Pește și fructe de mare

”Tagliatelle” de zucchini cu pesto Genovese și somon

Dragi cititori și pasionați ai artei culinare, nu-i așa ca a reinventa un preparat este o artă de care poate fi mândru orice bucătar? Eu așa zic. Am văzut zilele trecute o rețetă care prezenta ”paste” de zucchini cu pesto și carne de pui așa că, inspirată fiind de acea rețetă, am adaptat-o la pofta mea de moment și, mai ales, la ingredientele pe care le aveam la îndemână. Exact în aceasta constă măestria, în crearea unor preparate delicioase din ingrediente simple, aflate la îndemână. Până și pe mine mă demoralizează rețetele ale căror ingrediente se întind pe 2-3 pagini.

Despre acest fel principal vă pot spune doar că este gustos, extrem de ușor de preparat și, chiar dacă nu vă pot explica motivul, că are beneficiul de a crea o stare de euforie, o fi de la culoare, cine știe?! 🙂 Ah, să nu uit! În această rețetă nu voi detalia prepararea pesto-ului, există o multitudine de rețete care pot servi, cu succes, ca sursă de inspirație, și poate fi chiar cumpărat, însă vreau să vă spun că eu l-am făcut utilizând migdale în locul sâmburilor de pin și am redus cantitatea de ulei la aproape un sfert, adăugând, în schimbul lui, apă rece (de ce migdale?…fiindcă aveam o cantitate frumușică rămasă de la un lapte de migdale făcut și pentru că evit, astfel, o risipă inutilă de ingrediente bune). Atunci când gătesc pentru mine, aleg mereu variantele light, fiindcă am extrem de multă grijă la porțiile pe care le consum, la echilibrul de macronutrienți și la calitatea produsului ingerat. Unele persoane susțin că sunt obsedată de acest lucru și, din păcate, nici măcar nu le pot contrazice. Așa o fi, dar nu este foarte simplu să gătești mult și să te și menții în formă, fără o vigilență exacerbată….ah, și mult sport! 🙂

Buon, acestea fiind spuse, haideți să vedem care sunt ingredientele necesare și pașii de urmat pentru a pune pe masă un prânz sau o cină delicioasă, rapidă și veselă:)!

pz4.jpg

Ingrediente (4 porții):

 • 600 gr. file de somon proaspăt (150 gr./ persoană)
 • 4 bucăți de zucchini medii (câte 1 buc./ persoană)
 • 250 gr. roșii cherry tăiate în două
 • 200 gr. de pesto genovese
 • 50 gr. parmezan ras
 • 1 lingură ulei de măsline
 • zeama de la 1 lime
 • Sare și piper

Mod de preparare:

 1. Zucchini se spală bine și se rad pe lung cu ajutorul unei ustensile de curățat cojile, astfel încât să rezulte fâșii lungi (nu se curăță de coajă, de aceea trebuie spălat bine).
 2. Somonul spălat și șters (trebuie să fie uscat, altfel sare tot uleiul încins pe voi) se taie în cubulețe potrivite și se prăjește ușor în uleiul de măsline. Se sărează puțin și se piperează. Somonul se gătește foarte repede, așa că vă recomand să stați cu ochii pe el, ideea este să fie 80% pătruns când trecem la pasul 3.
 3. Când somonul este aproape integral pătruns, se adaugă roșiile cherry, pesto Genovese și fâșiile de zucchini. Se amestecă ușor să nu zdrobim somonul și se mai lasă pe foc cca 5 minute, până se întrepătrund ingredientele și gusturile. Se stropește cu zeama de lime. Se ia de pe foc și se verifică dacă necesită o condimentare suplimentară.

Sfat: Recomand utilizarea unei tigăi de tip ”wok”. Este mult mai ușor de gestionat în cazurile în care dorim să evităm un ameste clasic al ingredientelor, adică cu o lingură, paletă etc. Astfel, evităm zdrobirea lor. Eu ador wok-ul pentru că de fiecare dată când îl folosesc, îmi imaginez că sunt o mare jucătoare de tenis aflată la Roland Garros și dau din poignet lovitura finală și câștigătoare. Ha-ha!

 1. Preparatul nostru este gata! Poate fi montat și devorat, alături de un pahar de vin alb rece. Atingerea finală este dată de parmezanul ras și o frunză superbă de busuioc:).

pz5.jpg

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s