Ispite dulci de toate felurile

Cremă Thai cu fructe exotice

O simfonie de gusturi și culori este acest desert nou în repertoriul meu ce numără, fără falsă modestie, foarte multe creații. Am pornit cu gândul de a face o cremă catalană după ce am ”răsfoit” cufărul cu amintiri din Barcelona, dar parcă mi se părea prea banală. Sunt un om tare ciudat și sofisticat și mereu complic lucrurile. Recent, profesorul de la cursurile de bucătar pe care le urmez, ne-a spus foarte clar să nu mai atribuim denumiri originale unor preparate pe care le reinterpretăm. Vorba lui, un ”tiramisu” cu căpșuni este o prăjitură/ desert cu căpșuni, dar nu este tiramisu! Sunt de acord! Atunci când te abați de le ce este deja consacrat, produci un alt preparat. Prin urmare, nu aveam cum să-i spun acestui desert ”crema catalana”, dacă el are puternice infuențe thailandeze. Așa a luat naștere crema mea ”thailana”. În artă este permis orice ;). A ieșit o mega nebunie, în care gusturi exotice se întrepătrund în cel mai plăcut mod posibil. Nu am încercat, dar sunt convinsă că laptele de vacă poate fi înlocuit cu succes cu lapte de cocos pentru o variantă și mai exotică. Este pe lista testelor oricum pentru mine. Thailandezii nu au o varietate de dulciuri, deci…s-ar putea inspira :)).

02Ingrediente (4 porții):

Pentru cremă:

 • 600 ml lapte gras
 • 4 gălbenușuri medii (cca 70-80 gr)
 • 100 gr zahăr (150 dacă vă plac deserturile dulci)
 • 15 gr amidon de porumb
 • 3 fire lemongrass
 • Sucul de la 1/2 lime
 • 1/2 linguriță coajă rasă de portocală
 • 1 lingură fulgi de cocos
 • 8 linguri zahăr tos pentru caramelizat partea superioară a cremei

Pentru ananasul caramelizat și flambat (cantități pentru 1 porție):

 • 2 rondele ananas proaspăt
 • 2 linguri zahăr tos
 • 1 lingură suc de lime
 • 15 ml Cointreau

Decor: Jeleu din fructul pasiunii (opțional), bucăți de mango proaspăt sau din compot, fulgi de cocos, vlăstari/ mentă/ flori comestibile/ fluturi din vafă, bomboane Raffaello, etc.

Mod de preparare:

Crema:

 1. Lemongrassul se spală, se zdrobește cu o lovitură de cuțit și se taie bucăți. Se pune în lapte și se lasă la infuzat peste noapte. A doua zi, se dă laptele cu lemongrass în clocot și se mai lasă la infuzat 30 minute.
 2. Gălbenușurile se freacă cu zahărul, amidonul și zeama de lime, iar apoi se toarnă laptele cald în fir subțire. Se adaugă fulgii de cocos și coaja de portocală. Se readuce totul pe foc și se lasă până când prinde consistență, se amestecă continuu.
 3. Crema se toarnă în 4 forme tip ramekin sau speciale pentru cremă catalană. După ce s-au răcit la temperatura camerei, se dau la rece câteva ore.
 4. Înainte de servire, se presară cca 2 linguri rase de zahăr deasupra fiecărei forme cu cremă și se caramelizează/ arde cu un arzător special.

Ananasul caramelizat și flambat:

 1. Ananasul se curăță de coajă și se taie brunoise (se îndepărtează partea dură/ lemnoasă din centru).
 2. Într-o tigaie, se caramelizează zahărul, apoi se adaugă cubulețele de ananas, zeama de lime și Cointreau și se flambează. Se amestecă constant până când ananasul este pătruns, dar încă ferm.

Asamblare:

Fiecare formă cu cremă se așază în mijlocul unei farfurii întinse, iar jur împrejur se dispun bucăți de ananas, cubulețe de mango, jeleu din fructul pasiunii (opțional), vlăstari, bomboane Raffaello etc. Se presară fulgi de cocos.

01

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s