Gustul copilăriei. Amintiri culinare dulci, Rețete de Crăciun

Prăjitura Gerbeaud

Dragii mei, azi vă prezint cea mai cea prăjitură! Favorita mea din toate timpurile și dimensiunile, o prăjitură care mi-a marcat copilăria și care a fost emblematică pentru fiecare Crăciun. Mama nu obișnuia s-o facă, dar mătușile mele da. Și o făceau demențială. În fond, nu este o mare grozăvie, dar este bună, știți ce zic?! BUNĂĂĂĂ! Sper să-i dați o șansă și vă asigur că nu veți regreta. Dacă vă place nuca și dulceața de caise, Gerbeaud/ Jerbo/ Greta Garbo este răspunsul.

Vara trecută am fost, după îndelungi dorințe, la Casa Gerbeaud în Budapesta și am intrat tremurând să pun mâna și, mai ales, gura pe o felie cu atât de multă tradiție. Am luat câteva bucăți și am fugit la mașină, adăpostindu-mă de văzul pofticioșilor și am încercat să o savurez. Mare mi-a fost dezamăgirea să constat că rețeta originală prevede o tonă de dulceață de caise. M-am uitat înnebunită după nucă, cred că se pierduse prin laboratorul lor căci în feliile mele…yok. Sau poate era, dar eu nici n-am găsit-o, nici n-am simțit-o. Excesul de dulceață acoperea orice urmă de nucă. După această experiență am constatat că-s bune aceste influențe regionale și mă bucur că la noi a ajuns în varianta plină cu nucă.

Vreau să împărtășesc cu voi această rețetă atât de dragă mie, încredințată de mătușa mea de suflet, tușa Morika. Vă mai mărturisesc că pozele sunt de la cununia noastră civilă, Gerbeaud neputând să lipsească din sortimentul de dulciuri ce a alcătuit candybar-ul acestui moment plin de emoții. Acesta este motivul ”împopoțonării”, al decorării fiecărei bucăți cu un pătrat de ciocolată (temperată+folie de transfer).

0DSC_0051.JPGIngrediente (cât pentru un batalion):

Aluatul:

  • 200 ml lapte gras
  • 1 lgț zahăr
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 700 gr făină albă 000
  • 100 gr zahăr pudră vanilat
  • 400 gr unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 1 ou întreg mărime M

Umplutura:

  • 500-600 gr dulceață de caise
  • 600-700 gr nucă coaptă și măcinată fin
  • 300 gr zahăr pudră vanilat
  • Coaja rasă de la o lămâie netratată

Glazura de ciocolată:

  • 250 gr zahăr pudră
  • 50 gr cacao neagră
  • 300 ml apă
  • 200 gr ciocolată neagră (folosesc Callebaut 54%)
  • 100 gr unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
  • 2-3 linguri dulceață de caise

Mod de preparare:

  1. Zahărul se amestecă cu laptele călduț, apoi se pune drojdia zdrobită între degete. Se amestecă bine și se lasă la crescut 15 minute, într-un loc cald.
  2. Între timp, se pun restul ingredientelor în bolul mixerului planetar la care s-a atașat paleta de frământare (sau un bol încăpător dacă folosiți mixer de mână).
  3. Peste acestea, se adaugă amestecul de lapte, zahăr și drojdie și se mixează până la obținerea unui aluat omogen. Se ia puțin și la mână aluatul. I se dă o formă rotundă și se pune la rece cca 1 oră.
  4. Se pregătește tava mare de cuptor, a mea are 40×30 (pentru foi mai subțiri) sau una de 35×25 (pentru foi mai groase), tapetând-o cu hârtie de copt la bază. PS: în cazul porției din poze, am folosit tava mare a cuptorului, astfel că foile au ieșit subțiri. Mie îmi plac însă și ceva mai groase. Este și o chestiune de preferință.
  5. Aluatul se cântărește și se împarte în patru părți egale. Nuca se amestecă cu zahărul pudră și coaja de lămâie. Dulceața și amestecul de nuca se împart în trei părți egale.
  6. Fiecare foaie de aluat se întinde de mărimea tăvii și se asamblează prăjitura astfel: se așază în tavă prima foaie, se unge cu dulceață de caise și se presară cu nucă, la fel se procedează și cu foile doi și trei, iar cu a patra se închide prăjitura. Se înțeapă cu un băț de frigăruie până jos, ici și colo.
  7. Se dă la copt pentru 60-65 de minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Rețeta mătușii mele menționează: se dă la cuptor, la foc potrivit, până când este gata. Chestia asta este destul de relativă, așa că, după încercările mele, 60-65 de minute este durata potrivită de coacere. 
  8. Se scoate și se lasă complet la răcit în tavă.

Glazura de ciocolată:

  1. Se fierbe apa cu zahărul și pudra de cacao câteva minute.
  2. Amestecul se toarnă peste caleții de ciocolată (dacă folosiți) sau ciocolata ruptă în bucățele. Se amestecă bine și, după omogenizare, se adaugă și untul.
  3. Se lasă la răcorit până se îngroașă puțin.
  4. Înainte de a turna glazura, suprafața prăjiturii se unge cu dulceață de caise (astfel, va face glazura o priză mai bună).
  5. Se toarnă glazura și se nivelează cu o spatulă unghiulară. Se dă la rece câteva ore bune.
  6. Eu vă recomand să o porționați după cca 2-3 zile, este mult mai gustoasă odată cu trecerea timpului. Se păstrează perfect și la congelator (dacă doriți să ”salvați” o parte pentru altă ocazie).

0Gerbeaud.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

1 thought on “Prăjitura Gerbeaud”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s