Veggies

Salată caldă de vinete și dovlecei cu sos de susan, rodie și muguri de pin

Îmi plac tare mult serile petrecute acasă, cu cei dragi, când servim ceva bun, nu foarte greu digerabil, citim cărți faine și ne relaxăm. Asta se întâmplă mai ales toamna și iarna când, cel puțin aparent, programul cotidian pare a fi mai degrevat de sarcinile ce acaparează uneori orice brumă de libertate.

Vă povesteam acum ceva timp cât de mult mă inspiră călătoriile pe care le fac, în scop profesional, personal, cultural sau gastronomic. Din toate învăț câte ceva și revin plină de idei în bucătăria mea dragă. Faptul că am locuit peste un an în Israel a fost, din multe puncte de vedere, un beneficiu pentru dezvoltarea mea gastronomică, având în vedere  elementele care au venit în completarea bagajului de cunoștințe pe care îl aveam referitor la bucătăria acestei regiuni.

Unul dintre preparatele pe care le-am întâlnit acolo a fost salata caldă cu legume coapte la grătar și sos de susan. Este un deliciu pe care nu vi-l pot explica în cuvinte, oricât m-aș strădui. Din acest motiv, nu pot decât să vă încurajez să vă răsfățați și voi cu această salată de vinete și dovlecei și tot ce mai cuprinde ea :), așa că vă invit să vedeți despre ce este vorba.

ST1.JPG

Ingrediente (2 porții):

 • 2 vinete mici
 • 2 dovlecei medii
 • 1 roșie prunișoară
 • 1 ardei kapia sau 1 gogoșar
 • ½ legătură pătrunjel
 • 1 rodie
 • 25 gr muguri de pin rumeniți în prealabil
 • 100 gr pastă de susan (tahini)
 • Cca 60 ml apă rece (neapărat rece!)
 • 1 lgț zeamă de lămâie
 • Sare și piper negru

Mod de preparare:

 1. Vinetele și dovleceii se taie în felii groase, pe lung, se sărează și se lasă la odihnit 30 de minute. Apoi se tamponează cu un șervet și se prăjesc la grătar sau într-o tigaie tip grill. Se dau la o parte.
 2. Cât timp se rumenesc vinetele și dovleceii, roșiile și ardeiul se taie cubulețe mici, iar pătrunjelul se toacă mărunt. Se amestecă într-un bol. Rodia se curăță.
 3. Sosul tahini se realizează prin amestecarea pastei de susan cu zeama de lămâie și apa rece, sare și piper, energic, până la obținerea unui sos cremos. Se mai poate adăuga apă pentru o densitate mai subțire, dacă doriți. În prima fază va părea că se taie, dar nu vă speriați! Amestecați energic în continuare și veți obține rezultatul dorit!
 4. Asamblarea salatei este simplă: se așază în fiecare farfurie felii de vinete și dovlecei, se condimentează cu sare și piper negru, se toarnă sos deasupra, iar la final se presară amestecul de roșii, ardei și pătrunjel. Se adaugă sâmburii de rodie și mugurii de pin.
 5. Salata este gata de servit. Merge de minune cu o pita aburindă.

ST3.JPG

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s