Ispite dulci de toate felurile

Babchallah cu castane și nuci pecan

”Hrănirea este, din zorii vremilor, mai mult decât o nevoie vitală. Este și o sursă de plăcere, fundamentul limbajului, o dimensiune esențială a erotismului (…) cadrul schimburilor de păreri, un element-cheie al organizării societăților”. (J. Attali)

Se apropie sărbătorile de Paști și îmi doresc să vă prezint din timp câteva variante bune de preparate. Încep prin babchallah, o treabă cu totul genială! Poate nu ați mai auzit de acest produs și poate vi se pare ciudată denumirea…este posibil așa să și fie, însă produsul în sine este o nebunie! Un fusion între produsul de panificație challah, cunoscut, iubit și apreciat în comunitățile evreiești și numai, și babka, cozonacul pe care deja îl cunoaștem, babchallah combină tehnici și texturi ale amândurora și poate deveni, sper, și un favorit de-al vostru. Eu vă mărturisesc că m-am jucat cu aluatul, am făcut un test, dar rezultatul mi-a plăcut atât de mult, încât nu pot să nu vi-l împărtășesc! Versatilitatea cremelor este una generoasă, dar dacă tot am fost pusă pe testat, am mers până la capăt cu inovarea. Aveam în dulapul cu bunătăți un borcănel de piure franțuzesc de castane și mi-a picat ochii pe el atunci când cugetam asupra umpluturii. Am știut imediat că merg pe varianta asta și ce bine că mi-am ascultat intuiția! Vă invit să lecturați rețeta pentru mai multe detalii:).

Ingrediente (1 bucată):

Pentru aluat:

  • 250 gr făină manitoba
  • 150 gr făină albă 000
  • 8 gr drojdie uscată instant
  • 10 gr sare fină
  • 120 ml lapte 3,5%
  • 120 gr unt 82% la temperatura camerei
  • 4 gălbenușuri (ouă M)
  • 70 gr zahăr tos
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • Pentru uns: 1 gălbenuș amestecat cu 1 lingură de lapte

Pentru cremă:

  • 270 gr piure de castane
  • 20 ml rom brun
  • 100 gr nuci pecan coapte și măcinate fin
  • 2 lingurițe coajă rasă de portocală
  • 60-80 gr ciocolată 50-60% (caleți mici sau tocată mărunt)
  • 4 linguri cubulețe portocală confiată
  • 100 gr castane coapte și decojite tocate mărunt
  • 100 gr ciocolată cu lapte (pentru decor)

Mod de preparare:

Aluatul: Drojdia se dizolvă în laptele călduț (să nu depășească 40°C) împreună cu 5 gr de zahăr. Se amestecă bine, se acoperă cu folie alimentară și se lasă să fermenteze timp de 10 minute, la temperatura camerei. Între timp, se amestecă cele două tipuri de făină și se cern direct în bolul malaxorului/ mixerului cu cârligul atașat, se adaugă sarea și restul de zahăr și se amestecă scurt. Se adaugă gălbenușurile și pasta de vanilie, drojdia activată și se începe malaxarea, la viteză mică. Înainte de încorporarea integrală a făinii, se adaugă untul, în trei etape, și se continuă malaxarea. Aluatul se frământă cca 20 minute, la viteză medie, până când este bine dezvoltată rețeaua de gluten. Se pune într-un bol adânc, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit cca 2-3 ore, la temperatura camerei (ideal ar fi un 28°C). Trebuie să-și dubleze volumul. După dospire, se răstoarnă pe blatul de lucru, se împarte în trei părți egale care se acoperă cu folie și se lasă la relaxat câteva minute.

Crema: Piureul de castane se amestecă cu romul (se împarte în 3 părți egale). Nucile măcinate se amestecă cu ciocolata și coaja rasă de portocale (se împarte în 3 părți egale). Castanele tocate mărunt se amestecă cu portocala confiată (se împarte în 4 părți egale).

Asamblare, coacere și decor: Fiecare bucată de aluat se întinde în dimensiune de 20×30 cm și se umple cu 1/3 din compozițiile de mai sus, se rulează în formă de sul; se repetă operațiunea cu celelalte două bucăți de aluat. La final, rezultă trei suluri de aceeași dimensiune care se împletesc în spic simplu și se strâng bine la capete. Se pun într-o formă de copt de cca 23×10 cm, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 1-2 ore la temperatura camerei (depinde cât este de cald). Se unge cu un amestec de gălbenuș și lapte și se dă la cuptorul preîncălzit la 165°C pentru cca 1 oră, se face testul cu scobitoarea. Dacă se maronizează prea tare deasupra, se poate acoperi cu folie de aluminiu. Se scoate din cuptor și se lasă la răcorit în formă cca 15 minute, apoi se scoate pe un grătar de răcire și se lasă la răcit complet. Când este rece, se topește ciocolata cu lapte și se unge partea superioară a cozonacului cu ajutorul unei pensule. Restul de amestec de castane și portocală confiată se presară peste ciocolată. Se savurează alături de cei dragi:). Cu un pahar de lapte drumul către paradisul gustului desăvârșit este garantat! 🙂

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s