Pește și fructe de mare

Creveți în sos de vin alb și turmeric

creveti3.jpg

Mi se întâmplă deseori să pornesc de la o rețetă care mă inspiră pe moment și să finalizez urmând un drum deviat de inspirația apărută spontan. Așa s-a întâmplat și în cazul acestui preparat. Voiam să urmez o rețetă prezentată de Uri Buri în cartea sa de bucate, un preparat pe care îl încercasem, de altfel, în restaurantul său din Akko, Israel, dar am ajuns să combin în cele din urmă ingrediente care își reclamau prezența în compania creveților. Recomand cu căldură să folosiți creveți proaspeți și să nu decorticați și codița, este plină de savoare și va da o aromă intensă preparatului pe care îl făuriți. O bucată de ciabatta proaspătă sau orice pâine pe care o preferați va fi un bonus pe care îl veți oferi papilelor dvs. sau ale musafirilor și credeți-mă, chiar merită. Shhhh, nu vrem să știm nimic despre calorii și combinații sănătoase:).

Pentru 2 porții veți avea nevoie de:

 • 500 gr creveți (preferabil proaspeți, dar puteți folosi și congelați)
 • 100 gr unt gras
 • 2 căței de usturoi tocați mărunt (sau mai mult dacă vreți să alungați duhurile rele din preajmă:)
 • 150 ml vin alb demisec
 • 10 roșii cherry tăiate în două
 • 1 lg suc de lămâie
 • 1 avocado
 • 1/2 lgț turmeric
 • 2 lg de pătrunjel proaspăt tocat mărunt
 • sare și piper după gust
 • opțional: anghinare marinată, pâinea preferată, vin alb rece

Mod de preparare:

 1. Untul se topește la foc mic, dar nu se lasă să se ardă.
 2. Se adaugă creveții și se sotează timp de un minut pe fiecare parte. Se scot din tigaie și se lasă deoparte pentru moment.
 3. Se adaugă usturoiul în tigaie și se sotează 30 de secunde, cu mare grijă să nu se ardă. Se adaugă roșiile cherry, vinul alb, turmericul, zeama de lămâie, sarea și piperul. Se lasă pe foc cca. 5 minute până se înmoie roșiile și se obține un sos mega gustos.
 4. Se aruncă creveții înapoi în tigaie și se mai lasă 2 minute să absoarbă și ei aromele celorlalte ingrediente. Se adaugă pătrunjelul tocat mărunt, pentru gust și decor. Finito!
 5. Să montăm farfuriile, zic: Avocado se decojește, se taie pe jumătate, iar apoi feliile (câte o jumătate pentru fiecare porție) se așează pe farfurie, sub formă de evantai; se stropesc cu puțină zeamă de lămâie. Peste feliile de avocado se așează creveții și o parte din sos, bucata de anghinare și un sfert de lămâie. Se servesc fierbinți, cu pâine proaspătă și un pahar de vin alb rece și răcoritor. Poftă bună!

”E ușor să descrii ce simți, cu condiția să depui suficient efort în observațiile tale”. (Peynaud)

Cu drag,

MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s