”Timpul nu se măsoară decât după emoțiile cu care îl străbatem”. (E. Estaunie)
Disputat între englezi, francezi și spanioli, celebrul desert care comportă, totuși, unele diferențe între versiunile sale străine, reprezintă și pentru noi, românii, o bună alegere în materie de dulciuri. Nu știu dacă există persoane care să nu fi încercat măcar o dată în viață acest deliciu, pregătit de foarte multe gospodine încă și în zilele noastre. La noi în casă nu și-a găsit un loc al său printre nenumăratele deserturi ale mamei care au la bază, absolut necesar, ciocolata sau derivatele sale. O cremă de vanilie cu caramel nu prea avea ce căuta în această lume, deci, am încercat-o mult mai târziu. Nu sunt un mare fac nici eu al deserturilor extra ciocolătoase, dar nu pot spune că nu există, printre ele, și unele pentru care aș opta uneori în detrimentul unui tort negru tuci. Crema de zahăr ars este unul dintre acestea.
Rețete de cremă de zahăr ars există o sumedenie, nu este o probă de netrecut, un hop incomensurabil, dar vreau să vă prezint și varianta mea, una delicată, aromatizată cu vanilie din belșug, coajă rasă de portocală și Cointreau, un trio nebunesc care ispitește simțurile și papilele gustative…până și ale ciocolatoșilor! 😉 Varianta mea are o consistență mai lejeră, nu este beton armat. Dacă vă numărați printre cei care doresc o cremă mult mai densă, atunci puteți să creșteți cantitatea de ouă. Pentru mine, însă, aceasta este proporția perfectă. Din cantitatea de mai jos ies 8 porții.
Ingrediente (tavă yena de 21 cm lățime x 29 cm lungime x 6 cm h):
- 1 l lapte 3,5 %
- 180 gr zahăr tos (1)
- 20 gr zahăr vanilat
- 6 ouă medii
- 1 lingură pastă de vanilie/ 2 pliculețe Finesse/ semințele de la 1 păstaie de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 lingură coajă rasă de portocală
- 30-50 ml Cointreau
- 150 gr zahăr tos (2)
Mod de preparare:
- Cuptorul se preîncălzește la 180°C.
- Zahărul tos (2) se caramelizează până ajunge la o nuanță de brun închis, dar nu ars!
- Se toarnă imediat în vasul yena și se distribuie uniforma la bază și pe margini. ATENȚIE! Lucrați cu grijă și atenție, nu există ceva mai neplăcut decât zahăr clocotit pe piele!!!
- Laptele se pune la încălzit până aproape de punctul de fierbere.
- Ouăle întregi, zahărul (1) și zahărul vanilat se bat cu un tel cât să se omogenizeze. Se adaugă sarea, vanilia, coaja rasă de portocală și Cointreau.
- Se toarnă laptele în fir subțire și se amestecă totul.
- Se toarnă în vasul yena, peste zahărul caramelizat.
- Vasul yena se așază în tava adâncă a cuptorului care se umple pe jumătate cu apă. Se introduce în cuptor.*
- Se coace 1 oră și 15 minute.
- Se scoate din cuptor, se lasă la răcit, apoi se dă la frigider câteva ore bune sau peste noapte.
- Se răstoarnă pe farfuria/ platoul dorit. Se ornează după preferințe. Eu am optat pentru fistic, felii de caise și physalis.
- Se servește rece.
*Sfat: Din 20 în 20 de minute se mai adaugă apă rece în tava cuptorului pentru a împiedica fierberea apei și, prin aceasta, crearea de bule/ găuri în crema de zahăr ars. De data aceasta am sărit peste acest pas și s-au creat câteva bule. De ce am sărit? Pentru că pe mine nu mă deranjează aspectul de șvaițer, din contră, la final, siropul caramel format va pătrunde și prin acele locuri, dar tehnic vorbind, acest lucru nu este corect. Deci, ca un bun cofetar, nu pot să nu vă spun cum se procedează corect. 🙂
Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina