Ispite dulci de toate felurile

Tort tiramisu ”Monica”

”Nu există în largul lumii un drum mai plin de emoții, de neprevăzut, de lucruri uimitoare și de zigzaguri mai năzdrăvane decât sufletul unei femei”. Camil Petrescu

De ce ”Monica”? Este cât se poate de simplu, pentru că ea m-a inspirat. Monica este o dragă prietenă și colegă de muncă, acel gen de om de care te atașezi chiar dacă nu îl întâlnești zilnic. Monica mea este o persoană jovială, loială, sinceră și cu un suflet cald, este un om sensibil și foarte bun. Tortul de astăzi, tiramisu în varianta mea, este făcut să reflecte calitățile și personalitatea ei. Este bine însiropat, cu o cafea tare, adevărată (și ea este o mare cafegie), concentrat ca ea, cremos, îmbătat (nu ca ea, care nu prea bea 🙂 și sensibil, gingaș.

Nu vă pot promite că aceasta este rețeta – the one, deoarece nu este. Adică, nu-și poate aroga autenticitatea adevăratei ei surori – din Bella Italia – deoarece m-a avut pe mine drept magician, iar din hocus pocus preparatus a ieșit un tiramisu fără ous crudus :)) Așa cum am mai pomenit, mie îmi repugnă ideea de a consuma ou crud, iar tiramisu adevărat așa se realizează. Eu am modificat procesul tehnologic cu ceva mai prietenos principiilor mele și a rezultat acest tort de care sunt mulțumită. Gustul este asemănător, însă oul meu nu mai cotcodăcește. L-au rezolvat cele 82°C. Așadar, aceasta nu este o rețetă tradițională, clasică, autentică etc., însă merită să-i dați o șansă! Și este și spectaculoasă.

01.JPG

Ingrediente (1,8 kg tort, inel de 22 cm, h 8):

Bază+sirop de cafea:

 • 230 gr pișcoturi Savoiardi
 • 250 ml cafea tare
 • 40 gr zahăr tos
 • 45 ml Disaronno

Cremă:

 • 500 gr mascarpone (la temperatura camerei)
 • 80 gr gălbenuș (de la 4 ouă M)
 • 100 gr zahăr tos
 • 350 ml frișcă bătută (rece)
 • 60 ml Marsala
 • 5 gr gelatină pudră+ 25 ml apă

Decor:

 • 300 gr frișcă bătută tare
 • 35 gr zahăr pudră cu vanilie
 • 1 lg pudră de cacao insolubilă
 • Physalis

Mod de preparare:

 1. Cercul de inox sau forma de tort cu margini detașabile se tapetează cu folie de acetofan.
 2. Pentru sirop, se face o cafea tare, în care se dizolvă zahărul. Când se răcește, se adaugă și Disaronno.
 3. Piscoțurile se trec rapid prin siropul de cafea și se aranjează în formă, astfel încât  aceasta să fie tapetată cât mai bine cu pișcoturi. Se rup în bucăți mai mici unde este necesar.
 4. Crema se realizează astfel: gelatina se hidratează în apa foarte rece timp de 20 de minute. Apoi se topește la bain-marie sau microunde (cu grijă să nu o ardeți).
 5. Gălbenușurile și zahărul se spumează pe bain-marie până se îngroașă, apoi se lasă la răcorit. Se încorporează gelatina topită.
 6. Mascarpone se bate puțin cu telul. Frișca se bate tare.
 7. Se încorporează gălbenușul răcorit în mascarpone, se adaugă Marsala, iar la final frișca.
 8. Peste primul strat de pișcoturi se toarnă 1/2 din cremă, se așază un al doilea strat de pișcoturi trecute prin sirop de cafea, iar la final se distribuie uniform restul cremei. Se nivelează și se dă la rece minim 4 ore.
 9. Înainte de a orna tiramisu, se bate frișca cu zahărul pudră. Se pregătește un poș cu dui. Se scoate inelul în care este montată prăjitura și se îndepărtează folia de acetofan.
 10. Frișca se pune în poș și se poșează frișca ca în imagine sau după preferințe. Se pudrează cu cacao insolubilă. Se decorează cu physalis și ce mai doriți.
 11. Se servește cu drag, cel mai indicat alături de familie sau prieteni! 😉

02

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s