Ispite dulci de toate felurile

Gustul dulce al Orientului – înghețată cu șofran și cardamom

DSC_0086

Habits are qualities of the soul”/ ”Obiceiurile sunt calități ale sufletului” (Ibn Khaldun)

Pentru musulmani, astăzi, 27 mai 2017, este o zi importantă din an, plină de semnificații și valoare, reprezentând debutul Ramadanul. Probabil multă lume știe ce presupune această sărbătoare a postului, așa că nu voi intra în prea multe detalii. Postul, în cazul musulmanilor, diferă de cel al creștinilor și este mult mai strâns legat de factorul religios. De asemenea, reprezintă unul dintre cei 5 piloni fundamentali ai Islamului și se desfășoară prin abstinența de la băutură, mâncare și activitate sexuală pe parcursul întregii zile. Aceste îndeletniciri sunt permise înainte de zorii zilei și după apusul soarelui.

Eu sunt o mare pasionată a bucătăriei orientale, despre care am un grad mare de cunoaștere și o specializare dobândită personal, în ultimii 10 ani, motiv pentru care în bucătăria mea se regăsesc o multitudine de condimente specifice zonei Orientului Mijlociu. De la șofran (pe care îl ador) până la harissa, sambal oelek sau lămâi murate, toate își găsesc un loc în dulapurile care stau să cadă. Într-o zi voi fi dată afară din casă de condimente care în curând își vor cere dreptul la intimitate, la cât de înghesuite stau borcanele care le conțin. Mi se pare de-a dreptul fascinant câtă creativitate se dezvoltă atunci când lucrezi cu un număr mare de arome. Pur și simplu, fascinant!

Cu gândul la Khaldun care zicea că obiceiurile sunt calități ale sufletului și în amintirea unei înghețate cu cardamom mâncată recent, m-am gândit să debutez sezonul acestei ispite dulci de nerefuzat cu o variantă realmente specială. Am obiceiul de a face parfait cât e vara de lungă, ok….și obiceiul de a-l devora apoi, dar ăsta este un secret ;).

După cum vă spuneam, am încercat de curând o înghețată de cardamom, a fost absolut delicioasă și am vrut neapărat să prepar și eu una, însă nu mi-a plăcut culoarea ei, așa că am decis să las să intre în scenă și iubitul meu șofran. Proiectând desertul, simțeam totuși că lipsește ceva și am decis să adaug niste alune de pădure caramelizate, care completează de minune cele două arome deja foarte puternice. Toate trei se iubesc și se unesc tantric, până la devorare, exact ca în versurile lui Ferdousi de mai jos:

“From moment then to moment their desire
Gained strength, and wisdom fled before love’s fire;
Passion engulfed them, and these lovers lay
Entwined together till the break of day.” (Shahname-Ferdousi)

Dacă v-am trezit interesul cu acest desert, pe care îl savurez acum, în timp ce scriu acest articol, tocmai acum, în Noaptea Destinului, atunci vă invit să citiți în continuare ce anume conține și cum se prepară.

Ingredientele tantrice:

 • 500 ml smântână pentru frișcă
 • 250 ml smântână pentru frișcă – pe care o vom bate frișcă
 • 100 gr ciocolată albă
 • 1 lgț șofran măcinat
 • 1 lgț cardamom măcinat
 • 5 gălbenușuri mari
 • 50 gr zahăr + 2 pliculețe de zahăr vanilat
 • Alune de pădure caramelizate (se face un caramel din zahăr și când devine auriu, se adaugă alunele prăjite în prealabil, se amestecă totul repede și se toarnă pe o hârtie de copt. Când s-a răcit, se toacă grosier cu un cuțit cu lama lată).

Cum procedăm?:

 1. Se aduce la punctul de fierbere 500 ml de smântână pentru frișcă împreună cu șofranul. Se lasă la infuzat cca 1 oră, într-un recipient cu capac.
 2. Pe la finalul orei de infuzat, se bat gălbenușurile cu zahărul până la omogenizare completă și dizolvare a acestuia. Amestecul de frișcă cu șofran se reîncălzește la foc mic, cu atenție să nu fiarbă. În paralel, se pune un vas cu apă, pentru gătit pe bain marie, la încălzit.
 3. Se adaugă câte puțin din amestecul de frișcă peste gălbenușuri și se amestecă rapid, cu mixerul, pentru a-l tempera. Totul se toarnă în bolul termorezistent și se ”fierbe” pe bain marie până se îngroașă (test: când crema aceasta îmbracă dosul unei linguri de lemn, este gata). Se adaugă ciocolata în amestecul fierbinte până se topește și este bine încorporată. Se adaugă cardamomul. Se lasă la răcit complet (la temperatura camerei).
 4. Când a ajuns la temperatura camerei, se bate 250 ml de smântână până aceasta se transformă într-o frișcă frumoasă și imaculată.
 5. Se încorporează cu mișcări largi crema de gălbenușuri în frișcă și se verifică dacă mai este nevoie de zahăr sau cardamom (depinde, evident, de gustul fiecăruia). Dacă doriți să fie mai dulce, acum puteți adăuga zahăr pudră.
 6. La final, înainte de a o introduce în congelator, se înglobează și alunele de pădure caramelizate și zdrobite.
 7. Se lasă la înghețat minim 6 ore, preferabil peste noapte.

Sper să vă fi trezit interesul și să o încercați și voi.

Până la următoarea ispită dulce, vă urez toate cele bune!

Cu drag,

MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s