Dragi cititori, după o nepermisă pauză, revin în forță cu o nouă rețetă de aperitiv. Noroc cu prietenii mei care m-au vizitat, fapt care a dat naștere acestei prezentări mai puțin obișnuite, născute, de altfel, din dorința de a oferi vizualului o prezentare distinctă față de ceea ce este servit în restaurantele cu specific oriental.
Similar surorii ei, i.e. baba ganoush, și salata moutabal este de origine levantină și poate fi servită pretutindeni în acest spațiu și mult în afara lui, căci granițelor culinare nu le-a ținut piept niciun ofițer, indiferent de mandatele cu care ar fi putut fi însărcinat. Exact asta este atât de fascinant…că putem călători cu mintea, gustul și imaginația în locuri în care picioarele noastre nu și-au pus amprenta. Evident, niciun preparat specific unei zone nu va avea un gust autentic când este pregătit în afara granițelor sale culturale, dar măcar face simțită prezența acelei culturi gastronomice și la mii de km distanță de locul de baștină. Fascinant, nu-i așa? Eu am încercat zeci de preparate orientale încă din vremuri în care călătoream în Orient doar în visele mele și, când am ajuns cu adevărat prin anumite țări, am simțit gustul familiar al unor preparate care îmi erau deja extrem de dragi și cunoscute. La nivel macro, gastronomia orientală se numără printre capitolele mele de bază în materie culinară, așa că nu voi rata nicio ocazie posibilă să nu o fac cunoscută celor care vor să afle mai multe detalii despre ea.
Moutabal (de la verbul arab ”tabala” = a adăuga arome și condimente adiționale) diferă de baba ganoush esențial, având în vedere că gustul de vânătă coaptă este mult mai pronunțat, că îi sunt adăugate o serie de ingrediente care nu se adaugă în baba ganoush (tahini și, uneori iaurt gras) și că are o finețe aparte. Dacă v-am trezit interesul, vă aștept mai jos să vedem cum se pregătește.
Ingrediente (12 cosulețe și o farfurie plină):
- 600 gr vinete coapte (preferabil pe grătar cu cărbuni)
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin (1)
- 2 linguri de tahini (pastă de susan)
- 200 gr iaurt grecesc (10% grăsime)
- 50 ml apă minerală (apare în rețeta mea, nu și în cea originală)
- 2-3 căței de usturoi
- sare și piper după gust
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 3 lipii libaneze (pentru coșulețe)
- ulei de măsline (pentru ungerea cosulețelor) – (2)
- opțional: bucăți mici de ardei gras roșu, sâmburi de pini ușor rumeniți, boia afumată
Mod de preparare:
- Se încălzește cuptorul la 180 C. Se pregătește o tavă pentru brioșe cu 12 cavități și se unge cu puțin ulei de măsline (2).
- Lipiile libaneze se taie în 4 și se introduce fiecare bucățică într-o cavitate a formei. Se ung în interior cu puțin ulei de măsline. Se coc cca 8 minute. Se scoate tava din cuptor și se lasă la răcorit cca 10 minute. Apoi se scot coșulețe astfel formate și se pun pe o farfurie. Se dau la o parte.
- Vinetele curățate și scurse se introduc în vasul unui mixer cu lama S (eu folosesc Nutri Ninja de care sunt extrem de mulțumită) și se pulsează de 2-3 ori.
- Se adaugă uleiul de măsline (1), tahini, iaurtul, apa minerală, usturoiul, sucul de lămâie, sarea și piperul și se blendează bine de tot până la obținerea unei paste fine.
- Se dă la rece până la servire. Înainte de servire, se umple fiecare cosuleț cu salată de vinete, se presară deasupra pătrunjel tocat, cubulețe de ardei roșu, sâmburi de pini și un praf de boia afumată.
Jocul dat de structura prăjită a lipiei și finețea salatei de vinete transformă o salată aparent banală într-un aperitiv simplu, dar cu o aromă ce amintește negreșit de gloriile Levantului de odinioară.
Sfat: Pentru a umple cosulețe (care nu se coc într-o formă perfect simetrică), v-ar fi util să folosiți un poș cu dui rotund în care puneți salata de vinete. Merge repede și se lucrează curat ;).
Până la următoarea rețetă, vă salut și vă doresc toate cele bune!
Cu drag,
MousseAdina