Ispite dulci de toate felurile

Tartă cu mac și căpșuni – Paradisul macului

tarta cirese 1

Încă de mică am fost o mare iubitoare a macului și a deserturilor care îl conțin și îmi amintesc cu drag de sărbătorile cu miros de mac, rom și vanilie, atunci când toată casa era împânzită de arome care trădau truda mamei din bucătărie – cozonacii cu mac și nucă așteptau să fie devorați.

În spiritul acestui gust și ”răsfoind” paginile arhivei personale cu dulciuri, micul meu tezaur electronic, am descoperit această fotografie prin care am imortalizat anul trecut cam tot în această perioadă, delicioasa tartă prezentată în imagine.

Dacă sunteți fani ai macului, așa ca mine, merită să încercați să pregătiți această tartă cu mac și căpșuni, singurul ei dezavantaj fiind acela că dispare subit, într-un mod incontrolabil și inevitabil.

Pentru o tartă cu diametru de 22-24 cm vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Pentru aluatul de tartă:
  • 250 gr. făină albă
  • 150 gr. unt gras (82% grăsime)
  • 100 gr. zahăr pudră vanilat
  • 1 gălbenuș
  • 2 lingurițe apă rece
 • Pentru crema de mac și căpșuni:
  • 200 gr. mac măcinat
  • 50 gr. zahăr + 2 pliculețe de zahăr cu bourbon
  • 40 gr. unt gras
  • 2 ouă
  • 4 linguri de făină
  • 1 linguriță de praf de copt (de preferat fără aluminiu)
  • Esență de vanilie
  • 200 gr. căpșuni

Să ne apucăm de treabă, zic!

 1. Untul foarte rece se amestecă cu făina și zahărul rapid până devine ca un pesmet; încercăm să nu atingem untul cu mâinile, ci să-l înglobăm cu ajutorul făinii. Adăugăm gălbenușul și apa rece și lucrăm repede aluatul până devine omogen. Îl acoperim cu o folie alimentară și îl dăm la rece cca. 30 de minute.

Sfat: Pentru a obține un aluat fraged, trebuie evitată dezvoltarea glutenului din făină. Asta înseamnă că îi dăm Cezarului ce este al lui și să nu ne comportăm cu bietul aluat precum cu vărul său – aluatul de cozonac. Noi intenționăm să facem acum un aluat fraged de tartă, nu unul de cozonac frământat până ne cad mâinile. Alles klar?…cum zice neamțul😊 Așadar, prelegarea fiind încheiată, revin cu chintesența sfatului: ideea este de a aduna într-o bilă de aluat toate ingredientele, fără a-l lucra prea mult.

 1. Între timp, ne ocupăm de crema mega delicioasă. Punem într-un vas macul măcinat, ouăle, zahărul, untul topit și răcit, făina + praful de copt (cernute) și esența de vanilie (pentru un gust adevărat, recomand să folosiți pastă de vanilie Bourbon – costă cât jumătate de Porsche, dar merită toți banii) și amestecăm bine până se împrietenesc toate ingredientele. Dăm deoparte.
 2. Scoatem aluatul din frigider, îl lăsăm 5 minute să-și revină, drăguțul de el, și îl împărțim în două părți (de 2/3 și de 1/3). Ungem cu puțin ulei blatul de lucru și întindem o foaie mai mare decât forma în care îl coacem (din 2/3). Cu ajutorul făcălețului transferăm aluatul în forma de tartă (de preferat una cu fund detașabil), îl aranjăm să stea așa mândru de tot și uniform, îndepărtăm marginile care atârnă inestetic peste formă și îl înțepăm pe fund (cam obscenă scena asta, lol) să nu crească cât casa. Peste el așezăm hârtie de copt și niște boabe de fasole și îl coacem la cuptorul preîncălzit la 180 °C pentru cca. 10 minute (așa-numitul ”blind baking”).
 3. După cele 10 minute, îl scoatem din cuptor, îndepărtăm hârtia și boabele de fasole și turnăm crema peste aluat. Peste cremă așezăm căpșunile tăiate cubulețe. Partea finală constă în așezarea peste cremă și căpșuni a unor fâșii de aluat din cel păstrat în acest scop (1/3) la pasul 3.
 4. Coacem la 180 °C timp de 30-40 de minute.
 5. Savurăm împreună cu cei dragi, niciodată singuri, ce să ne îngrășăm numai noi? 😊

IMG_2765.JPG

Poftă bună!

Cu drag,

MousseAdina

1 thought on “Tartă cu mac și căpșuni – Paradisul macului”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s