Pur și simplu românesc

Quiche cu cârnați ardelenești, cașcaval afumat și ceapă, bien sûr

18788576_1958420244183510_1068951485_n

Cum așa?! Nu ați mai auzit de Quiche Roumaine? Nu se poate! Vă povestesc eu atunci cum stă treaba cu acest minunat preparat alcătuit dintr-o crustă fragedă și onctuoasă, o umplutură demențială de cașccaval afumat, ouă și bucățele de cârnați ardelenești (cunoscătorii știu la ce mă refer), ceapă călită și pătrunjel.

Mi-a venit ideea oarecum spontan trecând pe lângă o patiserie din care ieșea ademenitor un miros de Quiche Lorraine care aproape mă convinsese să-l atac. Noroc, însă, cu momentul de luciditate care m-a încurajat să-mi continui drumul fără ezitări culinare. Cum tempus fugit, așa trecu și goana acelei zile, iar eu cugetând, la apusul soarelui, îmi veni în minte să realizez un Quiche Roumaine, așa de ciudă pe francezi și renumita lor patiserie. Ce-ar avea să creez eu un Quiche Roumaine, m-am gândit? N-ar avea nimic, luasem decizia, apărea la orizont și o ocazie prielnică, așa că am avut doar de câștigat și am în palmares încă un produs personalizat și adaptat minunatei noastre bucătării autohtone. Nu pot să nu fac o paranteză, dat fiind faptul că i-am acuzat pe nedrept pe francezi, când de facto quiche-ul este un produs nemțesc la origini (provine din Germania medievală – Regatul Lothringen, denumit ulterior Lorraine de către francezi. Cuvântul quiche derivă din cuvântul german Kuchen care înseamnă prăjitură). Dacă tot am realizat o mică incursiune în istoria preparatului, aș mai adăuga câteva informații. La origine, Quiche Lorraine reprezenta o tartă alcătuită din ouă, smântână și bacon afumat. Aluatul, faimosul aluat fraged de tartă de astăzi (zis și pâte brisée), a fost inițial un aluat de pâine.  Cașcavalul este un ingredient care a intrat în scenă mai târziu. Dacă adăugați și ceapă, rezultatul va fi un Quiche Alsacienne.

Acum, că am terminat cu ora de istorie, haideți să vedem cum se pregătește acest delicios Quiche Roumaine a la MousseAdina.

Ingredientele necesare (formă de tartă de 24 cm):

Pentru aluat:

  • 250 gr făină albă
  • 125 gr unt gras (82%)
  • 4-5 linguri de apă rece de tot (se mai poate adăuga dacă cere aluatul)
  • 1/2 lgț de bicarbonat
  • 1 lgț oregano uscat
  • 1/4 lgț sare

Sfat: Nu vă sfătuiesc să fiți generoși cu sarea în aluat, deoarece cârnații și cașcavalul vin și ei cu o cantitate generoasă de sare și s-ar putea să puteți doar să admirați tarta, nu și să vă apropiați de ea dacă nu aveți grijă la acest aspect. Dar depinde, evident, de gusturi. 

Umplutura:

  • 5 ouă mari
  • 300 ml smântână (eu am folosit smântână pentru gătit cu 15% grăsime)
  • 150 ml lapte integral
  • 140 gr cașcaval afumat
  • 200 gr cârnați ardelenești
  • 1 ceapă roșie sau albă
  • 1/2 legătură de pătrunjel tocat
  • 1/2 ardei roșu julienne
  • Sare și piper după gust

Să dăm drumul la quiche, zic!:

1. Se realizează aluatul astfel: se amestecă făina cernută, bicarbonatul, praful de sare și oregano, apoi se freacă rapid cu untul până ajunge totul ca un pesmet, se adaugă apa rece și se adună ingredientele într-un aluat. Se formează o bilă, se acoperă cu o folie alimentară și se pune la frigider pentru 30 de minute. După ce se scurg cele 30 de minute, scoatem aluatul, îl întindem într-o dimensiune care excede mărimea formei de copt, apoi îl așezăm cu grijă în formă și îi dăm un aspect frumos pe margini, îl mângâiem etc. Așa, cu tandrețe. După dragoste, război, așa că îl împungem cu furculița ici și colo. Punem o foaie de copt peste el, îl umplem cu fasole boabe și dăm la cuptorul preîncălzit la 190° pentru 10 minute. Apoi îl scoatem, înlăturăm foaia de copt cu boabele de fasole și mai lăsăm la copt 5 minute. Trebuie să devină auriu.

Sfat: Evitați frământarea excesivă sau alte porniri de gospodină specifice românilor care din exces de zel vor să dovedească că se pricep la frământat. Ha-ha! Nu e cazul aici. A dezvolta glutenul din făină echivalează cu un aluat de tartă strâns și asimetric și mai deloc fraged. Nu vrem asta. Ok?

2. Între timp ne ocupăm de umplutură. Tăiem ceapa solzișori și o călim puțin, dar nu o ardem.

3. Amestecăm ouăle cu smântâna, laptele, cașcavalul afumat, pătrunjelul tocat, sarea și piperul.

4. Peste aluatul pregătit la punctul 1 distribuim uniform ceapa călită și cârnații tăiați în cubulețe. Turnăm și umplutura de mai sus. La final adăugăm feliuțele de ardei roșu ici și colo, după placul inimii și fantezie.

5. Dăm la cuptorul preîncălzit la 180° timp de aprox. 30 de minute.

Soatem Quiche-ul Roumaine, înnebunim vecinii cu mirosul lui și savurăm cald să ne frigem sau rece, este DELICIOS oricum! Servim cu o pălincă din Ardeal, îi mai zice și spirt, dar nu vreau să vă sperii:)

Poftă bună!

18762318_1958420230850178_2080021860_n.jpg

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s