Pește și fructe de mare

Biban de mare umplut cu verdețuri și muguri de pin

”All human history attests
That happiness for man,—the hungry sinner!—
Since Eve ate apples, much depends on dinner” (Byron—Don Juan Canto XIII)

Așa cum știți deja, îmi place enorm bucătăria fusion. Cred că aste este, în fond, nișa în care m-am specializat eu. Mi se par geniale combinațiile de materii prime și ingrediente din diferite țări și continente care contribuie la realizarea unor produse finite nedefinite (hehe) = care nu pot fi încadrate în nicio bucătărie, dar care sunt extraordinare. Sarmale nu cred că voi posta prea curând, decât dacă îmi vine o idee năstrușnică și inventez eu o rețetă de rețetă. Îmi doresc să contribui la gastronomia din mediul online cu rețete diverse, interesante, atrăgătoare și corecte….care să surprindă plăcut prin amestecul de ingrediente folosite și care să asigure, totodată, rezultate minunate celor care le reproduc.

Rețeta de astăzi este una tare dragă mie și o fac mereu când vreau să-i răsfăț pe cei dragi cu o cină diferită, cu iz oriental. Însăși prezența mugurilor de pin duce cu gândul la un Orient îndepărtat, în care sultanul servește o masă copioasă timp în care cadânele îi răsfață privirea cu mișcări lascive. Aceasta este imaginea haremului otoman despre care am citit atât de multe lucrări. De ce am ales să menționez haremul otoman nu știu…în condițiile în care preparatul acesta provine de la shahii persani, dar în fine. Așa cum poate știți deja, eu sunt orientalistă de profesie (=am absolvit studii orientale), motiv pentru care sunt extrem de atașată de bucătăria Orientului Mijlociu, amprenta sa fiind prezentă în multe dintre preparatele mele. Și cel de azi se încadrează în această categorie și abia aștept să vă arăt despre ce este vorba: biban de mare umplut cu verdețuri și muguri de pin. Puteți folosi și păstrăv, lavrak, dorada sau alt pește alb, dar eu vă recomand să nu faceți rabat de la calitate. Un păstrăv nu va avea niciodată gustul doradei sau al bibanului, două soiuri fine și extrem de gustoase…..și preferate de-ale mele.

P2.jpg

Ingrediente (4 porții):

  • 2 bibani de mare (a câte 500 gr bucata)
  • 4 fire de ceapă verde
  • 2 fire de usturoi verde
  • 1 legătură mică de coriandru proaspăt (sau pătrunjel)
  • 5 căței de usturoi
  • 1/2 lgț fulgi de chili
  • 50 gr muguri de pin ușor rumeniți (sau migdale tocate grosier, sunt mai accesibile)
  • 1 lămâie mare (preferabil organică)
  • 2 lg ulei de măsline Ionis + cca 1 lg pentru a stropi peștele
  • 20 gr unt gras
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Peștii curățați și spălați bine se tamponează cu un șervet de bucătărie, se stropesc cu zeamă de lămâie, puțin ulei de măsline, se sărează și piperează pe ambele părți. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul se încălzește la 190 C.
  2. Ceapa și usturoiul verde se taie în rondele, iar cățeii de usturoi în felii.
  3. Se pune la încins uleiul de măsline cu untul. Se pun la călit ceapa și usturoiul verde, usturoiul uscat, coriandrul și fulgii de chili până se înmoaie bine.
  4. Se amestecă cu mugurii de pin ușor rumeniți în prealabil (în tigaie sau cuptor).
  5. Cu această compoziție umpleți cavitățile peștilor și așezați tot în ele și feliile de lămâie (cam 3 în fiecare pește).
  6. Se dă tava cu pești la cuptor pentru cca 30 de minute. Eu folosesc funcția cuptorului de coacere căldură sus+jos pentru primele 25 de minute, iar în ultimele 5 minute modific și trec la funcția de grătar, pentru ca peștii să capete acea crustă delicioasă :).
  7. De data aceasta au fost însoțiți de niște batata harra, o garnitură orientală de cartofi a cărei rețetă va urma cât de curând ;). Până atunci, când o voi scrie separat, vă spun rapid cum se prepară: 1 kg de cartofi roșii decojiți se fierb 3 minute. Se strecoară și se taie rondele. Se face um amestec din ulei de măsline, pudră de boia afumată, pudră de chili, sare și piper și se amestecă bine cu cartofii să fie perfecți acoperiți. În același bol în care se amestecă acestea, se taie și fâșii subțiri de ardei kapia. Se amestecă și se răstoarnă în tavă pe lângă pești. Se coc împreună cu peștii. La final, se presară puțin coriandru sau pătrunjel proaspăt tocat mărunt.

P4.jpgȘi-am încălecat p-o șa și v-am spus povestea bibanului așa, și-am încălecat pe-o căpșună…promit că n-a fost o minciună! 🙂

Să aveți un weekend binecuvântat!

Cu drag,

MousseAdina

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s