Feluri principale

Confit de rață cu piure cu trufe

La noi în familie s-a gătit mereu mult, foarte bun și extrem de variat. Bunica era o variantă ceva mai modernă a clasicei maitresse de masion, având în vedere că avea o profesie respectată, dar coordona perfect și mesele familiei. Nu știu cum se împărțea între atâtea roluri, dar reușea de minune, se pare. Mama i-a moștenit talentul de gastronom și executant gastronomic, deși, paradoxal, nu-i prea face plăcere să petreacă ore în șir prin bucătărie. Oricum ar fi, mâinile ei de aur transformă orice materie primă în supremație culinară și creează o magie pe care o ador. Am un bagaj genetic interesant aș spune, fără să evoc și talentul culinar deosebit al tatălui meu, făuritorul de plăcinte (și nu numai) al familiei noastre.

Am lăsat puțin la o parte bucătăria orientală și vin cu o propunere mai franțuzească așa, să nu iasă discuții că nu apreciez și haute cuisine :). Îmi plac și chestiile simandicoase, dar prefer să-mi fie servite în restaurante decât să le servesc eu. Nu sunt bucătar profesionist, așa că aș lăsa Cezarului ce este al său. Adică acel fine dining asamblat și așezat în farfurii cu pensete și alte mișcări fițoase necesare în elaborarea plating-ului.

Acestea fiind spuse, în cele ce urmează, vă așteaptă o super rețetă de confit de rață, servit cu piure de cartofi cu trufe. Vă rog să mă credeți pe cuvânt că merită să devorați o asemenea porție….până la ultima calorie. Nu sunt puține, tot pe cuvânt!

confit de rata 2.jpg

Ingrediente (4 porții):

Confit-ul de rață:

  • 4 pulpe de rață
  • 4 căței de usturoi
  • 2 crenguțe de cimbru proaspăt + 1 lingură cimbru uscat
  • 1 lingură de chimen pudră (opțional)
  • 1 ceapă mare tăiată în patru
  • Sare grunjoasă
  • 2 linguri boabe de piper
  • 400 g untură de rață

Metodă de preparare:

  1. Pulpele de rață se spală bine în apă rece și se tapetează cu un șervet de bucătărie. Se freacă cu sare din belșug. Peste ele se presară chimenul, cimbrul proaspăt și usturoiul tăiat felii. Se lasă la rece cca 24 de ore.
  2. A doua zi, se spală bine pulpele pentru a elimina surplusul de sare și se usucă cu un șervet. Se așază într-un singur strat într-o oală rezistentă la cuptor, se presară cu piper boabe, puțină sare, cimbrul uscat și se acoperă cu untura de rață topită (lichefiată). Bucățile de ceapă se pun printre pulpele de rață. Se gătesc în cuptor la temperatură joasă (150 C) timp de 2 ½ – 3 ore sau până când carnea este foarte bine pătrunsă și tinde să se desprindă de pe os.

Piureul de cartofi cu trufe:

  • 1 kg cartofi
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 200 g lapte gras (fierbinte)
  • Sare și piper după gust
  • 1 lingură de pastă de trufe

Metodă de preparare:

  1. Cartofii se spală foarte bine și se coc în coajă la 200 C până sunt moi.
  2. Se curăță de coajă cât încă sunt fierbinți. Se zdrobesc. Se încorporează untul și laptele fierbinte și se pasează energic.
  3. La final, se adaugă pasta de trufe (poate fi înlocuită cu pastă de hribi sau hribi trași la tigaie în unt și ceapă).

Într-un inel de bucătărie/ plating, se montează piureul, iar deasupra se așază o pulpă de rață. Se decorează după imaginație. Eu am folosit jumări de rață și plante de la Microgreens. Este o nebunie!

Cu drag,

MousseAdina

 

2 thoughts on “Confit de rață cu piure cu trufe”

  1. Buna!

    Maîtresse de la maison, poate. In al doilea rand, confit-ul nu va fi niciodara la cuptor. Sfatul meu este sa te informezi temeinic inainte de a posta. Este spre binele tau.

    Like

    1. Bună ziua! Vă mulțumesc pentru comentariu și apreciez sincer intențiile bune de a mă corecta atunci când este cazul. De data aceasta, însă, ambele teze pe care le susțineți sunt greșite. Cu respectul necesar, vă sugerez să verificați Larousse, unde veți vedea că expresia este ”de maison”, nu ”de la maison”. În ceea ce privește metoda de preparare, nu este greșită nici gătirea sa la cuptor. Sunt bucătari celebri în lume, un ex. simplu fiind Raymond Blanc, asta ca să nu mă acuzați că am dat exemple de bucătari autohtoni, care apelează tot la cuptor.
      O a treia remarcă pe care mi-o permit: gastronomia poate fi înțeleasă ca o artă de a atinge cel mai înalt nivel al creației și mi se pare extrem de trist când oamenii o limitează. Nicio Nirvana nu a fost atinsă prin limite impuse. Așa că, permiteți-mi un sfat: nu mai construiți ziduri, ci punți dacă tot aveți asemenea impulsuri, asta pentru a reda ideea lui Newton, de care nu i-a fost rușine nici istoriei.
      Cu drag,
      Adina

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s