sus-menționate la realitățile din București. Rezultatul m-a făcut să reproduc cuvintele lui Gennaro Contaldo care se întreabă mereu: ”Oh, my God! Why am I cooking so good?!” („Dumnezeule, de ce/ cum de gătesc atât de bine?!”)…..mă scuzați, vă rog, pentru derapajul de modestie :))
Bun, haideți să vedem cum se prepară acest preparat. Vă rog să-l încercați, o să înnebuniți de plăcere. Promit!
Ingrediente (pentru 2 porții babane servite ca fel principal sau 4 porții mai mici servite ca aperitiv):
- 800 gr roșii bine coapte și aromate
- 1 ardei kapia
- 300 ml bulion de casă/ passata di pomodoro
- 150 ml vin alb demisec
- 2 cm rădăcină de ghimbir
- 4 căței de usturoi
- 1 ceapă roșie mică
- 300 gr inele de calamar
- 200 gr carne de scoici
- 250 gr creveți întregi
- 1 biban de mare întreg
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lgț zahăr brun
- sare și piper după gust
- 1 lgț boia afumată
- pătrunjel tocat mărunt
Mod de preparare:
- Roșiile, ardeiul, ghimbirul, ceapa roșie și ardeiul kapia se fac pireu la blender (eu am un Nutri Ninja de care sunt absolut îndrăgostită). Se dau la o parte.
- Fructele de mare și peștele se spală bine și se tamponează cu un servet de hârtie. În uleiul de măsline încins, se prăjesc creveții, inelele de calamar, peștele și scoicile timp de 2-3 minute.
- Se adaugă sosul obținut la pasul întâi, apoi bulionul sau passata, vinul alb, zahărul brun, sarea, piperul și boiaua afumată. Se acoperă vasul cu un capac și se lasă la foc mic spre mediu cca 8-10 minute. Fructele de mare se gătesc rapidisimo :).
- Se stinge focul și se presară pătrunjelul proaspăt. Se lasă acoperit până la servire.
- Acest preparat se potrivește de minune alături de o felie imensă de pâine bună (preferabil una cu maia), prăjită și frecată cu muuuuuult usturoi, să dispară toți strigoii din casă și vecini – haha (în imagine, felia de baghetă nu are usturoi, strigoiul de mine :)) nu suportă usturoiul crud, așa că…).
Sfat: Nu cred că are rost să menționez importanța optării pentru pește și fructe de mare cu proveniență marină (de pescuit, NU, vă rog, NU de acvacultură, mai ales în ceea ce privește creveții. Urmăriți un reportaj să vedeți cum cresc și vă veți convinge singuri de ce nu). Roșiile joacă în acest preparat un rol la fel de important pentru că, rezumat la esență, acesta este un preparat ale cărui ingrediente principale sunt fructele de mare și sosul de roșii. De aici pornește gustul și tot ele vor da și aroma produsului final.
Cu drag,
MousseAdina