Feluri principale, Garnituri și alte însoțitoare

Risotto cu hribi și pecorino

”After a good dinner, one can forgive anybody, even one’s own relations {with food}”. (Oscar Wilde și o paranteză de la mine)

Se spune că Rossini a compus aria ”Di tanti palpiti” în timp ce aștepta într-un restaurant din Veneția să i se servească o porție de risotto. Cine știe în ce fel ne poate inspira și pe noi?! ;).

Iubirea mea pentru Italia și bucătăria ei nu mai este un secret, având în vedere cât de des mărturisesc acest lucru, însă nu pot să mă abțin. Are preparate simple și delicioase care cuceresc tocmai prin aceste caracteristici subtile.

Astăzi, vă prezint rețeta mea de risotto cu hribi și pecorino, preparat ce poate servi drept fel principal, alături de o salată de rucola și roșii cherry, sau ca garnitură, alături de o bucată bună de carne. Știu că sună fancy așa…risotto, dacă ar vedea colegul meu acest articol m-ar întreba, așa cum a făcut-o de multe ori în trecut: ”da, ce-ai, dragă?! Nu-i mai poți spune pilaf?!” :)) – nu pot sau nu chiar, deoarece risotto după rețeta de la mama lui nu e chiar pilaf; se folosește vin alb și un orez special, în principiu arborio, deci….nah, dragă pilafule, să mă ierți că te-am trădat! Provenit din nordul Italiei, risotto este un clasic în viață ce poate răsfăța papilele gustative în multe moduri și prin diverse arome. În rețeta de astăzi se alătură hribi uscați și niște pecorino, pentru un gust autentic, robust, serios. Haideți la treabă că n-avem timp de pierdut! 😉

RH3

Ingrediente (6 porții):

 • 400 gr orez arborio spălat în prealabil
 • 300 ml vin alb demi-dulce (la temperatura camerei)
 • 1600 ml supă de pui sau de legume (fierbinte)
 • 2 cepe roșii medii (tocate mărunt)
 • 4 căței de usturoi (felii)
 • 20 gr hribi uscați
 • 2 morcovi medii (tăiați cubulețe)
 • 50 ml ulei infuzat cu hribi
 • 150 gr pecorino (dat pe răzătoare)
 • 60 gr unt gras
 • Sare și piper negru după gust
 • 1/2 legătură pătrunjel (tocat mărunt)

Mod de preparare:

 1. Hribii uscați se rehidratează în apă fierbinte cât să-i acopere. Se lasă așa 30 de minute. Apoi, se strecoară și se toacă, dar nu foarte mărunt.
 2. Se încinge uleiul de hribi și 30 gr unt și se călește ceapa 5 minute. Se adaugă hribii, usturoiul și morcovii și se călesc împreună, la foc mic, 10 minute, amestecând des.
 3. Se adaugă orezul și se călește și el 5 minute. Se adaugă vinul și se lasă la fiert până este complet absorbit de orez.
 4. Se adaugă cca 1,2 l din supă, sare și piper, se amestecă bine și se lasă la fiert, la foc mic, până aceasta este complet absorbită de orez. Dacă este necesar, se mai adaugă câte un polonic până la epuizarea ei și fierberea orezului.
 5. Se ia cratița de pe foc, se adaugă restul untului și pecorino și se amestecă bine. Va deveni cremos, exact așa cum trebuie.
 6. La final, se încorporează pătrunjelul și se servește imediat.

RH1.JPG

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s