Îmi place să-mi planific meniul în avans, dar trebuie să recunosc că nu reușesc acest lucru decât extrem de rar. Așa că decid deseori ad-hoc ceea ce voi găti. Fie îmi vine subit o idee, fie văd un ingredient pe care vreau să-l pun în valoare numaidecât. Exact asta s-a întâmplat cu acest hokaido căruia îi auzeam ecoul în tot magazinul strigându-mă să-l iau cu mine. Uitându-mă îndelung la el, parcă parcă ne împrieteneam și m-am gândit că s-ar potrivi foarte bine cu niște morcovi, ghimbir și chili…și câteva condimente care să întregească peisajul. Portocaliul intens al acestui bostan, că nah…e fiță să-l numesc hokaido, el tot bostan rămâne pentru noi, îi trăda prospețimea.
Ajunsă acasă, nu am stat mult pe gânduri și m-am pus la treabă. Pentru a vedea ce ingrediente am folosit și cum am pregătit această licoare extrem de delicioasă și sănătoasă, vă rog să aruncați o privire mai jos. Ah, să nu uit! Este o supă de post, vegană și extrem de aromată.
Procesul creator – grad de dificultate: ușor
Ingrediente (pentru 4 porții):
- 1 kg dovleac: hokaido+ plăcintar (câte 500 de grame din fiecare)
- 2 morcovi medii
- 1 cartof dulce (mediu)
- 1 ceapă roșie medie
- 1 bucată de ghimbir de aprox. 4 cm
- 2 căței de usturoi
- 1 foaie de dafin
- chili – după gradul de masochism care vă caracterizează
- 1/4 linguriță de șofran măcinat (opțional)
- 2 lingurițe de zarzavat uscat (se găsește în orice magazin naturist și înlocuiește, cu succes, vegeta)
- câte o linguriță rasă de: turmeric (curcuma), boia afumată, curry, 1/2 linguriță de pastă de curry roșie (opțional), sare de Maldon după gust (și asta este fiță, evident puteți folosi orice sare doriți)
- supă de legume sau apă – cât doriți (aici doresc să fac o precizare: eu pun mereu mai multă apă, respectiv 2.5 – 3 l pentru cantitățile de mai sus și la final scot din ea urmând ca după mixare să decid ce consistență doresc să-i dau supei).
Bun, haideți să vedem cât este de ”complex” procesul de transformare al acestor minunate ingrediente în supa vedetă a toamnei (știu că este primavară, dar ea tot supă de toamnă rămâne:).
- Se călește ceapa împreună cu usturoiul și chili în puțin ulei de măsline sau cocos, se adaugă pasta de curry și celelalte condimente și restul legumelor tăiate cuburi.
- Se călește totul preț de câteva minute, iar apoi se adaugă supa de legume sau apa, foia de dafin și șofranul măcinat (dacă folosiți).
- Se lasă la fiert la foc mic spre mediu până se înmoaie toate legumele.
- După ce acestea s-au înmuiat, se scoate foaia de dafin și se toarnă într-un alt recipient un sfert din lichid (vedem mai jos de ce). Cu un mixer vertical din inox (dacă aveți de plastic alb, va deveni galben de la curcuma și șofran) mixăm totul foarte bine și, în funcție de consistența pe care doriți să i-o dați supei, mai adăugați câte puțin din supa transferată în celălalt recipient. Prin urmare, nu avem nevoie nici de cartofi, nici de răntaș (Doamne ferește) sau altă compoziție pseudo-chimică care să ”îngroașe” supa. Keep it simple!;)
Pentru varianta dietetică: puneți legumele împreună cu condimentele la fiert și continuați de la pasul 3.
La final, decorați după pofta inimii și inspirație. Eu am călit în puțin ulei de măsline câteva cubulețe de dovleac, le-am condimentat (cu sare și curry) și le-am lăsat să se înmoaie puțin (mie îmi plac crocante). Le-am adaugat în supă alături de rondele de chili și firicele de șofran (spaniolii și persanii – cei mai mari producători – se întrec în calitatea lui – eu îl prefer pe cel iranian).
Aceasta a fost povestea supei de bostan, un dar al naturii pentru noi toți. Dacă nu v-am convins, mai îndrăznesc să adaug că dovleacul este recunoscat ca fiind un „aliment minune” sau „super-aliment”, reprezentând un complex de vitamine, minerale (potasiu, zinc, acid folic), fibre și alți nutrienți deosebit de valoroși pentru organism, cu beneficii pentru sănătate și siluetă. Morcovul vine și el din urmă cu o sumedenie de proprietăți, printre care și betacarotenul. Acesta este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseţii, cu efecte directe pentru inimă, piele şi sistemul imunitar. Aș mai aminti și importanța minunatului turmeric, despre care vom povesti într-un alt capitol dedicat condimentelor.
Până atunci vă doresc poftă bună și să fiți sănătoși!
Cu drag,
MousseAdina
Yummy!
LikeLike