Vă povesteam într-un articol zilele trecute despre uleiul de floarea soarelui infuzat cu hribi pe care l-am descoperit recent și pentru care am făcut o mare pasiune. Dragoste la prima vedere, cine-ar fi crezut? Să iubesc uleiul cu atâta plăcere….nu am mai văzut. Uneori sunt chinuită (și) de talentul de scriitor, așa că mă inspiră diverse melodii pe care le fredonez cu drag atunci când gătesc. Nici Ilie Micolov nu este o excepție :). Dar haideți să revenim la subiectul nostru, preparatul acesta nemaipomenit care a luat naștere la o sesiune de testare și a ieșit fabulos de la prima încercare. Inspirația mea a fost, fără îndoială, uleiul infuzat cu hribi care m-a atras ca un magnet în bucătărie aducând cu sine și ideea preparatului. Aveam niște hribi deshidratați din Italia, o cremă de trufe și multă poftă de ceva bun. Lumea se sperie de gnocchi considerând că sunt dificil de realizat, dar vă asigur că nu este deloc așa.
Originari din Italia, gnocchi se regăsesc și în gastronomia austro-ungară și cea alsaciană, sub diverse denumiri, precum: knödel, knepfle, noques sau quenelles, fiind asimilați pastelor. Ingredientele de bază pot fi diferite în cazul în care se optează pentru încorporarea în masa de aluat a unor legume gătite (spanac, dovleac, sfeclă roșie etc.) care vor conferi și culoare, pe lângă gustul lor specific sau a diverselor tipuri de făină (mălai, grâu etc.), precum și a brânzeturilor folosite la realizarea sosului (parmezan, ricotta, emmentaler etc.). Pentru mine, gnocchi este un preparat care cucerește prin simplitatea și gustul său perfect echilibrate, în asociere cu diverse sosuri sau ingrediente și nu voi refuza niciodată o porție. De la gnocchi alla Romana (griș, ou și brânză) la gnocchi a la parisienne (preparați din aluat de choux cu lapte și brânză) sau a l’alsacienne (pireu de cartofi, ouă și făină), îi iubesc pe toți în aceeași măsură. Astăzi, vă prezint versiunea mea de gnocchi (tip a l’alsacienne) cu hribi, pastă de trufe și ulei infuzat cu hribi de la firma mea preferată din Șomcuta Mare. Trăiesc deseori cu regretul că tehnologia asta nu a reușit încă performanța de a transpune și gustul prin intermediul imaginii, închipuiți-vă cât de atrăgătoare ar fi atunci preparatele….

Ingrediente (2 porții):
- 700 gr cartofi făinoși
- 1 ou (50 gr)
- 250 gr făină (+/-)
- 50 gr unt
- 50 ml ulei de floarea soarelui infuzat cu hribi
- 2 lg pastă de trufe
- 220 gr ciuperci champignon brune
- 50 gr hribi uscați și rehidratați
- 4 căței de usturoi (felii groase)
- Sare și piper
- Parmezan q.s.
- Câteva frunze de pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
- Cartofii se spală bine și se pun la fiert în apă cu sare până sunt moi (20-30 de minute). Se scurg și, după ce s-au răcorit puțin, se curăță de coajă.
- Se zdrobesc ca pentru pireu și se amestecă cu oul întreg, făina și sare după gust. Se frământă puțin aluatul rezultat, însă nu se insistă (altfel, gnocchi vor fi tari și nu ne dorim acest lucru). Este important să avem o masă ușor de lucrat. Dacă aluatul este prea moale, se mai poate adăuga treptat câte puțină făină (acest lucru depinde de soiul cartofului folosit, umiditatea făinii, ou).
- Se împarte aluatul în cca 4-5 părți și, pe o masă pudrată cu făină, fiecare dintre ele se rulează în formă de sul subțiri, cu cca 2-3cm în diametru. Se presează ușor cu o furculiță pentru a le da forma tradițională și se așază pe un prosop de bucătărie pudrat cu puțină făină.
- Se pun la fiert, în tranșe, în apă clocotită cu sare. Se fierb cca 2-3 minute; sunt gata când se ridică la suprafața apei. Se scot cu ajutorul unei palete, strecurându-i bine de apă.
- Într-o tigaie, se încălzesc uleiul și untul și se călesc ușor feliile de usturoi. Se adaugă ciupercile champignon tăiate cubulețe mici, hribii rehidratați și se amestecă bine. Se condimentează cu sare și piper. Se gătesc până când ciupercile sunt moi.
- Se adaugă pasta de trufe și se continuă gătirea cca 3 minute, amestecând des.
- La final, se rade parmezan cu generozitate și se presară puțin pătrunjel proaspăt (tocat mărunt).
- Se montează în farfurii și se devorează rapid, așa fierbinte, cu o poftă nebună. Acest preparat poate fi servit alături de o salată de rucola cu roșii cherry, sare, piper, ulei de măsline și oțet balsamic. Ah, ce nebunie!

Cu drag,
MousseAdina