Săptămâna aceasta am fost cu treabă în Germania și am hălăduit prin Bonn și Neustadt. Mergând pe autostradă am văzut întinderi mari de plantații de sparanghel, timp în care îmi aminteam de vremurile petrecute pe aceste meleaguri în anii de facultate. Nu chiar aici, dar treaba cu sparanghelul este valabilă în toată țara. Amintiri cu un consum exagerat de sparanghel din acea perioadă nu am și îmi pare rău. L-am descoperit cu adevărat abia apoi, în căutările mele gurmande frenetice, așa că rămân cu un regret istoric. Ajunsă din nou în Bonn, înainte de a-mi lua rămas bun de la țara care m-a găzduit în drumul meu spre maturitate vreo 5 ani, am trecut pe la piața zilnică din Marktplatz (centrul orașului) și m-am aprovizionat cu aproape 2 kg de sparanghel. Colega mea a râs în hohote din cauza nebuniei mele care s-a tradus, în cele din urmă, și prin achiziția unor tufane de mentă, a unor căpșune diferite (Ananaserdbeere, un soi tare bun și parfumat), mazăre de zăpadă (un soi nemaipomenit și fraged) și a altor chestii de bucătărit. Brânzeturile și pâinea au scăpat ca prin minune.
Să vă povestec aici, într-o paranteză, pățania din aeroport. Revenite în țară cu o cursă de tranzit (Köln-Istanbul-București) de doar 1 oră (în fapt 15 minute, din cauza aterizării la Istanbul cu întârziere), evident că bagajele noastre nu au ajuns la București simultan cu noi, ci au poposit în Turcia până la următorul zbor al Turkish Airlines. Mergând la biroul cu pricina din aeroport, să declarăm lipsa bagajelor, domnul simpatic, dar destul de obosit, m-a întrebat ce conține bagajul, ce îl face distinctiv față de altele. Așa că i-am dat arma letală: sparanghel, mazăre de zăpadă, Haribo (că doar am fost la magazinul din Köln), ciocolată Lindt, o tonă de Giotto și câteva haine aruncate într-un colț…aaa, și niște ardei kapia și câteva roșii cherry (cumpărate și nemâncate acolo). Vă imaginați ce moment haios a fost la auzul celor declarate. S-a și trezit din letargie bietul om. Luasem un bagaj mare pentru aceste câteva zile, deoarece mă cunosc prea bine ca să nu știu ce urmează la revenirea acasă. Nu știu nici acum cum am putut să merg la Paris doar cu bagaj de mână. Ce-o fi fost în capul meu?!
Așa, revenind la sparanghel, am zis că merită să aduc o binecuvântare culinară unor amintiri care oricum nu prea există și am făcut o supă cremă din sparanghel alb și verde, în soarta căreia au intrat în joc și niște creveți, dar și mazărea de zăpadă. Un preparat clasic servit în această perioadă în aproape toate restaurantele tradiționale din Germania.
Ingrediente (4 porții):
Pentru supa cremă:
- 1000 gr brut/ 700 gr net mix de sparanghel alb și verde (pregătit)
- 800 ml supă de legume/ pui/ apă
- 50 gr unt
- 25 ml ulei de măsline
- 1 ceapă albă mare
- 200 ml smântână pentru gătit 20% grăsime
- Sare și piper după gust
Pentru topping (opțional):
- 8 bucăți de creveți prefierți
- 4 fire de sparanghel verde
- 12 păstăi de mazăre de zăpadă
- 4 căței de usturoi zdrobiți
- 30 gr unt gras
- 20 ml ulei de măsline
- Lăstari de ceapă roșie
Mod de preparare:
Pentru supă:
- Sparanghelul se spală, cel alb se și curăță și se taie capetele ambelor tipuri de sparanghel (au o textură lemnoasă), apoi se taie în bucăți.
- Ceapa se toacă mărunt și se călește în unt și ulei, la foc mic, până este translucidă.
- Se adaugă sparanghelul și se călește și el câteva minute.
- Se adaugă supa de legume sau de pui (sau apă dacă nu aveți supă), se adaugă sare și piper după gust și se lasă la fiert până când este fiert sparanghelul (cca 15-20 de minute).
- Se ia oala de pe foc și se mixează cu un mixer vertical sau se transferă într-un blender. După mixare, se adaugă smântâna și se mai dă un clocot. Dacă vi se pare prea lichidă, puteți adăuga puțină supă, însă nu este cazul.
Pentru topping:
- Untul și uleiul se încing într-o tigaie, se călesc cățeii de usturoi zdrobiți cu cuțitul și se adaugă creveții, mazărea de zăpadă și sparanghelul.
- Se trag la tigaie cca 8 minute, amestecând des.
Servire: Se distribuie supa în bolurile alese și se așază în fiecare dintre acestea câte 2 creveți, 3 păstăi de mazăre de zăpadă, 1 fir de sparanghel tăiat în două și lăstari. Se servește cu baghetă sau crutoane.
Să vă prezint și câteva poze din Bonn și Neustadt an der Weinstraße:












Cu drag,
La Gourmandise MousseAdina