Ispite dulci de toate felurile

Mandeltårta – prăjitură suedeză

Numai cine nu a pășit pragul magazinului IKEA nu a mâncat, probabil, măcar o dată în viață, o felie de prăjitură cu migdale. Noi mergem rar la IKEA, dar de fiecare dată poposim și la restaurant pentru o porție de pulpă de rață cu piure și o felie de Mandeltårta. Rețeta exactă nu o cunosc, dar am vrut să reproduc acasă o variantă cât mai apropiată. Mi-a ieșit doar în proporție de 80% consider eu și cred că la următorul test voi schimba crema pentru o consistență și mai apropiată de original. Ori dau o fugă până în Suedia, mă documentez și revin. Văd eu ce variantă aleg în cele din urmă :). Până atunci, însă, vă las rețeta aceasta care este foarte bună, light, cu o cremă aerată și două blaturi delicioase de bezea cu migdale. Iar veșmântul din fulgi de migdale rumeniți încununează cu succes această prăjitură gustoasă și potrivită inclusiv pentru cei care nu consumă gluten, având în vedere că nu conține nici urmă de gluten (ei bine, în afară de urmele de gluten existente în orice unitate/ loc în care există produse cu gluten. Deci, în cazul celiacilor adevărați, trebuie totuși să se aibă în vedere contaminarea existentă în condițiile sus-menționate). Țin să fac o precizare, valabilă îndeosebi pentru gurmanzii mei fideli, care știu că mie nu-mi plac cremele cu unt la rece, chiar deloc, însă aceasta este ok, adaosul de alcool o face agreabilă și îmi place până și mie (acest truc ne-a fost predat la școala de cofetari și îi mulțumesc doamnei profesor pentru el și multe altele). Iar dacă mă gândesc la prăjitura OPERA, și în cazul ei, crema de cafea este tot cu unt încorporat la rece. Și ea este demențială, un clasic franțuzesc irezistibil!

02.JPG

03.JPG

Ingrediente (10-12 porții):

Pentru blatul de bezea cu migdale:

 • 8 albușuri (ouă M)
 • 180 gr zahăr tos
 • 250 gr migdale (prăjite 10 minute la 180°C, răcite complet și măcinate fin)
 • 1 praf de sare

Pentru cremă:

 • 330 ml smântână pentru frișcă
 • 20 ml lapte integral
 • 8 gălbenușuri
 • 130 gr zahăr tos
 • 20 gr zahăr vanilat
 • 150 gr unt gras (la temperatura camerei)
 • 1 lg rasă amidon de porumb
 • 45 ml Disaronno

Pentru decor: 75 gr fulgi de migdale rumeniți, physalis, flori comestibile.

Mod de preparare:

Bezeaua cu migdale:

 1. Cuptorul se preîncălzește la 180°C. Se tapetează cu unt și făină (pe margini) și hârtie de copt (la bază) 2 forme de tort cu margini detașabile (de 26 cm).
 2. Albușurile se spumează cu un praf de sare și, după ce s-a format o spumă cu ținută, se adaugă treptat zahărul și se continuă spumarea până la obținerea unei bezele ferme. Cu spatula de silicon se încorporează cu mișcări largi migdalele măcinate fin.
 3. Compoziția se împarte în mod egal în cele două forme pregătite și se nivelează cu ajutorul unei spatule unghiulare.
 4. Se coc 23 de minute pe șina din mijloc a cuptorului, apoi se scot și se lasă la răcit complet.

Sfat: Dacă nu aveți posibilitatea de a coace blaturile de bezea simultan, vă sfătuiesc să le faceți pe rând, astfel: divizați cantitatea ingredientelor la 2 și realizați + coaceți blaturile pe rând. 

Crema:

 1. Se pune la încălzit smântâna pentru frișcă și cele două tipuri de zahăr până aproape de punctul de fierbere.
 2. Gălbenușurile se amestecă cu amidonul și laptele rece.
 3. Smântâna pentru frișcă se toarnă în fir subțire peste amestecul de gălbenușuri și se amestecă energic cu un tel. Apoi se toarnă totul în oală și se pune la fiert la foc mic până se îngroașă.
 4. Se toarnă într-un recipient și se acoperă cu folie la contact. Se dă la rece 2 ore.
 5. Untul se spumează, iar apoi se încorporează, treptat, crema de mai sus, alternativ cu Disaronno.

Asamblare:

Pe un platou de servire se așază primul blat de bezea, apoi jumătate din crema rezultată, cel de-al doilea blat, iar la final restul de cremă, cu care se îmbracă toată prăjitura/ tarta. Se tapetează pretutindeni cu fulgi de migdale și se decorează după imaginație.

05.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s