Îmi place mult înghețata, parfait-ul, semifreddo, tot ce are textura aceasta, este parfumat și răcoritor. Îmi plac sorbet-urile, cu gustul lor intens de fructe coapte perfect. Acasă, în lipsa unei mașini speciale pentru făcut înghețată, dar și a altor ingrediente mai dificil de găsit, este greu de reprodus textura din gelaterie. De aceea, pentru a da curs dorinței de a savura, să numim generic, înghețată, aleg mereu să fac câte un parfait sau o marchiză. De regulă, merg pe varianta mea preferată – de ciocolată -, dar îmi place să experimentez și cu alte arome. Și, cum se apropie vara, e o rețetă numai bună! Puteți turna parfait-ul fie într-o tavă de chec de dimensiunile menționate în rețetă, fie în forme de silicon tip monoporții. De asemenea, chiar și turnat într-o formă de chec, pentru un plating frumos, ca cel din pozele mele, puteți folosi un inel de montare din inox (de 8 cm diametru și 5 înălțime); în acest caz, însă, veți avea pierderile inerente decupării, care nu ar trebui să reprezinte o problemă căci se consumă oricum :).
Ingrediente (tavă de chec de 31x12x8):
Pentru parfait:
- 4 ouă mari
- 50 gr zahăr alb fin
- 500 ml frișcă lichidă 3,5%
- 3 linguri miere
- 1 păstaie de vanilie
- 300 gr torrone/ nougat cu migdale
- 8 biscuiți Amaretti (am folosit cu fistic)
- 60 ml Disaronno
Pentru sosul de caramel sărat:
- 260 gr zahăr alb fin
- 70 gr unt 82% la temperatura camerei
- 150 ml frișcă lichidă 3,5 %
- 1/4 linguriță fulgi de sare/ sare după gust
Mod de preparare:
Parfait-ul:
- Forma de chec se unge cu puțin ulei și se tapetează cu folie alimentară. Torrone/ nougat se taie bucăți în dimensiunea dorită. Mie îmi plac bucățile mici. Biscuiții Amaretti se pun într-o pungă și se zdrobesc cu făcălețul. Trebuie să fie bucăți potrivite ca dimensiune (nici prea mari, nici prea mici).
- Ouăle se separă.
- Gălbenușurile se bat cu semințele din păstaia de vanilie și zahărul până devin cremoase.
- Albușurile se bat și ele bine (trebuie să nu cadă din bol atunci când îl întoarceți).
- Frișca se bate și ea, dar nu foarte tare; trebuie să obținem o frișcă semi-bătută.
- Frișca, alături de miere, torrone/ nougat, Amaretti și Disaronno se încorporează în amestecul de gălbenușuri, apoi se încorporează și albușurile, cu mișcări largi, până avem un amestec omogen.
- Compoziția rezultată se toarnă în forma pregătită, se nivelează și se introduce la congelator pentru minim 6 ore sau peste noapte.
- Se taie felii mai groase sau se decupează cu un cerc de inox și se montează în farfurie.
- Pentru decor am folosit un sos de caramel sărat, bezele, bucăți de torrone, biscuiți Amaretti zdrobiți, frunze de mentă și de nasturium.
Sosul de caramel sărat:
- Zahărul se topește până la culoarea dorită (mie îmi place un auriu închis, prefer caramelul mai light, nu pe cel foarte intens).
- Se adaugă untul și se amestecă bine (atenție să nu vă opăriți cu aburul!).
- Se adaugă frișca încălzită în prealabil (nu fiartă!), în fir subțire. Se amestecă bine și se lasă la fiert 1-2 minute, în funcție de consistența dorită. Dacă vă iese un caramel mai tare după răcire nu este nicio problemă, se poate reîncălzi înainte de servire.
- La final, se adaugă sarea și se amestecă. Se păstrează într-un borcan, la frigider.
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina
The look is absolutely amazing! Bravo! 😀
LikeLike