Ispite dulci de toate felurile

Oreo cheesecake

”Viața nu are limite cu excepția celor pe care ți le impui singur”. (Les Brown)

Dragi prieteni, cei care mă cunosc câtuși de puțin știu că marea mea slăbiciune sunt dulciurile, nu să le consum, ci să le fac. Pare o anomalie și cam așa și este, dar, după atâta dulce cât gust, chiar nu mai pot să și mănânc.

Îmi place enorm să creez deserturi și, cu fiecare ocazie când fac asta, egoul meu de cofetar iese la iveală. În aceste condiții, vă puteți imagina că niciun prieten apropiat nu scapă fără un dulce cadou din partea mea atunci când își aniversează ziua de naștere. La asemenea ocazii, caut mereu să dăruiesc un tort sau ceva asemănător realizat 100% după preferințele persoanei căreia îl dăruiesc.

În acest weekend, draga mea prietenă a fost sărbătorită, așa că i-am făcut un cheesecake cu Oreo, având în vedere că ea este o mare amatoare a acestor biscuiți, dar și preferința  sa pentru cheesecake.

Citatul din introducere are o mare semnificație și este un motto al acestui cadou.

Bun, vă invit să vedeți cum se face acest cheesecake și vă recomand să-l încercați, deorece este foarte gustos și nu foarte complicat de realizat. Mai jos, găsiți câteva sfaturi utile, pe care vă sugerez să le citiți.

Sfat: 1. Înainte de a trece la treabă, vreau să precizez că la mine realizarea unui cheesecake durează 2 zile. De ce? Pentru că în prima parte a zilei las brânza+ricotta câteva ore la scurs, apoi coc cheesecake-ul, îl las la răcit complet în cuptor, apoi îl pun la frigider până a doua zi, iar la final decorez. Sună mai complicat decât este în realitate, dar vă garantez reușita.

2. Menționez, totodată, că folosesc doar formă cu margini fixe, nedetașabile, și coc cheesecake-ul, indiferent de care fac, în baie de aburi. Adică, formă în formă. Forma de copt în care îl torn vine pusă în tava mare de cuptor, pe care o umplu cu apă până la jumătate. Astfel, se obține un rezultat ireproșabil. 

3. Al treilea și cel din urmă sfat: la cheesecake, toate ingredientele folosite pentru umplutură/ cremă, trebuie să fie la temperatura camerei. Acest lucru este important pentru a evita un produs final crăpat. Tot la fel de importantă este și temperatura de coacere, respectiv 140 C. Niciun grad în plus!

OC3.JPG

Ingrediente și mod de preparare (forma de inox de 22 cm, cu margini fixe, nedetașabile):

Blatul:

 • 300 gr biscuiți Oreo (întregi)
 • 120 gr unt gras

Mod de preparare:

 1. Se preîncălzește cuptorul la 180 C.
 2. Se topește untul.
 3. Biscuiții se mărunțesc bine la mixer (eu folosesc Thermomix) și se amestecă cu untul topit.
 4. Amestecul se presează uniform la baza formei de copt și se coace 10 minute. Se scoate și se lasă la răcorit.

Umplutura/ crema:

 • 1 kg cremă de brânză
 • 200 gr ricotta
 • 200 gr smântână 20% grăsime
 • 200 gr zahăr tos
 • 30 gr zahăr vanilat
 • 6 ouă mărime M
 • esență de vanilie după gust
 • 10 biscuiți Oreo rupți în bucăți mici-medii

Mod de preparare:

 1. La mixer (KitchenAid sau cel de mână), se amestecă crema de brânză și ricotta cu zahărul și zahărul vanilat, la viteză medie, până acesta este dizolvat.
 2. Se adaugă smântâna și esența de vanilie și se amestecă scurt.
 3. Se încorporează, pe rând, ouăle întregi, amestecând foarte scurt. Evităm mixarea îndelungată a acestora.
 4. La final, se încorporează cu spatula bucățile de Oreo.
 5. Crema se toarnă peste blatul de biscuiți răcorit și se coace la 140 C timp de 75-80 de minute, în baie de aburi (vedeți explicație la sfaturile de mai sus). Faceți testul după 70 de minute să vă asigurați că nu se coace excesiv, respectiv, dacă mișcați forma și mijlocul cheesecake-ului pare încă moale, este în ordine. Așa trebuie să fie. El se va întări la răcire. Nu trebuie copt până este beton, deoarece, în acest caz, cheesecake-ul va fi uscat și nu ne dorim asta.
 6. Când este gata, se oprește cuptorul, ușa se întredeschide și se lasă să se răcească complet în cuptor. Apoi se pune la rece câteva ore bune, preferabil până a doua zi (se va scoate cu ușurință din formă).

Ganache (decorul de pe margini):

 • 50 gr ciocolată neagră 50%
 • 50 ml frișcă lichidă

Mod de preparare:

 1. Frișca se încălzește până la punctul de fierbere și se toarnă peste ciocolată.
 2. Se lasă să stea așa 5 minute, apoi se amestecă energic cu un tel până la omogenizare totală.
 3. Se lasă la răcit la temperatura camerei până la folosire.

Cremă chantilly cu mascarpone:

 • 250 gr mascarpone (foarte rece)
 • 400 gr frișcă lichidă (32-35% grăsime) foarte rece
 • 110 gr zahăr pudră vanilat
 • 1/2 lgț pastă/ esență de vanilie

Mod de preparare:

 1. Se mixează scurt (folosind KitchenAid sau alt mixer, dispozitivul tel/ pară) mascarpone cu zahărul pudră.
 2. Se adaugă frișca lichidă și se bate la viteză medie până la obținerea unei creme omogene, care are ținută (test: se întoarce bolul invers și, dacă nu cade compoziția, este bătută suficient). Se încorporează, cu spatula, pasta/ esența de vanilie.

Sfat: Aveți mare grijă cât bateți, există riscul să se taie crema și să obțineți un pseudo-unt dulce. Stați cu ochii pe ea și verificați de 2 ori mai bine decât să o suprabateți. 

Asamblare și decor:

3 bucăți Oreo mărime normală (li se îndepărtează crema) și 6 Oreo mini (opțional)

După ce s-a răcit perfect, se scoate cheesecake-ul din formă, se așază pe un disc de carton sau un suport de tort, se toarnă din crema chantilly un strat gros de 1/2 de deget, se nivelează. Se toarnă pe margini ganache-ul, iar la final se decorează cu restul cremei, după preferințe. Se presară bucăți mici de Oreo zdrobiți. Se poate decora, pe margini cu mini Oreo. Cheesecake-ul este gata de savurat și/ sau dăruit :).

OC4

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s