Gustul copilăriei. Amintiri culinare dulci

Prăjitura Șumeghi

Dacă există un element universal care generează cele mai pure și emoționante amintiri legate de sărbătoarea Crăciunului, prăjitura șumeghi este, cu siguranță, acela. De ce? Poate pentru că a fost și este nelipsită la ocazii speciale (am făcut-o inclusiv la nunta noastră și a ocupat un loc de cinste pe candybar) și, fără doar și poate, pentru că evocă trăiri speciale dintr-o copilărie mult prea frumoasă și frumos trăită, simțită. Da, am fost binecuvântată și am să mulțumesc toată viața pentru asta!

La noi, în Ardeal, șumeghi este ceva de la sine înțeles, o prăjitură iubită și respectată. Nici nu se prea poate altfel, sincer, având în vedere gustul divin pe care îl are. Combinația dintre nucă prăjită, foi de bezea și cremă de ciocolată spune mai multe de la sine decât aș putea să mă încumet eu să exprim. Am postat prima dată rețeta noastră de familie în numărul 10 al revistei ”Cărticica practică” și o aduc acum și în ”paginile” virtuale ale blogului pentru a se putea bucura de ea și cei care nu au achiziționat acest număr.

Am început să lucrez la rețetele de Crăciun, pentru a vi le putea oferi în timp util. Poate vă inspiră; tare mult m-aș bucura!

Bun, haideți să revenim la Șumeghi și rețeta sa, pe care v-o prezint în cele ce urmează.

Prăjitura Șumeghi
Prăjitura Șumeghi

Ingrediente (tavă de 30×40 cm):

Pentru foile de bezea cu nucă:

 • 8 albușuri
 • 400 g zahăr
 • 500 g nucă prăjită și zdrobită
 • 1 linguriță esență de vanilie
 • 1 praf de sare

Mod de preparare:

 1. Cuptorul de încălzește la 190 C.
 2. Albușurile se bat cu un praf de sare până formează puțină spumă. Se adaugă apoi, treptat, zahărul și se continuă baterea până se obține o bezea fermă. La final, se încorporează esența de vanilie și nuca, cu mișcări largi și ușoare pentru a nu distruge volumul albușului.
 3. Compoziția se împarte în două părți egale și se întinde fiecare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
 4. Foile se coc 20 de minute, apoi se scot și se lasă la răcit. Se desprinde hârtia de copt înainte de montarea prăjiturii.

Pentru cremă:

 • 8 gălbenușuri
 • 300 g zahăr pudră
 • 3 linguri de cacao
 • 750 g unt 82% grăsime (da! atâta unt, nu este o greșeală! 🙂 )
 • Esență de rom după gust

Decor: cca 100 gr nucă zdrobită

Mod de preparare:

 1. Într-un castron termorezistent, se freacă gălbenușurile cu zahărul pudră, apoi se pune vasul pe baie de aburi și se amestecă continuu până se îngroașă compoziția.
 2. Se adaugă cantitatea de cacao și se lasă pe baie de aburi încă 5 minute.
 3. Se încorporează untul și se mai lasă să dea câteva clocote.
 4. Se aduce la temperatura camerei prin amestec continuu în baie de gheață (de ex. în chiuveta umplută cu apă rece). Se adaugă și esența de rom.
 5. Prăjitura se asamblează astfel: se așază prima foaie, apoi jumătate din cremă, a doua foaie, iar la final se întinde al doilea strat de cremă. Se decorează cu nucă zdrobită.
 6. Se lasă peste noapte la rece și se porționează după preferințe: pătrate, dreptunghiuri sau romburi.

Sărbătorile vin, sărbătorile vin….always MousseAdina :))

Cu drag și spor,

MousseAdina