Ispite dulci de toate felurile

Tartă cu gutui și mere

”A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,
cu gustul unei tarte sau mai bine cu dulceața ta” (adaptarea mea după N. Stănescu)…

Dragii mei, a sosit toamna și este de o frumusețe rară! Sper să fie printre noi cât mai mult în stilul ei surprinzător din acest an, când vântul abia dacă ne mângâie obrajii atinși de soarele încă prietenos. Ca anotimp, toamna nu este un preferat de-al meu, dar nu pot să nu respect bogățiile culinare pe care ni le oferă: de la struguri și must până la dovleac, clasicul dovleac, al cărui miros și însăși existență îmi amintesc de frumoasa copilărie, când nu era nimic mai bun decât dovleacul copt pe soba mătușii. Bunici nu am avut la țară, așa că am un handicap, dar absența lor a fost suplinită de prezența unchilor mei  care m-au primit în vacanțe cu tot dragul, iar brațele lor brăzdate de muncă au oferit atât de multă dragoste…pe care de-abia ca adult am înțeles-o. Ce amintiri frumoase!

Revenind la subiectul nostru de astăzi, tarta cu gutui, el se încadrează perfect în peisajul acesta al copilăriei. Mă leagă amintiri frumoase și de dulceața și pelteaua de gutui pe care le devoram atunci pe câte o felie de pâine cât roata de la căruță, unsă cu unt din belșug. Tartă cu gutui nu se făcea la noi în casă, dar prăjitură cu mere da (în Ardeal, prăjitura cu mere = plăcinta cu mere din restul țării). Și, pornind de la dorul de prăjitură cu mere plus câteva gutui pe care le aveam la îndemână, a rezultat o delicioasă tartă, a cărei rețetă o voi reda în cele ce urmează. Este creația mea și sper să vă placă.

TG3.JPG

Ingrediente (tartă de 22 cm):

Pentru coaja de tartă (pate sablee):

 • 300 gr făină
 • 150 gr unt
 • 50 gr zahăr
 • 1 ou mediu (55 gr)
 • 1 praf de sare

Mod de preparare:

 1. La Thermomix (1 minut, viteza 5) sau robotul cu lama S, se pun toate ingredientele și se mixează scurt, până la omogenizare, respectiv obținerea unui aluat compact.
 2. Se formează o bilă, se învelește în folie alimentară și se dă la rece minim 1 oră (ideal vreo 8).
 3. Se scoate, se împarte în 2 părți egale, una dintre ele se întinde în foaie subțire-medie și se așază într-o tavă de tartă de 22 cm.
 4. Se înțeapă baza cu o furculiță, apoi se coace după metoda ”blind baking” pentru cca 20 de minute, la 180 C. Apoi, se dă la o parte până se prepară umplutura.

Pentru umplutură:

 • 3 gutui medii
 • 1 măr granny smith mare

Total (gutui+măr, decojite și fără carcasa de sâmburi) = 600 gr

 • 50 gr unt
 • 80 gr zahăr
 • 2 lgț mix condimente chai masala*
 • 2 lg rase de dulceață de gutui
 • 1 lg dulceață de caise
 • q.s. esență de vanilie
 • 1 lgț zeamă de lămâie

*Mixul conține: scorțișoară, nucșoară, anason, cardamom, pudră de ghimbir.

Mod de preparare:

 1. Gutuile și mărul se curăță de coajă și de căsuța de semințe. Se stropesc cu zeamă de lămâie și se taie cubulețe potrivite.
 2. Într-o tigaie, se topește untul, se adaugă fructele de mai sus, se presară zahărul și condimentele și se călesc până se înmoaie binișor gutuile, dar își păstrează încă textura. La final, se adaugă și esența de vanilie.
 3. Se iau de pe foc și se încorporează dulceața de gutui.
 4. Coaja de tartă răcorită, se unge cu dulceața de caise și se așază uniform umplutura.
 5. Din a doua parte de aluat, se creează un decor după preferințe. Eu am optat de data aceasta pentru grilaj și inimoare :). Dacă doriți, puteți unge tarta cu amestec de ou sau cu gălbenuș; eu am preferat să nu fac asta.
 6. Se coace la 180 C pentru cca 30 de minute.
 7. Se scoate, se lasă la răcit complet în forma în care a fost coaptă, iar abia apoi se scoate și se devorează. Este un deliciu, veți vedea!

TG3.JPG

Până ne revedem aici, pe blog, vă doresc să vă bucurați de o toamnă frumoasă și însorită!

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s