De când am revenit acasă din Israel, unde am locuit un an, mi-am spus și repetat să nu cumva să uit să fac Oznei Haman, un fursec tipic sărbătorii de Purim. Chiar dacă sunt creștină, atunci când vine vorba despre dulciuri sunt prima care sărbătorește… orice. Motivul nu contează atât timp cât există contextul. Așa am ajuns să reproduc dulciurile tuturor sărbătorilor pe care le cunosc, periculoasă treabă, nu-i așa? 🙂 Pentru siluetă, nu din alte motive :).
Înainte să trecem la treabă, permiteți-mi să vă povestesc câte ceva despre Purim și vedeta noastră dulce de astăzi. ”Purimul este o sărbătoare evreiască care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul persan-babilonian antic după execuția lui Haman în 427 î.d.Hr. și în urma decretului reginei Estera care duce la executarea celor 10 fii ai lui Haman în 425 î.d.Hr., după cum este scris în cartea biblică Cartea Esterei (Megillat Esther). Purim este celebrată în fiecare an în funcție de calendarul evreiesc în luna Adar, după victoria evreilor asupra dușmanilor.” (sursă: Wikipedia)
Pe scurt, Purimul reprezintă sărbătoarea bucuriei, fiind așadar un prilej de veselie și….de făcut și devorat dulciuri:). Unul dintre preparatele emblematice sunt și așa-numitele ”Oznei Haman” (=urechile lui Haman) sau ”Hamantaschen”. Realizate din aluat dospit sau fraged, ele pot avea diverse umpluturi, de la cea clasică cu mac, până la cremă de nuci, halva, dulceață, ciocolată etc…tot ce îi poate trece omului prin minte. De data aceasta, m-am limitat la varianta clasică, respectiv cea cu cremă de mac. Dacă v-am stârnit interesul, mai jos împărtășesc cu voi rețeta mea favorită a acestui fursec care se topește în gură…literalmente.
Ingrediente (24 de bucăți):
Pentru aluat:
- 340 gr făină albă (tip 000)
- 220 gr unt gras (82% grăsime), rece
- 4 lgț rase de zahăr tos
- 2 gălbenușuri
- 2 lg cu apă rece
- 1 praf de sare
Pentru crema de mac:
- 100 gr mac măcinat
- 6 lgț dulceață de caise sau măceșe
- 2 lgț rase de zahăr pudră (opțional)
- 1/2 lgț caisată sau rom (opțional)
- 1/2 lgț esență de vanilie
- 1/4 lgț coajă rasă de portocală
Metodă de preparare:
- Începem cu aluatul. Se amestecă făina cernută cu sarea, untul tăiat cubulețe și zahărul și se pulsează de căteva ori la mixerul cu lama S sau se lucrează cu un cuțit amestecul. Ideea este să nu lucrați prea mult aluatul (mâinile emit căldură, chestiune pe care o evităm la aluatul fraged).
- Se adaugă gălbenușurile și doar 1 1/2 lg cu apă foarte rece. Se mai pulsează de câteva ori și, dacă mai este necesar, se mai adaugă apă rece. Adăugați cu grijă și nu vă grăbiți cu adăugarea întregii cantități de apă, puteți ruina aluatul și ar fi păcat. Depinde foarte mult de tipul de făina pe care îl utilizați, de umiditatea ei etc, aspecte care definesc și cantitatea de apă pe care o absoarbe astfel făina.
- Când este omogen și s-a adunat într-o bilă, se înfășoară în folie alimentară și se dă la rece pentru 30 de minute.
- Între timp, ne ocupăm de cremă/ umplutură. Se amestecă toate ingredientele mai puțin zahărul pudră. După omogenizare, gustați și vedeți dacă considerați că mai este necesar să-l adăugați. Eu am folosit o dulceață de caise făcută de mine, așadar mai puțin dulce, motiv pentru care am mai adăugat și 2 lgț rase de zahăr pudră. Se dă la rece 15 minute.
- Se preîncălzește cuptorul la 180C și se pregătesc două tăvi de cuptor cu hârtie de copt.
- Aluatul se întinde într-o foaie de grosimea unei monede și se decupează cercuri de 7-8 cm diametru (astfel, vor ieși 24 de bucăți). Din resturile rămase, se formează o bilă de aluat care se întinde în aceeași grosime și se decupează alte cercuri; se porcedează astfel până la epuizarea întregului aluat. În mijlocul fiecărui cerc se pune câte 1 lgț de cremă și se dă forma dorită. Forma tipică a acestui fursec este de triunghi (prin împreunare colțurilor), însă mie imi place să mă joc cu aluatul așa că fac niște ”portofele”. Se strâng bine la colțuri, astfel încât să nu iasă umplutura la copt. O parte din umplutură trebuie să rămână vizibilă.
- Se coc cca 20 de minute, până sunt ușor aurii. Se lasă la răcit pe un grătar și, cât sunt încă călduțe, se pudrează cu zahăr pudră.
Sfaturi: 1. Pentru pudrat, vă recomand să folosiți zahăr pudră făcut de voi, nu cumpărat. De ce? Pentru că zahărul pudră din comerț conține și amidon, iar amidonul negătit creează disconfort gastro-intestinal. Amidonul necesită un timp de gătire de minim 20 de minute pentru a fi ușor digerabil, aveți asta în vedere și în cazul cremei de vanilie/ patiserie fierte!;)
2. În cazul de față, adică a aluatului fraged, nu dospit, nu este absolut necesar să ungeți cu ou marginea aluatului decupat în cerc înainte de a forma fursecurile. Se va lipi suficient prin presarea marginilor.
3. Dacă vă place culoarea dată de ou, înainte de a introduce fursecurile în cuptor, puteți să le ungeți cu gălbenuș amestecat cu lapte. Mie nu îmi place, prefer culoarea lor naturală, doar ușor aurie.
Happy Purim sau Chag Purim Sameach!
Cu drag,
MousseAdina