Cui nu-i place supa mea, hai șai diridirida, Dumnezeu să nu i-o dea, hai șai și diriridida! S-ar putea crede că am luat-o ușor razna și poate nici n-ar fi prea departe de adevăr, dar minunățiile acestea autentice chiar te fac să înnebunești: de plăcere și de ciudă că nu le ai mereu la dispoziție, cel puțin nu noi, cei care trăim în haosul culinar al marilor orașe. Acestea fiind spuse, vă puteți închipui și sunt sigură că o bună parte din cei care citesc aceste rânduri înțeleg proveniența acestui extaz și respect în fața produselor care chiar au gust…gustul de țară și gustul copilăriei multora dintre noi. Eu cunosc un domn simpatic căruia i-am încredințat creșterea acestor înaripate și care mă mai aprovizionează atunci când doresc cu câte un cocoș, o găină ș.a., toate crescute de el cu iubire, hrană curată și dăruire. Cam acesta a fost și destinul cocoșului din supa mea de astăzi, care a avut, sărmanul, o viață fericită până să vină ziua judecatei de apoi…..terminată în oala mea cea mare.
Așa cum vă spuneam și aici, dar și cu alte ocazii (repetiția e mama învățăturii că deh! așa zice românul și chiar are dreptate), gustul unui preparat care se apropie mult de natură este inconfundabil și inestimabil. Probabil vă întrebați de ce elogiez intr-atât o supă ”galbenă” cum i se mai spune pe la noi, prin Ardeal, dar nu am cum să vă dau eu un răspuns direct; vă încurajez însă să puneți mâna pe un cocoș de țară și să urmați pașii pe care îi prezint în continuare, iar răspunsul va veni de la sine. Promit! 🙂
Ingrediente (oală de 8 litri):
- o carcasă de cocoș + aripi + picioare
- 4-5 morcovi (întregi)
- 2 rădăcini de păstârnac (întregi)
- 2 rădăcini de pătrunjel (întregi)
- 1 țelină medie (tăiată în 2)
- 1 gulie (tăiată în 2)
- 6 căței de usturoi
- 2 cepe medii (întregi)
- 2-3 frunze de varză tăiate în 2
- sare și piper după gust (măcinat)
- 1 lg de boabe de piper
- 1 legătură mare de pătrunjel frunze (1/2 legătură întreagă + 1/2 legătură tocată mărunt)
- apă cât încape în oală, dar să rămână suficient loc pentru adăugarea ulterioară a zarzavaturilor
Mod de preparare:
- Carnea se spală bine și se pune la fiert în apă rece cu sare și cățeii de usturoi.
- Se lasă să dea în clocot și se spumează bine până se îndepărtează toată spuma formată.
- Se adaugă ceapa, foile de varză, câteva fire întregi de pătrunjel și boabele de piper și se lasă la fiert, la foc mic, până când carnea este relativ fiartă.
- Se adaugă zarzavaturile și se fierbe până când totul este pătruns, atât carnea, cât și legumele.
- Se verifică de sare și piper și se drege dacă este cazul.
- Se stinge focul, se scot zarzavaturile și carnea și se strecoară supa.
- Se poate servi cu tăiței, evident de casă ;), fidea sau romburi, sau cu găluște. Și neapărat cu pătrunjel tocat mărunt și piper proaspăt măcinat. Vocabularul meu este mult prea sărac pentru a vă putea descrie în cuvinte ceea ce papilelor le-a fost dat drept răsfăț să simtă, să guste, să adulmece. O bunătate de supă de…duminica în familie.
Info: Adăugarea de usturoi va ajuta la limpezimea supei, este valabilă pentru orice tip de supă pe care o doriți clară. Varza dă o dulceață și un gust aparte supei fără a-și face simțită prezența în gustul final.
La noi, conform tradiției, supa se păstrează într-o oală, tăițeii în alt recipient, iar legumele+carnea în alt recipient.
Sfat: Dacă zarzavaturile au fost ”tinere”, foarte proaspete și s-au fiert mai repede decât carnea, nu vă panicați; le puteți scoate cu grijă din oală și lăsa carnea să fiarbă în continuare până când este bine pătrunsă.
Dacă optați pentru tăiței, atunci vă recomand să-i fierbeți separat, tot în zeamă de supă, vor fi mult mai gustoși ;).
Mulțumesc, Roxanne handmade crafts and gifts, pentru tacâmurile pe care le folosesc cu atâta drag!
Vă salut cu drag și vă doresc un weekend cât mai plăcut!
MousseAdina