Ispite dulci de toate felurile

Flan parizian

“If you ask me what I came to do in this world, I, an artist, will answer you: I am here to live out loud.” (Émile Zola)

”Every flan is a gift, a blessing, a reason to be grateful”.

Stau și mă uit la farfuria cu această minunăție și mă întreb retoric de ce a durat atât de mult timp până să reproduc acest clasic al cofetăriei, mâncat la Paris pentru prima oară în această variantă?! La Paris am fost în luna aprilie a acestui an și am petrecut clipe de vis alături de soțul meu, ca doi gurmanzi adevărați. În 3 zile jumătate am străbătut în lung și-n lat orașul și am vizitat și mâncat în cuantumul a 75 de km de mers pe jos. Am luat pulsul orașului, am inspirat aerul pe care l-au respirat mari clasici pe care i-am citit sau admirat, ne-am transpus în timp, în orașul anilor pe care nu i-am trăit și am admirat gigantul Tour Eiffel, impresionant prin cei 324 de m înălțime care găzduiește în puterea o istorie de peste 100 de ani, mii de poze și miliarde de declarații de iubire. O mare de oameni veneau dinspre nu știu unde și plecau înspre locuri pe care nu le cunosc, trăind, alături de noi, pulsul orașului iubirii…iubirea pentru frumos pur și simplu, artă, gastronomie, faimoasele cofetării, Arcul de Triumf, Champs Elysee, Sacre Coeur, Notre Dame și sute de alte locuri pline de emoția anilor ce le-au trecut pragul. Și noi am făcut parte din această istorie și am sădit amintiri ce vor înflori pe parcursul anilor. Una dintre ele a luat naștere deja în micul meu univers numit bucătăria MousseAdinei, un loc în care de peste 13 ani creez amintiri, unele chiar interesante. Cu o origine pierdută în secole, flanul este un desert rareori dichisit, apare în fastuoasele vitrine de cofetării simplu, așa cum este el, nici nu are nevoie de vreun decor pompos, dar eu am optat pentru unul care mă reprezintă pe mine și modul meu artistic de a crea ceea ce scriu în rețete. Sper să mă ierte clasicii…

Dacă doriți să creați un desert de milioane, gustos și aspectuos, vă invit să reproduceți rețeta pe care o prezint în cele ce urmează.

02.JPG

04.JPGIngrediente și mod de preparare (10 porții):

Aluatul de tartă:

 • 300 gr făină albă
 • 150 gr unt 82% grăsime
 • 1 gălbenuș mediu
 • 40 ml lapte gras rece
 • 1 plic zahăr vanilat
 • 1 praf de sare

Mod de preparare:

 1. În bolul unui mixer cu lama S sau în Thermomix se pun făina, untul, zahărul vanilat și sarea și se mixează câteva secunde.
 2. Se adaugă laptele și gălbenușul și se mai mixează până rezultă un aluat compact.
 3. Acesta se întinde între două foi de copt și se montează în cercul de inox de 22 cm diametru și 5-6 cm înălțime, așezat pe o foaie de copt în tava cuptorului. Cel mai simplu este să decupați întâi baza, iar apoi una-două fâșii pentru laterale (de înălțimea cercului) și să le presați bine de bază.
 4. Se dă la rece până când este gata crema de vanilie.

Crema:

 • 700 ml lapte gras
 • 300 ml smântână pentru frișcă
 • 220 gr zahăr + 30 gr zahăr vanilat
 • 1 păstaie de vanilie
 • 60 gr amidon de porumb
 • 100 gr gălbenuș (de la 5 ouă)
 • 40 gr albuș (1 ou)

Mod de preparare:

 1. Se pun într-o crăticioară laptele, zahărul și păstaia de vanilie despicată, cu semințele scoase, și se lasă să atingă temperatura de fierbere, la foc mic.
 2. Separat, se amestecă amidonul și frișca lichidă, se adaugă ouăle și se amestecă bine. Se adaugă laptele, în fir subțire, apoi se toarnă toată compoziția înapoi în crăticioară și se fierbe la foc mic-mediu până când crema se îngroașă. Se lasă la răcit la temperatura camerei.

Asamblare și coacere:

 1. Cuptorul se preîncălzește la 200 °C.
 2. Crema se toarnă în aluatul de tartă. Se dă la cuptor pentru 45 de minute, apoi se scoate și se lasă la răcit la temperatura camerei. Se dă la rece pentru câteva ore.
 3. Înainte de servire se scoate din frigider și se lasă cca 10-15 minute la temperatura camerei. Se decorează după preferință. Eu am optat pentru physalis, zmeură proaspătă, vlăstari de mazăre și un strop de sirop din dulceața de cireșe negre.
 4. Este un delir acest desert și vă recomand să-l încercați!

05.JPG

07.JPG

09.JPG

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s