Paste și alte cereale

Risotto cu sparanghel și pesto de leurdă

În ultima vreme, dar mai ales de când fac cursurile de Cooking Italia, m-a lovit o iubire incredibilă pentru risotto. Nu știu cum a fost posibil, pentru că eu mănânc orez de două ori pe an, dar ce să zic? Acum aș mânca risotto zilnic. Îmi place să pun în aplicare tehnici și trucuri învățate, creând rețete de la aproape 0. Asta este mișto în gastronomie. Odată ce stăpânești tehnica și ai bagajul de informații, lumea îți aparține. În cofetărie nu-i chiar așa de simplă treaba, dar nici imposibilă. De când cu COVIDUȚUL, nu am mai prea făcut dulciuri, am evitat să mâncăm prea mult zahăr, având în vedere că nu mai suntem activi așa cum eram înainte și e o treabă periculoasă pentru siluetă. Atât a mea, cât și a lui. Nu că orezul ar fi mai bun, dar parcă nu văd în el un pericol atât de mare. Măcar îmi place să mă mint, vă rog nu-mi spulberați această credință!

La mine în piață se mai găsește leurdă. Am făcut chiar săptămâna trecută un pesto mișto rău după rețeta de aici: Tagliatelle cu pesto de leurdă și trufe, doar că am înlocuit pinii cu nucă coaptă și nu am mai pus pastă de trufe. În rest, nicio modificare. A ieșit delicios. Iar zilele trecute mi-a trecut prin minte să fac și un risotto căci aveam niște sparanghel în frigider + acest pesto + stoc de pui proaspăt făcut. Nu vreți să știți ce a iețit! O nebunie!

02Ingrediente (1 porție ca fel principal sau 2 porții garnitură):

 • 130 gr orez Arborio
 • 1 fir ceapă verde (rondele)
 • 30 ml ulei de măsline IONIS
 • 40 gr unt 82%
 • 40 ml vin alb demisec
 • 400-500 ml stoc de pui/ legume
 • 3 fire sparanghel
 • 1 lingură cu vârf mascarpone
 • 2 linguri pesto de leurdă
 • Parmezan ras
 • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

 1. Stocul de pui/ legume se încălzește.
 2. Sparanghelul se spală și se taie 2 cm din capete (care se aruncă). Se taie apoi în jumătate, iar partea superioară, i.e. vârfurile, se blanșează 3 minute în apă clocotită cu sare, apoi se scoate într-un vas cu apă rece și cuburi de gheață. Se ține aici 2 minute, apoi se scoate pe o farfurie cu hârtie absorbantă. Se dă la o parte). Partea rămasă de la sparanghel se taie rondele oblice.
 3. Ceapa verde se sotează în uleiul amestecat cu 20 gr unt, cca 1 minut. Apoi se adaugă orezul și se călește și el.
 4. Se adaugă vinul, se dă focul tare și se lasă alcoolul la evaporat. Se adaugă rondelele de sparanghel.
 5. Se adaugă apoi, treptat, câte un polonic din stocul fierbinte, se amestecă, se lasă să fie absorbit de orez și se continuă acest proces până gând orezul este gătit (al dente).
 6. Când este aproape gata, se adaugă pesto de leurdă.
 7. La final, se adaugă mascarpone și restul de unt (20 gr), precum și parmezanul ras. Se amestecă bine. Se condimentează cu sare dacă este necesar (stocul de pui și pesto sunt și ele sărate).
 8. Se montează în farfurie, se condimentează cu piper proaspăt măcinat și se decorează cu sparanghelul blanșat, vlăstarii preferați și flori comestibile dacă doriți.

04

Cu drag,

La Gourmandise MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s