Paste și alte cereale

Pappardelle al tartufo nero e mozzarella di bufala

Tartufo1.jpg

“Life is a combination of magic and pasta”. (Federico Fellini)

Stau și-l ascult pe Gianni Morandi, unicul Gianni, îmi amintesc de zilele petrecute în La Bella Italia și simt cum papilele amintirilor sunt inundate de aroma și gustul unor paste deosebite mâncate într-un restaurant de familie de la periferia Romei (La Bufala Allegra, vă recomand să-l încercați, promit că nu veți regreta). Gastronomia Italiei ne dă o lecție importantă de viață: nu avem nevoie de diamante ca să strălucim. Italienii au o artă absolut unică, înnăscută, aceea de a arunca niște paste într-o oală fierbinte și alte două ingrediente într-o tigaie cu ulei de măsline autentic și de a crea astfel un preparat rupt, parcă, din grădina Seraiului. Așa sunt ei, relaxați, plini de viață, petrecând clipe minunate alături de familie și prieteni, la mese îmbelșugate, cu preparate simple, dar extraordinar de gustoase.

În acest spirit, cu tot dragul pentru arta culinară, vă prezint astăzi felul meu preferat de paste: pappardelle cu sos de trufe negre și mozzarella de bivoliță (în trecut, pentru mine, supremația pastelor era reprezentată de celebrele carbonara, dar așa-i omul, își schimbă opțiunile în viață, iar eu nu sunt o excepție de la regulă). Revenind la preparatul de azi, în esență, este ușor de pregătit, însă ingredientele care îl compun nu ne sunt, din păcate, întotdeauna la îndemână. Dacă le găsiți, totuși, și doriți să-i impresionați pe cei dragi, nu ezitați nicio secundă! (Sosul de trufe se găsește în Italia și pe garduri, funghi porcini și trufele, de asemenea:)). La noi, puteți găsi sosul în magazinele de delicatese, funghi porcini tot acolo sau în hipermarketuri, iar trufele….aici e o chestie de noroc. Eu am văzut în trecut, extrem de rar ce-i drept, la piața Obor. Pare de necrezut. Știu:).

Ingrediente (2 porții):

 • 250 grame de pappardelle (uscate)
 • 150 gr. sos de trufe (cumpărat)
 • 20 gr. ciuperci funghi porcini (rehidratate)
 • 2 căței de usturoi
 • 10 gr de unt
 • 50 gr parmezan ras
 • Sare&piper după gust
 • 1 bilă de mozzarella de bivoliță (tăiată în patru felii, câte 2 pentru fiecare porție)
 • 1 trufă neagră mică
 • 1 lg pătrunjel proaspăt tocat mărunt

Mod de preparare:

 1. Fierbem pastele (al dente) conform instrucțiunilor, în apă cu sare. Între timp, pregătim sosul.
 2. Într-o tigaie încăpătoare, punem untul și usturoiul pisat și călim la foc mic, 1 minut.
 3. Adăugăm sosul de trufe, funghi porcini, 1 polonic din apa în care fierb pastele, sare și piper și amestecăm bine. Lăsăm să fiarbă 3-4 minute la foc mic, amestecând continuu.
 4. Stingem focul și adăugăm parmezanul proaspăt ras. Amestecăm.
 5. Montăm în farfurii, presărăm puțin pătrunjel tocat mărunt și așezăm feliile de mozzarella. Deasupra, radem trufa (pe răzătoarea cu lamă dreaptă).
 6. Savurăm fierbinte, este foarte important!

Tartufo3.jpg

Cu drag,

MousseAdina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s