Ispite dulci de toate felurile

Tort egiptean

”Există pasiuni irezistibile, fatale, pe care nu le poate combate nicio lege, pe care nu le poate învinge niciun raționament, care îi duc pe cei și cele care le resimt, nu numai dincolo de prescripțiile societății, ci dincolo chiar de hotarele pământului….Dragostea ridicată la această putere este aproape virtutatea însăși”. (J. Lemaitre)

Imaginați-vă următorul scenariu: este sâmbătă, ca niciodată nu am nimic în plan, dar nimic, nimic…stau în pat și-mi trag sufletul după luni întregi în care mă autoameninț că voi face asta. Mă învârt cu o carte în mână când pe stânga, când pe dreapta. Nu suport nici prea multă lumină, vreau doar să stau. Citesc câteva pagini și pac! Mă lovește ca un meteorit tortul egiptean drept în moalele capului. Alung gândul, iar mă rotesc, las cartea, iau cartea și, dintr-o dată, sar ca arsă și fug în bucătărie….și uitați asa debutează episodul ”ultima clipă de liniște, întâia clipă de agitație”; scot ouăle din frigider, cântăresc ingredientele, caramelizez zahărul, fac krantzul etc. În câteva ore tortul stătea deja la frigider cu tot cu photoshootingul făcut. Azi dimineața, l-am tăiat să văd și eu ce a ieșit. Ne place, este delicios!

02Ingrediente (tort mic de 15 cm diametru/ cca 1 kg/ 6 porții):

Bezeaua cu nucă:

  • 4 albușuri (ouă M)
  • 250 gr nucă coaptă și măcinată
  • 200 gr zahăr
  • Esență de vanilie q.s.
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

  1. Se preîncălzește cuptorul la 190 °C.
  2. Albușurile (cu sarea) se bat până formează o spumă lejeră, apoi se adaugă treptat zahărul și se bat în continuare până rezultă o bezea fermă.
  3. Se încorporează nuca și făina și se toarnă în tava mare a cuptorului (tapetată cu hârtie de copt). Se nivelează și se coc 12-15 minute. Atenție să nu uscați bezeaua!
  4. Se scoate, se lasă 5 minute la răcorit, se întoarce pe un plan drept și se îndepărtează hârtia de copt. Se decupează 3 cercuri cu un inel de inox de 15 cm.

Crema de vanilie:

  • 300 ml smântână pentru frișcă (32% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 30 gr amidon de porumb
  • 110 gr unt gras (la temperatura camerei)
  • 1 baton de vanilie

Mod de preparare:

  1. Batonul de vanilie se despică pe lung și se scot semințele.
  2. Gălbenușurile se freacă cu zahărul pudră, amidonul și semințele de vanilie.
  3. Se adaugă treptat frișca lichidă, se omogenizează și se pune pe foc mediu.
  4. Se fierbe amestecând continuu până se îngroașă.
  5. Se transferă într-un alt recipient și se acoperă cu folie alimentară la contact (pentru a evita crearea crustei). Se lasă la răcit la temperatura camerei.
  6. Se spumează cu untul adăugat treptat, până rezultă o cremă omogenă și fină.

Krantzul:

  • 100 gr zahăr tos
  • 100 gr nucă coaptă

Mod de preparare:

  1. Se caramelizează zahărul, se adaugă nuca întreagă, se amestecă bine pentru a o acoperi integral în zahărul caramelizat și se toarnă pe o hârtie de copt. Se lasă la răcit complet, apoi se mărunțește la robotul cu lama S.

Crema de frișcă și mascarpone:

  • 100 gr smântână pentru frișcă (foarte rece)
  • 100 gr mascarpone (rece)

Mod de preparare:

  1. Frișca și mascarpone se bat la viteză medie până rezultă o cremă densă și fină.
  2. Se încorporează 2/3 din cantitatea de krantz.

04Asamblare:

  1. Se tapetează cu folie de acetofan cercul de inox cu care au fost decupate blaturile de bezea.
  2. Crema de vanilie se împarte în două părți: 2/3 (se folosește la umplut tortul) și 1/3 (se folosește la acoperit și decor). Din crema de frișcă și mascarpone se pun la o parte 2 linguri.
  3. Se montează primul blat, peste care se adaugă 1/2 din cantitatea mai mare de cremă de vanilie, apoi 1/2 din cantitatea de cremă de frișcă și mascarpone, se așază al doilea blat, se repetă operațiunea de dinainte și se închide cu al treilea blat, peste care se pun cele 2 linguri de cremă de frișcă și se nivelează.
  4. Tortul se dă la rece 2 ore, apoi se scoate, se îndepărtează inelul de inox și folia de acetofan, se îmbracă în crema de vanilie rămasă, în strat subțire, se tapetează marginile cu krantzul rămas. Restul cremei de vanilie rămase se pune într-un poș cu dui rotund și se creează biluțe în partea superioară, dar și la baza tortului.
  5. În mijloc am poșat o biluță de cremă și am decorat cu 2 ”țigări” de ciocolată. Am presărat deasupra resturile de krantz rămase.
  6. Tortul se dă la rece peste noapte. Se servește cu poftă mare 🙂

06.JPGO duminică plăcută vă doresc!

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s