Aperitive sau fingerfood

Zucchini ”baba-ganoush”

cg2Sunt convinsă că multă lume a auzit despre baba-ganoush, un preparat clasic al bucătăriei levantine, care în traducere liberă înseamnă ”tatăl răsfățat”. Realizat prin combinarea vinetelor coapte cu tahini (pastă de susan), ulei de măsline și diverse condimente, baba-ganoush este echivalentul oriental al salatei noastre de vinete. Nu aș dori să intru, cu ocazia redactării acestei rețete, în detalii cu privire la clasicul baba-ganoush, deoarece i-aș fura prim-planul vedetei noastre de astăzi, respectiv ”zucchini baba-ganoush”.

Nu știu dacă am avut ocazia să vă povestesc puțin despre Yottam Ottolenghi, un chef israelian de mare succes, autor de volume de specialitate, printre cele mai renumite enumerându-se: ”Jerusalem”, ”Plenty”, ”Plenty More” – acesta din urmă fiind un volum cu preparate vegetariene, aflate în paginile cărții într-o permanentă concurență cu ochii cititorilor.

Din cartea sa m-am inspirat și eu în ceea ce privește rețeta de azi care mi s-a părut o idee genială. Utilizăm în puține preparate dovlecelul, așa că e o nouă abordare, pe care vă încurajez să o încercați.

Așadar, pentru acest aperitiv deosebit, avem nevoie de următoarele

Ingrediente (4 porții):

  • 1-1,5 kg dovlecei (zucchini)
  • 1 ou bătut ușor
  • 20 gr. brânză bleucheese (cu mucegai/ Roquefort)
  • 100 gr iaurt gras de capră (poate fi înlocuit cu iaurt grecesc de 10% grăsime)
  • 30 gr muguri de pin
  • 20 gr unt gras
  • 1/2 lgț fulgi de chili
  • 1 lgț za’atar
  • 1-2 căței de usturoi zdrobiți
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

  1. Zucchini spălați bine se pun într-o tavă și se dau la cuptorul preîncălzit la 200 grade pentru cca 45 de minute până devine maronie coaja lor. Se întorc la jumătatea timpului.
  2. Se scot când sunt copți și se decojesc, apoi se pun la scurs într-o strecurătoare. Lasă destul de mult lichid.
  3. Într-un recipient, se amestecă oul bătut cu brânza mărunțită și iaurtul și se pun la foc mic cca 3 minute, până se încălzește iaurtul, dar nu atinge punctul de fierbere. Se dă la o parte.
  4. Într-o tigaie se topește untul, se adaugă mugurii de pin și se prăjesc până devin auriu-maronii. Stați cu ochii pe ei că se ard într-o clipită :). Se adaugă fulgii de chili și se amestecă bine.
  5. Având toate elementele pregătite, putem trece la asamblarea farfuriei. Se zdrobește  dovlecelul cu furculița, se adaugă usturoiul pisat, sare și piper după gust și se amestecă bine totul pentru întrepătrunderea ingredientelor. Se așează pe farfuria de plating și se toarnă compoziția de iaurt deasupra, după care se distribuie uniform amestecul de unt cu muguri de pin și chili. La final, se presărează za’atarul și se servește cu o bucată generoasă de pâine delicioasă. Poftă bună!

cg1.jpg

Cu drag,

MousseAdina

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s