Delicii orientale, Feluri principale

Khoreshe Gheyme – tocăniță persană de miel

Khoreshe Gheyme este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite preparate tip tocană din bucătăria persană. Gustul său deosebit este dat de aroma puternică a lămâilor uscate. În unele locuri din Iran, acest preparat conține și felii prăjite de vinete sau este garnisit cu cartofi prăjiți. Eu vi-l prezint în varianta simplă, servit alături de o garnitură de orez cu tahdig de cartofi (crusta), a cărei rețetă este dată la preparatul ”Zereshk Polo Zereshk Polo – pui cu agrișe, rețetă persană, cu mențiunea că de data aceasta se pregătește simplu, fără agrișe și fără fructe uscate.

Rețeta aceasta a făcut parte din pleiada de rețete publicate alături de articolul referitor la bucătăria persană, apărut în numărul 3 al revistei ”Cărticia Practică” și care va fi în curând postat și pe blog.

Vă mărturisesc că se numără printre preferatele mele, dar mai sunt și altele care se luptă pentru supremație. Și ele își vor găsi, în viitor, un loc aici, în bucătăria mea virtuală ;).

02Ingrediente (4 persoane):

 • 750 carne de miel/ vită (tăiată în cuburi medii)
 • 2 cepe albe tocate mărunt
 • 50 ml ulei de măsline
 • 1 lingură de turmeric
 • 2 prize de șofran (măcinat fin/ pulbere în mojar)
 • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară
 • 100 gr pastă de roșii
 • 2 linguri de zahăr brun
 • 6 lămâi uscate
 • Sare și piper după gust
 • 150 gr linte galbenă uscată

Mod de preparare:

 1. Într-o cratiță, se pune la încins uleiul. Se călește ceapa până se înmoaie, la foc mediu. Se adaugă carnea, se mărește focul și se prăjește bine pe toate părțile. Se amestecă des pentru a evita înăbușirea ei.
 2. Se adaugă turmericul, scorțișoara și șofranul, se amestecă bine, apoi se pune și pasta de roșii, sare și piper după gust. Se amestecă bine timp de 1 minut.
 3. Se adaugă apă cât să acopere complet carnea. Lămâile uscate se înțeapă cu o furculiță și se adaugă peste carne.
 4. Se acoperă cratița cu un capac și se fierbe totul cca 60-90 de minute, la foc mic, în funcție de carnea folosită (după 60 de minute, se verifică carnea, dacă întră relativ ușor furculița în ea, se poate adăuga lintea, dacă este încă tare, se lasă la fiert 90 de minute până la adăugarea lintei).
 5. După acest timp, se adaugă și lintea spălată în prealabil și se mai lasă la fiert 1 oră, tot la foc mic. Se evită amestecarea excesivă a preparatului, dar este indicat să verificați din când în când să nu cumva să fi absorbit lintea tot sosul și să se afume. În cazul în care sosul scade prea mult, se mai adaugă câte puțină apă.
 6. La final, trebuie să rezulte o tocană (în termenii noștri) cu sos suficient care va fi perfect pentru garnitura sa de orez. Se poate servi imediat, însă este mai gustoasă a doua zi.

DSC_0882.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s