Sau mai pe scurt: Mahmudiye, dar mă împiedică acest motor de căutare să spun uneori lucrurilor pe nume :).
Dragi iubitori ai gastronomiei orientale, astăzi, vă prezint un preparat care transpune consumatorul direct la masa sultanilor din Imperiul Otoman, căci tocmai de atunci datează acesta. Bucătăria otomană, despre care voi vorbi într-un alt articol mai pe larg, este cunoscută pentru preparate în a căror componență carnea gătită lent și dulceața fructelor uscate se contopeau într-un tot unitar absolut al secolelor XV și XVI și dincolo de acestea. Denumirea preparatului provine de la numele sultanului Mahmut al II-lea.
Din dorința de a reînvia istoria gastronomiei, aduc în prezent acest fel principal de mâncare, pe care vă încurajez să-l încercați și voi când vreți să vă impresionați familia sau musafirii cu un deliciu otoman, un preparat diferit și atipic.
Câteva recomandări mi-aș permite înainte de a trece la rețeta per se: a) achiziționarea unui șofran de calitate superioară (de preferință iranian, chiar dacă este scump); b) o carne de pui cât mai pură (calitate bio/ de țară); c) fructe uscate netratate cu dioxid de sulf.
Acestea fiind spuse, să purcedem, zic!
Ingrediente (4 porții):
- 8 pulpe superioare dezosate
- 3 cepe roșii medii tăiate solzi groși
- 50 gr unt
- 2 lg ulei de rapiță
- 150 gr fructe uscate (combinație din caise, smochine și stafide)
- q.s. supă de pui/ apă fierbinte
- 1/2 lgț șofran + 100 ml apă clocotită
- 1 baton de scorțișoară
- 1/2 lgț scorțișoară
- Sare și piper după gust
- * (opțional) 12 gr amestec condimente cu turmeric (este un mix din fulgi de ceapă, turmeric, vegeta organică, caju, stafide – mai jos se vede în poză)
- 10 ml zeamă de lămâie
- 50 gr muguri de pin/ fulgi de migdale/ fistic (prăjiți în tigaie)
Mod de preparare:
- Fructele uscate (vă sugerez să folosiți un mix din caise, smochine și stafide) se hidratează pentru cca 1 oră, în apă clocotită.
- Șofranul se macină la mojar până devine pudră și se dizolvă în 100 ml apă clocotită. Se lasă așa până la folosire.
- Într-o cratiță, se călește ceapa în unt și ulei de rapiță, cca 5 minute.
- Se adaugă pulpele de pui și se rumenesc bine pe ambele părți. Se toarnă apa cu șofranul, se adaugă fructele uscate și hidratate (scurse în prealabil), sare și piper, mixul de condimente cu turmeric dacă folosiți, batonul și pudra de scorțișoară și supa/ apa fierbinte care trebuie să acopere carnea perfect.
- Se lasă la fiert totul cca 45 de minute, cu capacul semi-așezat pe cratiță, până când carnea este moale și sosul a scăzut și s-a îngroșat puțin.
- La final, se adaugă zeama de lămâie și se amestecă.
- Se servește imediat cu lipii groase sau cu orez. Se decorează cu muguri de pin, fulgi de migdale sau fistic.
De minune, i se pot alătura și iaurt grecesc și o salată de roșii, castraveți, ceapă roșie/ verde, pătrunjel, sare și piper + un dressing din ulei de măsline și sos de rodii. Acest deliciu merită savurat în tihnă, la o cină de răsfăț!
Afiyet olsun! (= pofta bună, în lb. turcă)
Cu drag,
MousseAdina